Fără categorie

Consiliul Naţional de Integritate îşi plăteşte inspectorii ca să mintă?

Faxul cu numărul 2475 din 12.03.2003, emis de Primăria Hârşova demonstrează faptul că fostul edil, Ionel Chiriţă, discută cu jurnaliştii pe baza unor subiecte pe care ori nu şi le aminteşte, ori nu vrea să şi le amintească şi preferă să răspundă altceva. Într-un articol precedent vă prezentam tensiunile care stau să izbucnească între fostul primar şi un grup de localnici pe care acesta îi acuza de pierderea alegerilor locale din 2008. Cearta dintre cele două părţi s-a desfăşurat în sala de judecată unde localnicii au câştigat pentru a treia oară procesul.

Un articol de Andreea PAVEL

Totul a pornit în luna mai a anului 2003, atunci când Ionel Chiriţă, viitorul candidat PNL la Primăria Hârşova, la alegerile ce urmau să se desfăşoare în 2004, a eliberat o autorizaţie de miting pe numele lui Sorin Nechita, unul dintre pârâţii din cadrul procesului. Protestul din 21-22 mai, intitulat „Mitingul foametei”, a avut drept scop presiunea Guvernului PSD în vederea alocării de fonduri pentru oraşul Hârşova, care fusese etichetat drept „zonă defavorizată”. În luna august a aceluiaşi an, Nechita a mai primit, tot de la Ionel Chiriţă, încă o autorizaţie de miting.

Mincinosul strigă mincinosul

Contactat telefonic, Ionel Chiriţă a negat cu vehemenţă faptul că ar fi colaborat cu un „nebun”, aşa cum Sorin Nechita susţine că îl numea ulterior fostul primar. Ionel Chiriţă, actual membru al Consiliul Naţional de Integritate, ne-a spus despre Sorin Nechita că este un „om nebun, care a fost internat la Palazu”. Întrebat fiind de colaborarea din 2003, dintre el şi acest „nebun”, Chiriţă ne-a spus: „Niciodată nu m-aş asocia cu astfel de persoane, pentru că ţin la demnitatea mea. Am colaborat doar în imaginaţia lui”. Pe de altă parte, Sorin Nechita spune că există delegaţii prin care acesta era împuternicit de Ionel Chiriţă, să coordoneze mitingurile sau manifestaţiile din acea vreme. Ne gândeam, la vremea redactării acelui material, că ar fi grav şi ruşinos ca astfel de hârtii să existe, pentru că ar însemna că mincinosul strigă mincinosul. Mai ales când „mincinosul care strigă” mai este şi membru al Consiliului Naţional de Integritate. Dar iată că inevitabilul s-a produs şi Sorin Nechita ne-a pus la dispoziţie o delegaţie prin care Veli Negip, Costel Mercan şi Sorin Nechita erau autorizaţi, pe 07.05.2003, în conformitate cu art. 68 alin. 1 lit “a” şi “k”, din Legea administraţiei publice locale nr. 215 din 2001, să desfăşoare o adunare publică în data de 22.05.2003, între orele 10:00 şi 12:00 în oraul Hârşova. Autorizaţia este semnată de nimeni altul decât Ionel Chiriţă, primarul oraşului de la acea vreme. Acelaşi care şapte ani mai târziu spunea jurnaliştilor că a colaborat cu Sorin Nechita doar în imaginaţia localnicului. Acestea fiind zise, redăm în final definiţia din DEX a cuvântului “integritate”: “Integritate – Caracter integru; sentiment al demnităţii, dreptăţii şi conştinciozităţii, care serveşte drept călăuză în conduita omului; onestitate; cinste; probitate”. Se pare că liderii Consiliului Naţional de Integritate nu cunosc explicaţia acestei noţiuni.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top