Ancheta

Metoda Făgădău – Copiii constănțenilor să aştepte, important e să-şi ia banii MOBITOM

În 2018, Primăria Constanţa a semnat mai multe contracte cu SC MOBITOM SA pentru reabilitarea locurilor de joacă din municipiu. Conform contractelor, lucrările trebuiau să fie gata cel târziu la finele lui februarie 2019. În cele șase luni de contract, MOBITOM a aruncat o basculantă de pietriș și a tăiat la fier vechi gardurile și tot ce se mai putea recupera din locurile de joacă. Explicația MOBITOM pentru această situație – de la 1 septembrie 2018 la Constanța a venit o iarnă grea (?!?) și nu s-a putut lucra. În aprilie 2019, au fost montate, în sfârșit, alte garduri, dar leagănele și restul dotărilor lipsesc. MOBITOM SA este una din firmele de casă a lui Radu Mazăre, majoritatea acțiunilor fiind deținute de FIVE HOLDING SA (deținător al Pieței și magazinului Brick). Până în 2010, cenzorul MOBITOM a fost Vasile Făgădău – tatăl actualului primar Decebal Făgădău.

Problema locurilor de joacă din Municipiul Constanța e una veche de mai bine de doi ani. Între timp, zeci de copii s-au accidentat – unii destul de grav – iar primăria a fost amendată de OPC pentru starea deplorabilă a dotărilor de la locurile de joacă. Împins de la spate de OPC și de nemulțumirea constănțenilor, Decebal Făgădău a promis în repetate rânduri că locurile de joacă vor intra într-un amplu program de reabilitare. Până una-alta, locurile de joacă existente au fost demolate, iar primăria a montat semne prin care fie se interzicea accesul în ele, fie se punea în vedere celor care se aventurau la joacă – că o fac pe proprie răspundere.

Făgădău a ghicit luna, dar nu și anul

Cum se măsoară incompetența administrației locale din Constanța? Simplu – în ani!

Cel mai bun exemplu este dat de situația locurilor de joacă. Astfel, la finele lui 2016, oficialii primăriei degrabă demolatoare de spații verzi și locuri de joacă anunțau: „Am trecut de perioada cea mai grea, cu avizele. Urmează autorizațiile de construcție și licitațiile. Am estimat ca lucrările de reabilitare propriu-zisă a spațiilor de joacă să înceapă undeva în luna martie”. Era vorba – atenție – de luna martie 2017!

În 2017, așa cum știm cu toții, nu s-a întâmplat mai nimic. Câțiva copii s-au rănit, alte câteva locuri de joacă au fost închise, alte câteva PUZ-uri propuse de Decebal Făgădău au decretat că locurile de joacă vor fi înconjurate de blocuri de 10 etaje, sau că vor deveni ele însele blocuri etc.

Abia în 2018 primăria s-a apucat să facă ce zisese că va face încă din 2016 – licitații, autorizații, contracte. Lucrările trebuiau să fie gata la finele anului, cel târziu la finele iernii.

În 2019, primarul Decebal Făgădău reia exact același discurs din 2016: ”Lucrările la spațiile de joacă vor începe la sfârșitul lunii martie”.

Fix trei ani – atât le-a trebuit celor din primăria Constanța să pună în aplicare ceea ce spuneau că se va întâmpla în trei luni.

Un milion de euro pentru MOBITOM

Lucrările la locurile de joacă au fost împărțite pe felii, iar contractele au fost adjudecate de MOBITOM SA, firma de casă a lui Radu Mazăre, abonată de 20 de ani la contractele cu primăria Constanța.

Din start, MOBITOM (fosta fabrică de mobilă, reprofilată sub bagheta lui Mazăre în întreprindere de construcții metalice) s-a oferit să subcontracteze lucrări din contract către Loftrek SRL. Din cele două, Loftrek SRL se pricepe la amenajarea și dotarea locurilor de joacă, iar MOBITOM se pricepe – dacă ne uităm la portofoliu – la câștigarea contractelor cu Primăria Constanța.

Proiectului i-au fost bugetate aproape 10 milioane de lei, contractele pentru 3 din cele 4 loturi totalizând aproape 800.000 de euro.

MOBITOM poate să amâne lucrarea până la Sfântu-Așteaptă

Conform prevederilor contractuale, MOBITOM trebuia să demareze lucrările la 31.08.2018, și să le finalizeze într-un termen de ”maxim 6 luni”, adică la finele anului 2018, sau cel târziu la 28 februarie 2019.

Ce s-a întâmplat în cele 6 luni? Mai nimic: În 3-4 locuri au fost ”rase” gardurile de fier și alte instalații ce puteau fi tăiate la fier vechi, iar MOBITOM a împrăștiat câteva roabe de pietriș în locul nisipului, făcând locurile de joacă și mai periculoase decât erau deja – maldăre de praf și pietre cât pumnul într-un spațiu în care copii încă intră la joacă. De partea lor, cei de la Primărie au postat pe Facebook un filmuleț în care trei muncitori de la MOBITOM trântesc plictisiți niște piatră pe spațiul de joacă de la Casa de Cultură.

După filmulețul din 11 octombrie, muncitorii MOBITOM au zburat spre alte șantiere mai bănoase, iar la primărie s-a așternut tăcerea. La finele celor 6 luni prevăzute în contract, rezultatul era zero barat. Zero locuri de joacă construire, zero recepționate.

Explicația acestei bătăi de joc? Primăria Constanța a declarat că, din cauza iernii grele, constructorul a solicitat amânarea, iar primăria a dat ordin de suspendare a lucrărilor. Cum e posibil ca iarna să vină în 2018 în luna septembrie, când s-au înregistrat și 30 de grade la Constanța, aceasta numai Primăria Constanța poate să vă explice.

Cert este că, conform contractului, execuția lucrărilor se poate amâna la nesfârșit, la o adică, până înainte de alegerile locale din 2020, când primarul Făgădău se va lăuda cu reabilitarea locurilor de joacă pe care promite să le repare încă de când a fost ales primar, în 2016. Astfel, în contract s-au strecurat o serie de prevederi haioase, cum ar fi aceea că execuția lucrărilor poate fi amânată oricând și oricât, dacă primăria și MOBITOM convin asupra acestui aspect. Nu se dă un termen maxim, practic contractul poate fi lungit cu ani de zile, iar totul se face ”pe sub tejghea”, prin act adițional care nu e anunțat și nu e publicat nicăieri. Dacă lucrarea se poate amâna la nesfârșit, nu la fel se întâmplă cu recepția sau cu plata facturilor. În contract scrie că, indiferent cât se vor lungi lucrările, plățile se vor face la timp, iar recepția se va considera ”în termen”, chiar dacă se va face după expirarea termenului! Realitatea pe care o vedem cu toții e neagră, dar, conform contractului, e albă!

În mod normal, MOBITOM ar fi trebuit deja să plătească penalități. Care, conform contractului, ajung la ”astronomicul” procent de 0,03% pe zi. Practic, la cele două luni întârziate deja, MOBITOM pierdea 1,8% – o nimica toată. Pentru ca MOBITOM să nu piardă nici această fărâmiță din contract, primăria a avizat amânarea lucrărilor, pentru că ”am avut o iarnă grea” (la Constanța a fost zăpadă pe jos o singură zi, toată iarna). Așă că acum practic lucrările pot începe de la zero, la două luni de la expirarea termenului din contract.

Toboganele noi ale împăratului – Făgădău se laudă cu ele, dar ele sunt invizibile

Pe 17 aprilie 2019, pagina de Facebook a primăriei ne anunța triumfalist (și mincinos): ”Lucrările de la spațiile de joacă se desfășoară în ritm accelerat! Tobogane, căsuțe, balansoare și alte elemente de joacă pentru copii urmează să fie montate zilele următoare în mai multe spații de distracții pentru cei mai mici locuitori din municipiul Constanța.” Aceste lucruri minunate urmau să se întâmple la spațiile de joacă de la Casa de Cultură, aleea Mălinului, Stejarului etc. În mesajul delirant se mai menționa că în locul de joacă de la Casa de Cultură ”au fost amplasate deja și elementele de joacă”.

Stați liniștiți, nu a înnebunit nimeni de la primăria Constanța, și nici nu a murit nimeni de prea multă muncă la MOBITOM. Anunțul a rămas pe Facebook, la fel și toboganele, căsuțele și celelalte basme marca Făgădău, care nu s-au materializat în realitate. O lună după anunț, la Casa de Cultură, așa cum vedeți din imagini, nu era nici urmă de căsuță sau balansoar. Iar restul ”elementelor de joacă” care pe Facebook-ul primăriei erau nou-nouțe și proaspăt montate, erau în realitate tot cele de pe vremea lui Mazăre, murdare, rupte și măzgălite cu măscări. Cine știe, poate că în ultima săptămână a venit iar iarna la Constanța și lucrările iar s-au amânat…

Recomandarea primăriei – Copiii să nu se joace vreo 9 luni

În fotografii veți observa calitatea proastă a lucrărilor executate pe fugă, de ochii cetățenilor: praf și pietre la locul de joacă (probabil covorul pietros a fost reciclat de la altă lucrare), gardurile înfipte în grabă, prin scoaterea pavelelor și cimentarea cu un mortar de proastă calitate, care deja a început să se descompună. MOBITOM nu a reușit să termine locul de joacă, dar a reușit să distrugă trotuarul!

Cu ocazia re-re-redemarării lucrărilor la spațiile de joacă, primăria a adresat un îndemn cald constănțenilor: ”Facem apel către toţi locuitoriii (Sic!) oraşului să nu folosească locurile de joacă în curs de amenajare, pentru a se evita riscul unor eventuale accidentări. ” Având în vedere că lucrările au început oficial în septembrie 2018, avem deja nouă luni de zile în care copiilor noștri li se recomandă să nu se joace la locurile de joacă. Și distracția nu s-a terminat, încă!

Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top