Energie si dolari

Alo, Presa… gata, de acuma, ciocu’mic!

Noul Cod Civil închide gura jurnaliştilor de investigaţii

Senatorul Urban Iulian face parte din Comisia Specială comună pentru dezbaterea în fond, în procedură de urgenţă a Codului Civil şi a Codului de Procedură Civilă. Conform concluziilor postatate de senator pe site-ul său www.urbannews.ro, acesta semnalează pericolul la care sunt expuşi în special jurnaliştii de investigaţii odată cu acceptarea noului Cod Civil.

Un articol de Andreea PAVEL

Conform afirmaţiilor senatorului Urban, Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în luna mai pentru aprobarea noilor reglementări. Zilele trecute, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, la începutul şedinţei de Guvern, afirmase că noul Cod civil va stabili, pe lângă dreptul la libertatea presei sau dreptul la replică, şi dreptul la repararea prejudiciului patrimonial şi nepatrimonial ca urmare a informaţiilor greşite apărute în mass-media. Ministrul Justiţiei a mai precizat că noul Cod civil va statua libertatea presei, dar va introduce şi reglementări legate de dreptul la imagine şi de repararea prejudiciului cauzat imaginii unei persoane. O asemenea acţiune în Justiţie se putea introduce şi până acum, astfel încât nu mai era necesară încă o asemenea reglementare.
Senatorul Urban susţine că: vorbim de informaţii ”greşite” adică, se introduce o circumstanţiere extrem de interesantă, pentru că, nu se mai vorbeşte ca până acum, de difuzarea prin mass-media a unor informaţii intenţionat eronate, cu scopul de a discredita, acum deja vom vorbi de răspunderea jurnaliştilor pentru greşeli, adica vom asista la obligarea la plata de daune pentru erori săvârşite din culpă.

Jurnaliştii de investigaţii, promotorii luptei anticorupţie

În condiţiile în care presa a fost garantul fragilei lupte împotriva corupţiei din România, este posibil să asistăm la o avalanşă de procese împotriva ziariştilor incomozi. Iar aceştia sunt destul de rari, pentru că anchete jurnalistice care scot la iveală dosare de corupţie, despre care organele de urmărire penală află spre ruşinea lor, direct din presă, sunt necesare demascării corupţiei: ce vrem? Să avem o ţară de ziarişti de tabloid? Sau vrem să încurajăm anchetele serioase şi documentate făcute de ziarişti de excepţie, cărora prin asemenea reglementări le dăm semnalul de „ciocu’mic”? Nu este normal să pedepsim un jurnalist pentru o informaţie greşită, ci numai dacă se demonstrează că a acţionat cu intenţia de a aduce un prejudiciu! 

Dreptul la replică nu e de ajuns pentru cei deranjaţi de presă

În încheierea comentariului său asupra efectului noului Cod Civil asupra libertăţii presei, Iulian Urban face referire la o altă declaraţie a aceluiaşi ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu: ”Aş putea să spun că una dintre noutăţile care interesează presa este că în cartea I, referitoare la persoană, sunt introduse o serie de dispoziţii legate de protecţia drepturilor fundamentale, printre care şi dreptul la libertatea presei, dreptul al imagine şi dreptul la repararea prejudiciului patrimonial şi nepatrimonial ca urmare a unor informaţii greşite apărute în presa audio-vizuală, inclusiv dreptul la replică”.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top