Asta după ce li s-a spus să-şi angajeze alţi poliţişti, dacă nu le convine situaţia…
Hârşova este localitatea care înregistrează printre nedoritele locuri fruntaşe în materie de violenţă şi dosare înregistrate cu „autor necunoscut” la secţia de poliţie. Poliţia Hârşova are o scuză: numărul angajaţilor este insuficient. Sigur, asta nu înseamnă să măzgăleşti repede pe dosar „A.N.” şi să nu-ţi baţi capul foarte mult cu cercetările. Pe de altă parte, Primăria Hârşova a înfiinţat o structură de jandarmi tocmai pentru a le facilita munca poliţiştilor. Activitatea acestora este apreciată de locuitorii oraşului care tind acum să ia drumul Jandarmeriei Hârşova, atunci când au ceva de rezolvat sau li s-a comis vreo nedreptate.
Un articol de Andreea PAVEL
„N-au făcut nimic pentru noi”
Nemulţumirile legate de Poliţia Hârşova s-au intensificat şi n-a întârziat să apară o plângere semnată de un locuitor al oraşului care spune despre poliţişti că aceştia consumă bani şi nu fac nimic pentru apărarea cetăţeanului: „Nu ştiam prea bine ce prevede statutul Poliţiei vizavi de siguranţa cetăţeanului sau a bunurilor cetăţenilor, dar un lucru este cert. Aici la Hârşova, o instituţie cu un număr de persoane, aşa-zişi poliţişti, care consumă bani, dar nu produc nimic, nici în folosul Statului, nici în apărarea cetăţeanului fie pe stradă, fie în curtea sa”.
„După ani de cercetări, ne trezim cu A.N.”
În continuare, localnicul redă o replică ce, spune el, îi aparţine unuia dintre poliţiştii enervaţi de insistentele bărbatului de a i se rezolva cazurile: ”Mai nou este faptul că ne recomandă: „Angajaţi-vă poliţişti”. Cel puţin aşa s-a întâmplat în ultima vreme în cazurile mele. Lumea nu ştie prea multe, au renunţat de multă vreme să mai apeleze la serviciile acestor „poliţişti” care nu fac atceva decât să tergiverseze lucrurile, să te mai plimbe cu jalba doar când îşi mai amintesc că trebuie să-şi mai justifice salariile şi după ani şi ani de „cercetări” te trezeşti cu „autor necunoscut”.
„Hoţii şi poliţiştii erau de aceeaşi parte a baricadei”
„Dacă ar fi să scriu toate jafurile de animale, atacurile la persoană, prin câte am trecut, ar trebui să scriu un roman în care atacatorii, hoţii şi poliţiştii au fost pe o parte a baricadei, iar eu de unul singur pe cealaltă baricadă. Oricâte probe au existat, dovezi etc, niciodată Poliţia Hârşova nu a rezolvat vreun dosar, dar mai degrabă au tergirversat şi au îngreunat rezolvarea favorabilă în toate cazurile. Aceasta este Poliţia Hârşova pentru care voi solicita Ministerului de Interne desfiinţarea Poliţiei Hârşova”, este declaraţia localnicului.
Cum se va soluţiona plângerea către Parchet?
Semnatarul plângerii are de gând să trimită petiţia atât premierului României, cât şi preşedintelui şi ministrului de Interne. La câte au pe cap ai noştri, însă, este greu să ne imaginăm că vor lua prea mult în seamă nemulţumirile hârşovenilor. Nici măcar nu e campanie electorală, deci de ce s-ar deranja cineva? Până una alta, localnicul a depus plângerea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârşova şi începe prin a nota că poliţiştii sunt supăraţi pe el pentru că acesta i-ar fi agasat să… îşi facă treaba! „I-am înţeles foarte bine pe poliţişti că sunt supăraţi pe mine tocmai pentru faptul că dintotdeauna am încercat să-i impulsionez în diferite cauze ale oraşului tocmai în ideea de a se face ceva bun şi folositor în acest oraş, dar nu înţeleg modul în care domniile lor încearcă să-şi facă treaba şi tocmai de aceea consider că atât eu, cât şi familia mea suntem ţinta unor atacuri de violenţă (localnicul ne-a rugat să păstrăm anonime, din motive care ţin de siguranţa personală, numele celor despre care acesta susţine că au lansat atacuri violente asupra lui şi a familiei sale)”.
„Nepăsarea şi incompetenţa lor încurajează violenţa”
Localnicul mai precizează în plângerea pe care a depus-o la Parchet faptul că perpetuarea violenţei în oraşul Hârşova este sporită tocmai de incompetenţa şi nepăsarea poliţiştilor, care se materializează prin clasificarea dosarelor cu „autor necunoscut”(A.N., n.red.): „Veţi constata că cele trei aşa-zise dosare „în cercetare” stau bine mersi în rafturile prăfuite, seria de atacuri asupra mea şi a familiei mele continuă, sub încurajarea nepăsării, sau incompetenţei dacă doriţi, a Poliţiei Hârşova. Niciodată, nimeni din Poliţia Hârşova nu-mi va putea răspunde că în toate cazurile mele şi ale familiei mele de la poliţie, pe care le-am strâns de-a lungul timpului, şi-au făcut treaba sau au fost capabili să soluţioneze vreunul. Toate au „autor necunoscut. De aceea domnnule prim-procuror, tocmai din cauza ineficienţei, incompetenţei etc, solicit o evaluare dacă-mi permiteţi a activităţii Poliţiei Hârşova în dosarele care mă privesc deoarece sunt ferm convins mai ales după cum ofiţerul Călin mi-a vorbit: „Să-mi angajez poliţist”, că eu nu mai beneficiez din partea Statului român de protecţie în această ţară”.
Cazurile rămân nerezolvate pentru că hoţii… nu sunt acasă
Explicaţia angajaţilor din cadrul secţiei de poliţie din Hârşova pentru dosarele numeroase cu A.N. este absout hilară, aşa cum semnatarul petiţiei susţine că este: cei reclamaţi nu sunt acasă atunci când Poliţia îi caută: „Dintotdeauna, aceşti poliţişti acuză Parchetul, (de nerezolvarea cazului, n.red.), sau că cei reclamaţi nu sunt de găsit acasă pentru. Domnule prim-procuror, ca un cetăţean al dreptăţii, voi solicita în scris organelor României bineînţeles motivat, desfiinţarea Poliţiei oraşului Hârşova, aşa cum s-au desfiinţat multe în ţara asta tocmai pentru ineficienţă, pentru o instituţie care doar consumă bani, dar nu produce nimic, conchide hârşoveanul.