Guvernul României

Minorul George Guraliuc a leşinat din cauza bătăii primite de la ofiţerul Poliţiei Criminale din Hârşova

Victima susţine că a fost scoasă din bar, transportată la secţie şi bătută sub privirile nepăsătoare ale comandantului Marcel Iordan.

Vă prezentam în ediţia precedentă schiţa unei întâmplări înfiorătoare pentru România anului 2009, o ţară care, pe de-asupra, mai este şi membră a Uniunii Europene. O sursă din oraşul Hârşova ne povestea cum un băiat a fost bătut măr de poliţişti, în luna ianuarie a.c. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au derulat o anchetă în acest caz, iar în rândurile ce urmează vă redăm discuţiile purtate cu băiatul care susţine că a fost bătut chiar de poliţistul de la Criminalistică, Gabriel Baciu, cu părinţii acestuia care cer să se facă dreptate şi cu şefii secţiei de Poliţie din Hârşova, care plesnesc de ironii, glumiţe ieftine şi, de ce nu, amnezii atunci când vine vorba de seara incidentului.

Un articol de Andreea PAVEL

“Baciu mi-a zis că demult aştepta să pună mâna pe mine!”

În timp ce reporterii discutau cu mama băiatului, în uşa sufrageriei a apărut un puşti de vreo 1,50 m şi vreo 50 kg cu tot cu haine. Se prezintă George Guraliuc şi cere permisiunea de a începe istorisirea întâmplării: “Era 30 ianuarie, în jurul orei 22:00 şi stăteam cu câţiva prieteni la un suc, la barul Bostan. La un moment dat, a venit domnul poliţist Măntălău, mi-a zis să ies că trebuie să vorbim ceva, am ieşit şi poliţistul Zanete s-a apropiat spunând: <<Luaţi-l că m-a făcut nebun!>>. Poliţistul Gabriel Baciu şi comandantul secţiei, Marcel Iordan erau, de asemenea, acolo. Nu mi-au cerut buletinul pentru a mă identifica, nu aveau nici o hârtie, sau argument să mă ia la secţie. Ajunşi la secţie, la etajul 1, la poliţistul Măntălău în birou, Gabriel Baciu a exclamat: <<De când aşteptam să pun mâna pe tine!>> şi am primit mai multe palme şi capace. Aşa a început bătaia”.Cu privirea pierdută, băiatul ne povesteşte cum, în urma palmelor, au urmat pumni în cap şi în stomac, după care a primit un pumn în ureche, iar minorul s-a dezechilibrat. George susţine că în urma dezechilibrării a mai fost lovit o dată, în piept. În urma acestei lovituri a leşinat, pierzându-şi cunoştinţa preţ de câteva minute. 

Victima susţine că în tot acest timp, Marcel Iordan, comandantul secţiei, se plimba fără nici o grijă pe hol, ca şi cum ar fi ţinut de şase la întreg evenimentul.

 “Lasă-l, că îl omori!”

Asta a fost replica pe care poliţistul Măntălău a dat-o în momentul în care băiatul s-a dezechilibrat şi a căzut. Băiatul ne-a mai povestit cum în tot acest timp a încercat să se apere ţinându-şi pumnii în dreptul feţei: “Când încercam să mă apăr domnul Baciu striga să las mâinile jos. Pe urmă am leşinat şi după ce m-am trezit în biroul mai era doar poliţistul Măntălău. Mă dureau rău urechea şi capul, şi simţeam că ceva nu e în regulă cu timpanul. Atunci mi-am aprins o ţigară, m-am ţinut de nas şi am simţit cum scot fumul pe urechi!”. M-am întors în bar, pentru că nu am avut timp nici măcar să plătesc, şi m-am reîntâlnit cu prietenii mei cărora le-am povestit ce s-a întâmplat. Unuia dintre ei nu i-a venit să creadă şi m-a pus să mă mai ţin o dată de nas. Am repetat scena şi s-au convins. Ei sunt martori că poliţistul Măntălău a intrat după mine, în bar şi că, după aceea, m-am întors cu timpanul spart”.

Mama a aflat de bătaie de la pata de sânge de pe perna băiatului

Mariana Guraliuc, mama victimei, ne-a povestit cum pe 1 februarie dimineaţa, mergând în camera fiului său a observat o pată de sânge pe pernă: “Când am văzut sângele de pe pernă, mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva şi l-am întrebat dacă s-a bătut cu cineva, dacă a căzut, sau ce a păţit de este sânge pe pernă. Mi-a povestit totul şi l-am certat pentru că nu mi-a spus chiar din seara în care l-au bătut. Am plecat cu el la spital şi l-au internat de urgenţă, pentru două săptămâni. Am fost ulterior, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean unde am depus o plângere şi nici până azi n-am primit vreun răspuns”.

Singura întrebare a Marianei Guraliuc este de ce băiatul ei a fost bătut cu atâta cruzime şi în temeiul cărui drept?

Pentru a afla răspunsul la această întrebare, Ion Guraliuc, tatăl băiatului s-a prezentat la secţia de poliţie, alături de soţia lui, şi au încercat să stea de vorbă cu poliţiştii.

“L-am rugat pe Baciu doar să recunoască faptul că l-a bătut şi să-mi spună cu ce a greşit băiatul, şi totul va fi bine. Bineînţeles că nu şi-a asumat greşeala şi a negat totul”. Mariana Guraliuc susţine că, ulterior, poliţistul Măntălău a exclamat: “Da, mă, Ioane, eu l-am lovit şi care-i problema?”.

Pe de altă parte, părinţii băiatului l-au suspectat pe Baciu că s-ar fi aflat în stare de ebrietate, în seara când George a fost bătut crunt: “Când l-am văzut i-am zis: Tu ai băut şi-ţi spun şi unde. Ai băut la Cristi Rădulescu, la ieşire din Hârşova. Ăsta e un oraş mic şi se duce vorba, iar eu am aflat că el băuse acolo în seara aia. Şi mi-a răspuns: <<Şi dacă am băut, ce? Care-i problema?>>. Păi, ăsta-i răspuns? Că îmi puteau omorî copilul!”, adaugă Mariana Guraliuc.

Poliţistul Măntălău a sunat-o de două ori pe sora băiatului să “îşi calmeze părinţii”

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă şi cu Simona Guraliuc, sora băiatului care a fost bătut. Aceasta ne-a mărturisit că a fost contactată telefonic de Măntălău care intenţiona “să ia pulsul”. Fata a fost rugată să “îşi lămurească” mama în legătură cu evenimentul: “M-a sunat a doua zi când mama era cu fratele meu la spital. Mi-a zis: <<Măi, Simona, lămureşte-o pe maică-ta, că e foarte recalcitrantă. Poate se mai gândeşte şi ea! Ce-are, de e aşa nervoasă?>>. Eu i-am răspuns că n-am cu ce s-o lămuresc pe mama, pentru ca frate-miu a ajuns la spital şi trebuie să vedem cât de gravă este starea lui”.

Sora mai mare a victimei ne-a povestit că, exact în ziua operaţiei, aceasta a fost sunată din nou de poliţistul Măntălău care s-a interesat de starea băiatului: “A doua oară m-a sunat să mă întrebe ce mai face George. I-am zis că a fost operat şi doar ce-a ieşit din spital, moment în care a exclamat: <<Aşa grav e!?>>. Şi i-am spus că da, aşa grav e”.

Comandantul Iordan e lovit de pumnul amneziei când vine vorba de seara bătăii

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI s-au prezentat la secţia de Poliţie din Hârşova, însoţiţi de victimă şi de mama acestuia. Subcomisarul Buzoianu a refuzat orice dialog cu Mariana şi George Guraliuc, în prezenţa jurnaliştilor. Ulterior, în biroul său, subcomisarul a încercat în permanenţă să îi discretizeze pe cei doi, făcând afirmaţii care nu pot fi redate în paginile ziarului nostru. Despre incident nu ne-a putut oferi detalii, întrucât “nu ştie nimic despre aşa ceva”. Greu de crezut că al doilea om după comandant nu ştie despre o asemenea faptă, mai ales în condiţiile în cate tot oraşul vuia la acea vreme despre păţania lui Guraliuc. De pe buzele subcomisarului am smuls doar afirmaţia: “Dacă e aşa cum spuneţi şi va fi găsit vinovat, atunci trebuie să plătească”.

Ulterior, l-am contactat telefonic pe Marcel Iordan, comandantul secţiei, care se afla în concediu medical. Acesta a găsit nişte explicaţii trase de păr: “Nu ştiu despre treaba asta, a fost parcă acum vreo două luni. El s-a dus bine mersi acasă, pe picioarele lui, apoi aveam să aflăm că spune că a fost bătut”. Apoi, comandantul încurcat şi luat probabil pe neaşteptate, ne-a repetat că “nu ştie dacă George a fost bătut, dar nu a fost bătut sigur în secţia de Poliţie”. De parcă Baciu ar fi mai puţin vinovat dacă ar fi făcut acest lucru pe trotuar, sau pe câmp. Întrebat fiind ce îşi aduce aminte în legătură cu acea seară, Iordan a încheiat scurt: “A fost demult, nu mai ţin minte dacă la razia din acea seară l-am luat şi pe el la secţie, pentru că erau mai mulţi. Nu ştiu, nu-mi aduc aminte şi cam atât despre asta!”. De menţionat este că Marcel Iordan susţine că nu mai ţine minte nici dacă a fost în seara aceea la secţie, sau dacă George Guraliuc era pe acolo.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top