Politic

Ministerul Mediului vrea să legalizeze o unealtă de pescuit DISTRUCTIVĂ în Delta Dunării

De anul trecut, politicienii partidului Forța Dreptei se luptă în Parlament pentru modificarea Legii Pescuitului, una din marile probleme fiind modificările aduse Ordinului nr. 1.369/2018 privind uneltele pentru pescuitul comercial. Iar una dintre aceste unelte, căreia i-a fost permis să facă prăpăd în apele Deltei, care este totuși în patrimoniul UNESCO, era draga hidraulică…

În acest context deputatul constănțean Bogdan Bola a spus că:  “În timp ce întreaga lumea este atentă la evenimentele de peste graniță, Ministerul Agriculturii a lansat o adevărată ”hidrobarică” pentru habitatele acvatice din Marea Neagră. Cum am putea altfel denumi permiterea unei unelte de pescuit cu un potențial de distrugere uriaș – hidrorașcheta – în arealul protejat al Deltei Dunării?”

Anul trecut au fost aduse modificări tehnice de către ”specialiștii” Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și ai Ministerului Mediului, unice și inexplicabile în Europa:

– au mărit înălțimea setcilor de la 3 metri la 8 metri, asigurându-se astfel că niciun pește nu mai poate scăpa. Așa ceva nu a mai existat vreodată nicăieri!

– au mărit rezistența firului setcilor pentru scrumbie de la 200 la 666 și au mărit lungimea setcilor pentru calcan și scrumbie de la 37,5 m la 100 de metri. Lungimi mai mari cu același număr de setci este egal cu un jaf și mai mare în apele publice.

– s-a abrogat interzicerea utilizării lavelor (șiruri de setci) mai mari de 1 km! Să nu mai scape nimic!

– s-a abrogat articolul care interzicea folosirea dragei hidraulice în arii protejate, cum ar fi în arealul Rezervației Deltei Dunării.

„Dintre toate aceste modificări, cea mai revoltătoare era permiterea folosirii dragei hidraulice în Rezervației Biosfera Delta Dunării. Impactul acestei metode de recoltare a moluștelor bivalve, pentru mediul acvatic din Marea Neagră, mai ales într-o zonă cu protecție strictă, este devastator pentru biodiversitate și habitatele acvatice din zona lor de acțiune. Aceasta nu numai că răzuie suprafața substratului, ci și sapă în el, resuspendând cantități semnificative de sedimente. S-a constatat că draga hidraulică contribuie la destabilizarea și modificarea parțială a sedimentelor, rezultând o scădere generală a complexității și supraviețuirii habitatului”, spune deputatul Bogdan Bola.

Tot el a mai afirmat că : “În fața tuturor criticilor, A.R.B.D.D. și-a asumat reincluderea interzicerii dragei hidraulice în Ordinul de prohibiție pentru 2022. Atunci, băieții deștepți din Minister și pescuitul comercial, au zis să facă o „mioritică” – să introducă în uneltele de pescuit această hidrorașchetă. Aceasta este o <unealtă activă acţionată mecanizat din barcă pe adâncimi cuprinse între 1,8 şi 15 m adâncime, de tip hidrofor, care foloseşte presiunea apei pentru a raşcheta sedimentul şi a lăsa materialul să fie colectat în cuşcă de sită>.

Practic, este exact același lucru care îl făcea și draga hidraulică, cu toate relele pe care le-am pomenit mai sus. Ar distruge zonele de reproducere ale peștilor, precum și toată hrana acestora…totul pentru ca unii să se îmbogățească pe seama unui patrimoniu UNESCO.”

Săptămâna aceasta politicianul constănțean Bogdan Bola a obținut o nouă victorie privind Legea Pescuitului în Parlament, primind aviz favorabil de la Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

 “Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii se opun în continuare, tocmai pentru că adoptarea unei astfel de legi le-ar strica „jucăria” și le-am lua dreptul de a mai da ordine anuale prin care schimbă, după bunul plac, uneltele de pescuit, zonele de interdicție pentru pescuit comercial și perioadele de prohibiție”, mai spune Bogdan Bola.

(Sursa foto – Facebook)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top