Comisia Europeană

Moartea vine prin antenele VODAFONE

Antenele cocotate pe blocurile de locuinte de catre marile companii de telefonie mobila sunt nocive. Ele afecteaza functionarea aparaturii electronice si, mult mai grav, pot provoca îmbolnavirea locatarilor. O spun specialistii, reprezentantii unor organisme internationale, o demonstreaza cazurile în care justitia a dat dreptate cetatenilor. În timp ce în multe tari din Europa astfel de antene nu se pot amplasa la mai putin de 150 de metri distanta de cea mai apropiata locuinta, în România nu exista nici o prevedere legala în acest sens. De acest vid legislativ profita companiile de telefonie mobila negociaza amplasarea antenelor cu asociatiile de locatari, carora le platesc sume ridicole. Într-o astfel de situatie se afla Asociatia de locatari nr. 135 din Constanta, unde Vodafone si-a amplasat antenele.

Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU

Locatarii blocului A 6 de pe Soseaua Mangaliei sunt speriati si nemultumiti de prezenta antenelor Vodafone pe acoperisul imobilului. Multi dintre ei, în special cei de la etajele superioare îl acuza pe presedintele asociatiei, Dumitru Bondoc, ca a semnat un contract ce îi dezavantajeaza. Ei considera ca 300 de dolari  pe luna reprezinta o suma ridicola comparativ cu riscurile pe care si le asuma. Contractul dintre asociatie si SC Mobifon SA (în acea vreme) a fost semnat pe 11.06.2002, în conditii extrem de dezavantajoase pentru locatari. Timp de zece ani, Vodafone plateste doar 300 de dolari pe luna, într-un cont personal al presedintelui asociatiei.
Si, pentru ca imaginea sa fie completa, în ultimii ani mai multi oameni din bloc au murit de cancer, lucru ce îi nelinisteste si mai mult pe locatarii blocului A 6.

Banii sunt virati în contul personal al presedintelui

Luat la întrebari, presedintele Bondoc ne-a oferit scuze în loc de raspunsuri. “Atunci când am semnat contractul nu se auzise de astfel de probleme. Abia acuma lumea mai vorbeste, dar eu nu cred ca antenele sunt periculoase. Oricum, Vodafone a vrut neaparat sa semnam contractul pe 10 ani. Au spus ca altfel nici nu discuta. În ceea ce priveste suma, ei nu au vrut sa dea mai mult de 300. Initial antenele au fost amplasate pe blocul vecin, iar acum le-am mutat aici, la A 6. Când le-am mutat, am marit si suma, la 370 de dolari”.
Mult mai greu e pentru Bondoc sa vorbeasca despre legitimitatea comisiei de negociere din partea asociatiei: “Eu i-am chemat pe oameni sa voteze. Daca daca nu au venit… Nu era sa îi aduc eu de mâna. Nu mai tin minte câti au votat, dar comisia a fost formata din cinci personae, printre care si eu”.
Problemele contractului nu se opresc aici. La paragraful VI, “Cuantumul si modalitatile de plata a chirei”, suma este modificata cu pixul.
Poate cel mai mare semn de întrebare e legat de contul în care Vodafone vireaza banii. Desi contractul e semnat cu asociatia, compania de telefonie plateste într-un cont personal al presedintelui (“asa au vrut cei de la Vodafone”, se scuza Bondoc).

Oboseala continua, ameteli, dureri de cap, afectarea memoriei

În ultimii ani, antenele periculoase au stârnit nemultumirile locatarilor pe blocurile carora sunt amplasate, în mai multe orase din România.
Potrivit unui studiu publicat de Active Information Media, persoanele din apartamentele care au pe peretii exteriori antene GSM, se plâng ca nu le mai merg bine televizoarele, radiourile, chiar si telefoanele mobile si acuza stari de oboseala continua, ameteli, dureri mari de cap, lipsa de concentrare, afectarea memoriei etc.
Lumea stiintifica nu s-a propuntat definitiv asupra nivelului de risc la care se supun persoanele aflate în zona de iradiere a acestor antene. În consecinta, în mai multe tari din lume (printre care Italia, Franta, Belgia) s-a adoptat principiul de precautie, care presupune reconsiderarea limitelor propuse pentru anumite frecvente, precum si amplasarea antenelor de telefonie mobila la distanta de zonele în care se desfasoara activitati cu copii sau persoane bolnave. Se subântelege ca în aceste tari antenele nu se amplaseaza în nici un caz pe cladiri de locuinte, ba chiar se prefera distante de cel putin 150 de metri de acestea. În România, companiile de telefonie si autoritatile ignora pericolul de iradiere.

Specialistii confirma pericolul antenelor; studiile continua

Studiile medicale au demonstrat ca aceste câmpuri de radio-frecventa (RF) penetreaza tesuturile expuse, la adâncimi ce depind de frecventa (pâna la 1 cm, în cazul frecventelor utilizate de telefoanele mobile), dar cuprind întreg organismul pentru persoanele care se afla în imediata apropiere a antenelor de emisie-receptie. Energia RF este absorbita în corp si produce caldura, care este disipata de corpul uman. Nu acelasi lucru se întâmpla în cazul unui câmp electromagnetic puternic. Acesta poate produce efecte nocive, inducând chiar curenti de mica intensitate în organismul uman, ceea ce poate avea efecte daunatoare la nivel cerebral.
Oamenii de stiinta au raportat si alte efecte ale utilizarii telefoanelor mobile, incluzând aici schimbari în cazul activitatii creierului, a timpilor de reactie si a programului de somn. Sunt în derulare deja alte studii care încearca sa confirme aceste descoperiri si sa le extinda pentrru situatiile de radiere puternica, asa cum se întâmpla în cazul instalarii antenelor pe blocuri de locuinte.

Ministerul Sanatatii tace chitic

Asociatia pentru Protectia Consumatorului (APC) a început demersurile pentru eliminarea antenelor de telefonie mobila amplasate pe blocurile de locuinte, în urma reclamatiilor facute de populatie. APC considera ca amplasarea antenelor are consecinte negative majore asupra sanatatii umane, de la tulburari de comportament la aparitia anumitor boli precum cataracta sau chiar cancerul. Potrivit presedintelui APC, Costel Stanciu, Ministerul Sanatatii nu a raspuns demersurilor facute de asociatie, iar cei doi mari operatori de telefonie mobila din România, nu au vrut, de asemenea, sa raspunda în nici un fel sesizarii facute. "În România, aceasta activitate nu este reglementata. APC este în faza de recoltare a probelor, urmând sa initieze un proiect de act normativ, care sa creeze cadrul legislativ al acestor activitati", a afirmat Stanciu. Presedintele APC a aratat ca în tarile Uniunii Europene nu se admite montarea acestor antene pe blocurile de locuinte, iar releele se amplaseaza la o distanta de 150 metri de prima locuinta.
Asociatia a lansat un Centru de Resurse pentru Organizatiile de Consumatori, prin care îsi propune sa încurajeze ONG-urile sa se implice mai mult în actiunile de protectie a consumatorului. Centrul este infiintat la nivel de tara si sectorial si va oferi servicii de asistenta tehnica si de instruire, necesara promovarii intereselor consumatorilor.

Angajatii Guvernului primesc “spor de antena”

Chiar daca oficial nimeni nu recunoaste ca antenele de comunicatii reprezinta o problema, personalul din unele institutii publice ale statului a început sa primeasca "spor de antena".
Angajatii Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor din Municipiul Bucuresti vor beneficia de un spor salarial de 10% si trei zile suplimentare de concediu pentru conditii vatamatoare de munca.
Pe cladirea din Bulevardul Dimitrie Cantemir, din Bucuresti, unde se afla sediul directiei, se gasesc mai multe antene de tip satelit si antene apartinând unei firme de telecomunicatii. Directorii de la evidenta persoanelor au facut o cerere, solicitând masuratori specifice. În urma masurarii câmpurilor electromagnetice s-a constatat ca personalul este radiat. Directia de Sanatate Publica din Bucuresti a eliberat un act prin care se arata ca sanatatea angajatilor de la evidenta persoanelor este pusa în pericol de câmpurile magnetice.
În mod asemanator au procedat si angajatii din Palatul Victoria, care au solicitat efectuarea unor masuratori de catre specialisti. În urma testelor a reiesit ca angajatii Guvernului sunt supusi radiatiilor si trebuie sa primeaasca sporuri salariale.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top