Fără categorie

Mircea Pintilie, fost primar al Municipiului Medgidia:

”Dumitru Moinescu a adus moda campaniilor murdare”

DEZVĂLUIRI: Ce profil ar trebui să aibă viitorul primar al Medgidiei?
Mircea Pintilie: Trebuie să fie tânăr, să poată să muncească, să aibă şcoală, pentru că nu se poate nimic fără şcoală. Apoi, să fi făcut ceva pentru el, că nu poţi să realizezi ceva pentru comunitate dacă în plan personal nu ai realizat nimic. Asta nu înseamnă să fie o persoană controversată, cum se întâmplă adesea în România. Viitorul primar trebuie să demonstreze că îl interesează soarta oamenilor din oraşul pe care vrea să îl administreze.

A consemnat Mihai Răzvan ROTARU

DEZVĂLUIRI: Ultimele campanii electorale din Medgidia au fost foarte dure. Aceasta va fi la fel?
M.P.: Dacă mă uit la protagonişti, îmi închipui că da. De fapt, campaniile murdare au început în 2004, o dată cu venirea lui Dumitru Moinescu. Felul lui de a-şi realiza obiectivele a făcut să fie campanii urâte. Mizerabile chiar. În varianta “Nu contează cum, nu contează ce, important e să îmi ating scopul”. Şi uite că a avut succes în 2004, după o campanie mizerabilă! Eu nu eram obişnuit, nici nu am făcut o asemenea campanie, nici nu îmi propusesem vreodată să lucrez aşa, pentru că eu consider că într-o campanie electorală trebuie să le spui alegătorilor ce ai făcut şi ce vrei să faci pentru comunitate. S-a dovedit că există succes şi în astfel de campanii denigratoare. Trebuie să ai firea ca să te lansezi în astfel de campanii murdare. Pe lângă faptul că împart în stânga şi în dreapta cadouri…

DEZVĂLUIRI: De ce există o luptă atât de mare pentru primăria unui oraş greu de condus, un oraş sărac?
M.P.: Să ştiţi că şi eu mi-am pus de mai multe ori această problemă, căci Medgidia este într-adevăr un oraş cu multe probleme. Mi-e greu să mă pronunţ. Pesemne că şi pentru demnitate sau poate pentru interese mai puţin legitime. De fapt, acest lucru s-a văzut în Medgidia, după 2004.

DEZVĂLUIRI: Între Dumitru Moinescu şi Marian Iordache este şi o luptă de orgolii?
M.P.: Îmi închipui că da. Moinescu a venit cu gândul că va împărăţi Medgidia, va face ce va vrea, va conduce dictatorial, va conduce în interes propriu, în veci. S-a dovedit că, după patru ani, populaţia a dat un vot neaşteptat, dacă ne gândim că Moinescu a luat doar 25 de procente. Asta înseamnă că promisiunile campaniei din 2004 s-au estompat în faţa evidenţelor. Şi-au dat şi oamenii seama că Moinescu şi-a urmărit doar propriul interes.

DEZVĂLUIRI: Credeţi că strategia lui Dumitru Moinescu de a candida independent, susţinut de PDL va avea succes?
M.P.: Asta este o găselniţă de moment, care se întâmplă în toată ţara. Mai mulţi reprezentanţi ai PDL fug acum de imaginea şi culorile partidului. Eu cred că nu ar trebui să vorbesc prea mult despre Moinescu, atât timp cât este condamnat la închisoare, chiar şi cu suspendare, pentru favorizarea infractorului.
M-aş mira ca alegătorii din Medgidia să nu-l taxeze pentru acest lucru. De fapt, eu nici nu îl mai consider îndreptăţit pentru această candidatură în condiţiile în care, pe lângă multe alte lucruri pe care le-a făcut, a primit şi această condamnare. Bunul simţ ar fi trebuit să îl facă să realizeze postura în care se află şi să procedeze în consecinţă. Tupeul, minciuna, promisiunile, nu vor mai fi atuuri cu care să poată câştiga din nou alegerile în Medgidia.

DEZVĂLUIRI: Dacă aţi fi pus în postura de a alege între Dumitru Moinescu şi Marian Iordache, pe cine aţi alege?
M.P.: Pe Sorin Radu, candidatul Partidului Ecologist Român. Şi asta pentru că îndeplineşte condiţiile pentru acestă funcţie. Un oraş cu datorii de 500 miliarde la bănci, datorii care se întind până în anul 2028, trebuie să ai putere, să te zbaţi, să găseşti formule pentru a rezolva problemele. Vă amintiţi că în 2004 Moinescu a bătut monedă pe faptul că Pintilie nu a făcut proiecte pentru fonduri europene. Eu făcusem cinci-şase proiecte pe PHARE, pentru că, de fapt, fondurile europene nu existau în 2004. Numai că, pesemne, puţin ştiau acest lucru. Moinescu  s-a lăudat că va aduce mormane de bani, iar banii au venit într-adevăr, dar nu de la UE, ci de la Guvern. Problema e că, pe lângă aceşti bani, s-au făcut şi împrumuturi de 500 miliarde, aşa cum vă spuneam, iar în oraş nu s-a văzut nimic.

DEZVĂLUIRI: Sorin Radu nu are experienţă în administraţie şi nici în politică. Credeţi că s-ar descurca dacă ar ajunge primar?
M.P.: Atunci când am ajuns primar la Medgidia, în 1991, eu aveam experienţa de a conduce, căci aveam peste 1000 de oameni în subordine la IMUM, dar nu aveam experienţă în administraţie. De fapt, am intrat prima dată în primărie atunci când am fost numit primar. Pentru cineva care are dorinţă, are şi capacitate, are şi pregătire, are şi şcoală, îl ţin şi puterile, eu zic că trebuie să înceapă, iar pe parcurs va rezolva şi problema lipsei de experienţă. De fapt, dacă nu încerci, nici nu vei căpăta experienţă.

DEZVĂLUIRI: Toată lumea se aştepta ca dumneavostră să fiţi candidatul Partidului Ecologist, în locul lui Sorin Radu. De ce nu aţi făcut acest pas?
M.P.: Când s-a pus această problemă, mi-am amintit ce s-a întâmplat cu doi ani în urmă, atunci când am cochetat cu Partidul Conservator, de unde am plecat, pentru că mi se impunea să candidez la Primăria Medgidia. Mă bucur că în sondajele de opinie am obţinut un procent bun, deşi nu mi-am anunţat intenţia de a candida. Asta înseamnă că oamenii care au votat Moinescu în număr suficient de mare în 2004 şi-au dat seama că au greşit atunci, în urma unei campanii deşănţate. Mă bucur că oamenii aşteptau de la mine să candidez, dar opt ani de absenţă din administraţie înseamnă destul de mult. Pe de altă parte, consider că a ajuta pe cineva care este exact la vârsta împlinirii, la 40 de ani, aşa cum este Sorin Radu, mi se pare un lucru important pentru oraş.

DEZVĂLUIRI: În campanie veţi încerca să mutaţi spre Sorin Radu o parte din notorietatea dumneavoastră?
M.P.: Consider că e un fapt important pentru o asemenea campanie, pentru cineva care nu este atât de cunoscut în rândul publicului larg. Pe de altă parte, numele şi-l va face lucrând.

DEZVĂLUIRI: S-a zvonit în urmă cu o lună că aţi fost contactat de reprezentanţi ai PSD pentru a candida din partea acestui partid. Este adevărat?
M.P.: Da, este adevărat.

DEZVĂLUIRI: Şi de ce nu s-a finalizat acest proiect?
M.P.: Nu s-a finalizat! Întâlnirile nu au avut o finalitate în sensul acesta.

DEZVĂLUIRI: Care sunt principalele trei probleme ale oraşului, care ar trebui rezolvate de către viitorul primar?
M.P.: Dacă este real ce s-a discutat la ultima şedinţă de consiliu, legat de investitorul pentru parcul industrial, consider că ar însemna un lucru mare pentru Medgidia şi chiar şi pentru zona adiacentă, adică crearea de locuri de muncă.

DEZVĂLUIRI: Acest parc industrial pare a fi mai degrabă o Fata Morgana, care apare doar în timpul campaniilor electorale, pentru ca apoi să dispară…
M.P.: E posibil şi asta. Nu pot să mă pronunţ, nu am date. Totuşi, un semn de întrebare mi-a creat secretomania. Consider că dacă este un fapt public, pentru a se scoate la vânzare o suprafaţă mare de deteren a oraşului pentru un investitor care să realizeze acest parc pe banii lui, ar trebui să ştim şi noi cine este acest cetăţean misterios.
O a doua problemă care trebuie rezolvată la urgenţă şi cu orice efort, mai ales că acum sunt şi fonduri europene, o reprezintă problema drumurilor. Cu excepţia a 10-12 km care au fost turnaţi pe timpul lui Moinescu şi care au fost făcuţi pe împrumut, nu s-a făcut mai nimic în acest sens. Oricum, ideea de a asfalta drumuri cu bani împrumutaţi, eu cred că este una foarte proastă, căci asfaltul se strică înainte ca datoria să fie achitată şi te trezeşti apoi că trebuie să împrumuţi alţi bani. Eu întotdeauna am spus că nu trebuie să torni asfalt pe împrumut, pentru că asfaltul ţine doi-trei ani, se strică, iar primăria rămâne cu datoria. Marian Iordache a reuşit să asfalteze şi el vreo 20 de kilometri. În prezent, eu cred că ar trebui accesate fonduri europene pentru un program serios de asfaltare.
O altă problemă ar fi starea spaţiilor verzi din oraş, care au fost lăsate de izbelişte. Pe mine mă deranjează personal că în ditamai parcul de pe malul canalului nu au fost în stare în opt ani măcar să sape şi să taie buruienile, e ca un câmp părăsit. În fiecare an. Pe timpul meu se lucra în parc. Într-adevăr, nu făceam minuni, cu ştranduri sau alei decorate în fiecare an, dar anual tăiam buruienile, aranjam gardurile şi fasonam pomii.
O altă problemă este cea a locuinţelor. Pentru ca tinerii să rămână în Medgidia, ei trebuie ajutaţi să îşi rezolve problema locuinţei. Dacă vrei să ai medici buni, profesori buni, funcţionari buni, trebuie să le faci o ofertă în ceea ce priveşte locuinţa, mai ales că bugetarii au venituri mici, cel puţin la început de carieră.
Un alt lucru important este protecţia socială, sprijinirea oamenilor nevoiaşi, care sunt destul de mulţi în Medgidia, fost oraş industrial rămas acum fără locuri de muncă în fabrici. Aceşti oameni au nevoie de ajutoare, de facilităţi şi chiar de locuinţe pentru copii şi tineri care nu au venituri mari. Mă refer aici la locuinţe sociale, locuinţe de tip ANL.

DEZVĂLUIRI: Ce ar trebui să facă administraţia locală pentru a aduce mai mulţi bani la buget?
M.P.: Bugetul oraşului nu a fost mare şi nici acum nu este, dacă luăm în calcul întinderea oraşului şi de problemele pe care le are. Trebuie găsită o formulă de echilibru în ceea ce priveşte numărul angajaţilor din administraţie şi calitatea muncii prestate de ei. Dacă până în 2004 am avut în primărie 72 de angajaţi, am constatat că din 2004 Moinescu i-a dublat. Salariile înseamnă cheltuieli destul de mari şi de aceea trebuie găsită o formulă de proporţie. Trebuie să ai personal devotat şi care să ştie să lucreze. Devotamentul în administraţie, să ştiţi că vine o dată cu vechimea.

DEZVĂLUIRI: De ce credeţi că s-a spus despre dumneavoastră că aţi acumulat o avere impresionantă în timpul mandatului de primar?
M.P.: Cred că este o boală a românului, aceea de a fabula. Pintilie avea de toate. Avea case la munte, case la mare. Avea posturi de televiziune, transportul în comun din oraş. Cam tot ce aducea bani în Medgidia se spunea că el meu, direct sau prin interpuşi. Au trecut opt ani şi s-a dovedit că nu este aşa. Aceste minciuni au fost şi întreţinute, căci campania lui Moinescu asta a vrut să arate: caracatiţa lui Pintilie, care a făcut un purcoi de bani, a construit palate. În realitate, singura mea avere este formată dintr-o maşină şi un apartament, ceea ce mi se pare firesc după o viaţă de muncă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top