Consiliul European

Mi-e dor de houyhnhnmi

Ce poate fi mai linistitor decât un cal? Animal mare si blând, nu poti citi în ochii lui calmi nici gândul naiv care-i va azvârli copita în matele tale fragile. În nobletea lui desavârsita, ne permite sa-i încalecam spinarea si sa-i alegem cararile. Iar noi, mândri yahoo, brusc semetiti de postura noastra bipeda, ne ispravim zilele mânati de impulsuri nule, nascute din dorinta de împlinire a unor principii goale. E timpul acum sa lasam deoparte lumea ideala a cailor, si pe Yahoo, si sa ne cufundam în cotidianul nostru Liliput.

Un articol de RÃZVAN PETRE

O seama de oameni mari se cearta pe un biletel. O bucata de hârtie paralizeaza o tara. Proiecte sunt oprite, strategii – amânate, directori si functionari tremura de teama ca ar putea sa îsi piarda scaunul. Scandalul nu e nou, biletelul e doar un pretext. În sine, nu probeaza nimic, si nu aduce elemente noi. La modul cel mai caraghios, însa, reuseste sa scindeze o lume. Toti oameni de carne si oase, mânati în lupta de aceleasi interese meschine, se trezesc deodata divizati în doua tabere, care reusesc sa cada în dezacord total, privind maniera în care ar trebui spart oul – la capatul ascutit (suspendarea Presedintelui), sau la capatul lat (demiterea Primului Ministru).
Asistam, fara îndoiala, la un scandal conjugal. Nepotrivire de caractere – rezumatul argumentelor stupide pe care cei doi soti si le arunca în cap, în pregatirea unui divort anticipat. Sedusi de absurdul situatiei, o alta seama de oameni mari, ce se deosebesc unii de altii prin înaltimea tocurilor pe care le poarta, intra în hora scandalului. Iata, zic primii, se dovedeste astfel ca premierul a calcat strâmb, si se cade sa primeasca pedeapsa celui ce curveste. Înca mai rau este, sustin ceilalti, pacatul acelui presedinte ce tainuieste sacrilegiul, folosind greseala celuilalt pentru a rezolva probleme personale.
Prin femeie vine pacatul. Cavaleri gentili, ne ascutim lancea pentru a-i scoate ochiul vulturului plesuv, sau pentru a-i trânti coiful de pe frunte cavalerului pe Harley. Asemenea aheilor, grabnic varsatori de sânge de troian, în numele unei Elena, ne luam la trânta cu barbatii politici, gratios trecând sub tacere numele celei care, tradând, a aprins focul. Caci, fara îndoiala, pacatele ei sunt cele mai mari si mai usor de dovedit. Odata însarcinata cu pastrarea tainelor Palatului, s-a trezit flecarind cu necunoscuti despre lucruri ce nu ar fi trebuit sa treaca de portile Cetatii. Mai mult decât încalcarea secretului de serviciu, ea a savârsit crima tradarii morale: nu se cade sa dezvalui episoade neoficiale ale caror martor întâmplator, dar oficial, ai fost.
Timpul declaratiilor a trecut. E vremea faptelor, si a capetelor care se rostogolesc. Iubesc caii, dar, ca o maimuta paroasa ce sunt, iubesc femeia mai mult. Nu te uit si nu te iert, Elena. Când presa si politicienii se vor cearta pe suspendari si destituiri, în ochiul meu, eu am sa te suspend pe tine.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top