Ştiri

Miu şi Niculescu trebuie să împace recesiunea cu dezastrul din Învăţământ şi Sănătate

Onoraţi şi fericiţi de noile investiri, managerilor ISJ şi SJC le va piere entuziasmul când vor da piept cu realitatea

Cele mai recente schimbări politice, în cadrul instituţiilor descentralizate, au avut loc în cursul săptămânii trecute. Marian Sârbu şi Ioan Tiberiu Tofolean au demisionat din funcţiile de Inspector general şcolar, respectiv manager al Spitalului Judeţean Constanţa. Petrică Miu îi va lua locul lui Sârbu luni, 16 martie a.c., iar Ion Niculescu îl va înlocui pe predecesorul său, Tofolean. Bucuroşi şi onoraţi de noile investiri, cei doi manageri numiţi de reprezentanţii PSD nici nu ştiu probabil ce-i aşteaptă..

Un articol de Andreea PAVEL

Averea lui Miu: Bacalaureat controversat, corupţie, scandaluri sexuale

Miu va trebui să obţină 10 pe linie într-o vară care se-anunţă „incendiară” din cauza mult controversatului examen de Bacalaureat şi să înfrunte bobârnacele părinţilor şi-ale elevilor nemulţumiţi de o foarte posibilă schimbare a metodologiei şi programei şcolare. De asemenea, este obligat, cel puţin moral, ca alături de şefa abramburică de la Bucureşti, Ecaterina Andronescu, să soluţioneze următoarele probleme: corupţia din învăţământul constănţean, abuzurile ale directorilor de şcoli şi licee, şpaga, scandalurile sexuale şi bătăile din instituţiile de învăţământ. Şi, desigur, să dea explicaţii în faţa opiniei publice de fiecare dată când îi vor fi aduse la cunoştinţă neregulile existente în sistem. Şi toate acestea vor fi „încununate”, pentru început, de un an 2009 care se anunţă apocaliptic, cel puţin la nivel declarativ, din punct de vedere economic.

Malpraxis, condiţionarea actului medical şi nepotisme, superoferta pentru Niculescu

În moarte clinică se află şi sistemul sanitar. Frate de obstacole şi probleme cu Miu, Ion Niculescu va trebui să dovedească profesionalism şi să le mulţumească şefilor care l-au numit prin rezultate deosebite în remedierea dezastrului din Sănătate. Acesta s-a declarat onorat de funcţia primită, înainte să dea piept cu problemele din sistem, pe care probabil le cunoaşte doar la suprafaţă. Niculescu a precizat că priorităţile sale vor fi „medicina de urgenţă, respectiv finalizarea lucrărilor de construcţie a noii clădiri a Unităţii de Primire a Urgenţelor, dar şi punerea la punct a unităţilor de reanimare”.

Cu sprijinul şefului din Guvern, Ioan Bazac, Niculescu se vede nevoit să demareze anchetele necesare cu privire la cazurile de malpraxis evidente, trebuie să soluţioneze problema condiţionării actului medical de către unii medici şi să extirpe tumoarea malignă a nepotismelor din cadrul Spitalului Judeţean.

Vor rezolva Miu şi Niculescu cele mai grave probleme din sistem?

În speranţa că vor reuşi câtuşi de puţin să redreseze situaţia în care se află sistemele de Învăţământ şi Sănătate, jurnaliştii DEZVĂLUIRI pun la dispoziţia noilor manageri câteva repere ale realităţilor în care au pătruns atât de entuziaşti:

– Îi urăm mult succes inspectorului Petrică Miu în rezolvarea controversatului caz de la Liceu Virgil Madgearu. Documentele oficiale ale instituţiei au scos la iveală diplome de bacalaureat false, modificări ilegale în cataloage, facturi nejustificate, absenţe motivate şi corigenţe „luate” contra cost, transferuri cu „bacşiş” şi alte asemenea fapte. Fostul manager a fost, pesemne, copleşit de situaţia prezentată, drept pentru care, deşi povestea a fost făcută publică în urmă cu mai bine de un an, ISJ nu a luat nici o măsură.

– Contractele încheiate între Colegiul Tehnic de Marină ”Alexandru Ioan Cuza” Constanţa şi Şantierul Naval Constanţa (SNC) nu sunt tocmai ceea ce par. Elevii acuză direcţiunea de ameninţări făţişe privind exmatricularea în cazul în care aceştia refuză să semneze contractul.

– Lipsa siguranţei din şcolile constănţene este o altă problemă cu care se va confrunta noul inspector general. Jandarmii, sau poliţiştii, se plimbă oriunde, numai în jurul instituţiilor de învăţământ nu, astfel încât, jurnaliştii DEZVĂLUIRI s-au plimbat nestingheriţi prin mai multe licee constănţene, dovedind astfel că oricine poate pătrunde, oricând în interiorul şcolilor.

– Deciziile mai multor cadre didactice de la Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Tortoman au dus la repetenţia a 11 elevi din clasa I, lucru scos în afara legii, şi mai mult, nejustificat, dat fiind faptul că şcolarii nu erau retardaţi şi nu prezentau probleme psihice.

Managerului SJC, Ion Niculescu, îi atragem atenţia asupra câtorva cazuri semnalate de reporterii noştri pe parcursul ultimilor doi ani.

– Cazul bebeluşilor abandonaţi, care au decedat în condiţii suspecte, la Secţia de Neonatologie a rămas nerezolvat. SJC şi-a declinat competenţa în vederea derulării unei anchete interne, către Colegiul Medicilor, care, la rându-I a aruncat mingea în terenul unei Comisii de Malpraxis, independentă de instituţia mai sus menţionată.

– Într-o emisiune a postului Constanţa TV, fostul manager al spitalului, şi-a dat acordul pentru demararea unei posibile campanii în care medicii ar fi trebuit să poarte o banderolă inscripţionată cu mesajul: “Nu iau şpagă!”. Din motive necunoscute, această campanie nu a fost iniţiată nici măcar cu o zi înainte de înaintarea demisiei.

– În urmă cu doi ani, Florea Voinea, şeful Secţiei Medicale II, a recunoscut, într-un interviu realizat de jurnaliştii DEZVĂLUIRI, că de tratamentul cu Interferon beneficiază, cu prioritate,  persoanele publice. De asemenea, acesta a fost acuzat de Corneliu Neagoe că “îşi rotunjeşte buzunarele şi cu nişte cursuri de echografie susţinute în SJC, cu studenţii, în timpul programului său de lucru, pentru care acesta nu are în fapt nici o atestare de la Ministerul Sănătăţii”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top