Video

Bântuiţii

http://www.dezvaluiri.ro/images/_poze_articole/2009-04-06/bantuitii.jpg

http://www.dezvaluiri.ro/images/_poze_articole/2009-04-06/bantuitii.jpg„Bântuiţii” lui Chuck Palahniuk ( Polirom 2007) nu este pentru oamenii cu inimă slabă. Imaginaţia tipului e fără limite. Scabrosul, violenţa şi ironia alcătuiesc un melanj fatal prin care treci din ce în ce mai greoi, abia respirând, fără să te poti opri din râs. Eroii romanului sunt selectaţi pe nişte criterii obscure, pentru a fi duşi într-un fel de tabără de creaţie în care fiecare va trebui să-şi scrie povestea vieţii. Ajunşi acolo, descoperă că nu talentul literar a fost criteriul de selecţie ci secretul abominabil pe care fiecare dintre ei îl purta în memorie ca pe un făt mort.

Un articol de Bogdan PAPACOSTEA

Claustraţi în fortăreaţă, scriitorii se comportă ca nişte participanţi în jocul Big Brother. Tot ce fac ei acum, este povestea care va fi spusă televiziunilor şi care le va aduce o groază de bani. Din cauza asta îşi devin proprii lor spectatori, într-un joc schizofrenic în care prezentul trebuie sa fie cu atat mai atroce cu cât îşi doresc un viitor mai luminos. Apoi, într-o imitaţie pe dos a „Decameronului” sau a „Măştii morţii roşii” a lui Poe, prizonierii încep să-şi istorisească secretele, încolonaţi în marşul ororii şi-al absurdului. Imaginile generate sunt memorabile iar poveştile pot face fiecare în parte onoare oricărei antologii „noir”. Tabloul general miroase a suprarealism. La final, însă, îţi dai seama că realitatea pe care o descrie Palahniuk este aia de toate zilele, aşa cum o vezi pe la „Ştirile de la Ora 5”.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top