Comisia Europeană

Miniportul Turistic Jurilovca nu are apă, curent și a început să se degradeze după câteva luni!

Primăria ține la secret detaliile financiare ale investiției.

Pe 16 august 2013 se inaugura cu mare fast Miniportul Turistic Jurilovca. La tăierea panglicii au fost prezenți Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, Prefectul Lucian Simion și primarul Ion Eugen. La doar câteva luni după inaugurare, investiția realizată de Primăria Jurilovca cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea a început să se degradeze!
Marginea de ciment a cheului s-a rupt în mai mai multe locuri, coșurile de gunoi (de tipul celor care se folosesc în interior, unele din metal, altele din plastic) sunt prinse de stâlpi cu o banală banda izolatoare.
Portul nu respectă nici măcar condițiile minime pentru un astfel de obiectiv. Turiștii care ajung aici cu bărcile nu au prize de curent sau de apă, context în care a vorbi despre conexiune la internet devine un vis din viitor. Apa nu curge nici măcar la singurele două chiuvete montate lângă un spațiu pentru grătar, pe cheu!

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU
Răzvan PETRE

În ceea ce privește informațiile legate de prețul și executantul acestei „minunate” investiții, autoritățile locale păstrează o discreție totală. Aceasta este concluzia la care am ajuns după ce am trimis Primăriei Jurilovca o adresă oficială cu următoarele întrebări (la care nu am primit niciun răspuns în termenul legal prevăzut de legea accesului la informațiile de interes public):

1. Care au fost procedurile de achiziție pentru proiectare?
2. Cine a realizat proiectul pentru această construcție și pentru ce sumă?
3. Vă solicităm o copie în format electronic a contractului dintre Primărie și proiectant
4. Ce firmă a câștigat contractul de construcție și cu ce ofertă?
5. Care este prețul final al acestei construcții și care au fost procedurile de achiziție?
6. Vă solicităm o copie a contractului dintre Primărie și constructor
7. Cine a plătit această lucrare?
8. Ce termen de execuție a avut lucrarea și când a fost terminată efectiv?
9. Cine a făcut recepția lucrării? Vă solicităm o copie în format electronic după documentul de recepție
10.  Care sunt facilitățile oferite de Miniport? Există conexiuni de curent electric și apă potabilă pentru fiecare ambarcațiune?
Conform legii sus – numite, Organizația de Investigații Jurnalistice, editor al ziarului DEZVĂLUIRI, va solicita instanțelor de judecată să determine Primăria Jurilovca să ne ofere aceste informații.

Jurilovca a candidat singură și era să termine pe locul doi

Miniportul a adus comuna Jurilovca pe lista câștigătorilor proiectului european Destinații Europene de Excelență (EDEN), alături de alte 18 localități europene. Ceea ce la prima vedere este o onoare deosebită, se dovedește, la o analiză mai atentă, a fi un mare fâs. În primul rând, competiția s-a desfășurat în condiții de totală lipsă de transparență. Ea a fost anunțată de Ministerul Economiei din România în două rânduri, cu două seturi de criterii ce diferau semnificativ pe alocuri. Lista locațiilor înscrise nu a fost făcută publică și la fel de misterioasă a fost și comisia care s-a ocupat de selectarea câștigătorilor. Faptul în sine – că Jurilovca a intrat pe o listă alături de alte locații din Europa – nu e așa de spectaculos cum pare la prima vedere. Asta pentru că fiecare țară membră a UE își selectează propriul câștigător, deci competiția – dacă o putem numi așa – e una națională, nu europeană. Pe lista câștigătorilor, publicată de ziarul Adevărul, figurează doar 4 destinații, asta deși proiectul EDEN premiază primii 5 competitori din fiecare țară, ceea ce demonstrează că a fost un concurs organizat „pe șest” și că nu am reușit să atingem nici măcar numărul minim de competitori. Niciuna din cele trei destinații depășite de Jurilovca nu îndeplinește criterii minime pentru a fi admisă, darămite pronunțată câștigătoare a competiției:
Comuna Șaru Dornei (locul 4) pică din start criteriul Acesibilitate (care a fost și tema concursului din acest an) pentru că depinde exclusiv de șoseaua dinspre Vatra Dornei. Șaru are ca unic obiectiv turistic troița din curtea bisericii, iar baza de cazare este reprezentată de o duzină de case de vacanță.
Hotarul frontului de est (locul 3) – destinație turistică științifico – fantastică inventată ad – hoc de Consilul Județean Vrancea.
Lacul Roșu (locul 2) pică testul cel mai important, de admisibilitate (să fie vorba de o destinație mai puțin cunoscută, cu număr de turiști cazați pe an sub media națională (pentru România este vorba de 329 de turiști/an/stațiune). Or Lacul Roșu cazează ușor 300 de turiști doar într-un weekend. De altfel, acest criteriu ar fi trebuit să ducă și la respingerea comunei Jurilovca – de care aparține complexul Gura Portiței, unde sunt suficiente locuri pentru a caza 300 de turiști pe zi (asta dacă nu se declară în fals un număr mult mai mic de turiști).
Mai trebuie menționat că recompensele primite de Jurilovca pentru spectaculoasa clasare pe locul 1 sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire. Se acordă un loc de prezentare (ceea ce poate însemna și un raft) la târgul de la Romexpo, se face un filmuleț de 3 minute despre care nu ni se spune unde sau cui îi este prezentat, iar pe pagina oficială a EDEN este postat un link către o adresă de email și câteva cuvinte despre localitate. În cazul nostru, textul respectiv e o colecție de sfaturi aiuristice și agramate, pe care sperăm că nu le va urma nimeni. Din start, turiștii sunt îndemnați, într-o engleză de baltă, să se bucure de apa dulce sărată (sau proaspăt sărată) a Lacului Razelm. Cum pe malul lacului nu sunt băi sau plaje, e neclar cum ar trebui să se bucure.
În același stil poetic-aiuristic, vizitatorii sunt invitați să viziteze cetatea Argamum. În realitate, însă, la aceasta se ajunge pe un drum de pământ, ruinele se află în conservare (adică sunt acoperite în proporție de 90% cu pământ), iar la fața locului nu se află nici măcar un paznic, darămite un ghid turistic, sau dotări minime (magazin, restaurant, WC). Și chiar dacă ar fi, accesul ar fi tot imposibil, pentru că cetatea este zonă de strictă protecție ecologică, în care se intră numai cu acordul și însoțit de un reprezentant al Administrației Deltei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top