Ştiri

Mesajul primarilor: Aţi uitat că noi suntem temelia societăţii!

Consiliul director al Asociaţiei Comunelor din România s-a întrunit în şedinţă extraordinară la Târgu Mureş, unde a analizat gravele probleme cu care se confruntă autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, în mod constant, apreciate ca atare de autorităţile publice centrale, de la cel mai înalt nivel, cu ocazia participării Adunării Generale şi soldate în mare parte doar cu promisiuni. În contextul situaţiei economice actuale, nu puteau trece fără a fi analizate, declaraţiile efectuate cu privire la reducerea salariilor personalului din administraţia publică locală.

Un articol de Andreea PAVEL

Le amputează capacitatea de muncă cu – 25%

De ani de zile, primarii semnalează faptul că, prin măsurile luate, Guvernul nu face decât să „amputeze” şi să submineze capacitatea administrativă a comunelor prin remunerarea total necorespunzătoare a personalului, drept pentru care, reprezentanţii A.Co.R „conştienţi de constrângerile ce se impun privind cheltuielile bugetare, dar, în egală măsură, şi responsabili pentru misiunea noastră”, au propus guvernanţilor şi preşedintelui Traian Băsescu ca diminuarea salarială să nu îi afecteze pe cei care au venituri sub 1000 de RON, propunând în schimb ca peste acest plafon să fie aplicată progresiv o cotă de diminuare care să ajungă chiar până la 60%.

Guvernul vrea egalitate, dar nu pentru „căţei”

„Este simplu de înţeles că cei cu venituri mari de-a lungul timpului au beneficiat din plin de resursele financiare bugetare, iar acum, printr-o aplicare liniară a reducerii cu 25%, nu facem nimic altceva decât să protejăm şi mai bine pe cei cu venituri mari, în detrimentul celor care ajung muritori de foame. Neluarea în considerare a propunerii noastre va afecta grav şi ireversibil capacitatea administrativă a autorităţilor administraţiei publice locale, fiind în imposibilitatea să ne îndeplinim competenţele cu care suntem investiţi”, este declaraţia Preşedintelui A.Co.R  România, Emil Drăghici. Totodată, primarii au semnalat faptul că la consultările ce le-au purtat reprezentanţii Guvernului cu diverse segmente ale societăţii, aceştia au uitat complet de principiul subsidiarităţii şi că „fundaţia” administraţiei publice o reprezintă administraţia publică locală şi dacă ar fi ţinut cont de acest lucru, Guvernul ar fi avut parteneri pentru soluţionarea situaţiilor de criză şi A.Co.R precum şi celelalte structuri asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.

A.Co.R Constanţa insistă pentru banii UE şi cofinanţare

Vicepreşedintele A.Co.R, Mariana Gâju, a insistat în cadrul întâlnirii de la Târgu Mureş pe problema accesării fondurilor europene şi a confinanţării acestora şi a solicitat alocarea fondurilor financiare pentru proiectele depuse în cadrul Programului privind pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea drumurilor de interes local clasate şi alimentate cu apă a satelor, aprobat prin HG 577 din 1997.
De asemenea, A.Co.R Constanţa a mai cerut şi finanţarea proiectelor privind instituirea programului de dezvoltare a infrastructurii şi bazelor sportivedin mediul rural şi continuarea Programului Naţional pentru construirea aşezămintelor culturale, menţionând că nefinanţarea acestor proiecte va atrage după sine şi blocarea accesării proiectelor finanţate pe Măsura 322, privind renovarea şi dezvoltarea satelor. Soluţiile pe care Mariana Gâju le propune sunt eliminarea cotei TVA pentru proiectele cu finanţare externă, scutirea furnizorilor de TVA, asigurarea sumei de finanţare de către bugetul de stat. În ce priveşte birocraţia excesivă, „accesul la informaţie, dialogul social, educaţia permanentă, democrazizarea deciziei la nivel central, simplificarea legislaţiei” pot să contribuie la relansarea comunităţilor locale în viziunea vicepreşedintelui A.Co.R.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top