Video

Melancolica moarte a băiatului stridie

http://www.dezvaluiri.ro/images/_poze_articole/2009-03-16/foto%20carte.jpg

http://www.dezvaluiri.ro/images/_poze_articole/2009-03-16/foto%20carte.jpgTim Burton este regizorul ăla cu frizura ciudată, tip punk şi cu-o, ce previzibil, nevastă actriţă, şi ea picată parcă dintr-o lume mai buna: Helena Bonham Carter. Actorul-fetiş al lui Burton este Johhny Depp, motiv pentru care acesta a şi jucat în mai toate filmele regizorului amintit. Eduard Mâini-de-Foarfecă, Mireasa Moartă, Călăreţul fără Cap, iată câteva din personajele unuia care la rândul lui e un personaj de calibru într-o lume fără echilibru.

Un articol de Bogdan PAPACOSTEA

Tim Burton nu este, însă, doar regizor, soţ iubitor şi tată de copii, ci şi poet şi desenator. Aşa cum era de aşteptat, poeziile lui n-aveau cum să sară prea departe de trunchiul zdravăn al preocupării pentru care este cel mai cunoscut: filmul. Editura Humanitas a ales să-i publice volumul Melancolica moarte a băiatului stridie, în traducerea lui Marius Chivu, un demers pe care aş îndrăzni să-l consider riscant având în vedere conţinutul destul de inconsistent ( sau să-i spun minimal?) şi preţul destul de pipărat, combinaţie care te face să te amuzi citind cartea în vreo librărie, cu o serioasă economie la buzunar. Personajele care populează volumul sunt nişte ciudăţenii antropomorfe, apariţii stranii numai bune de pus în formol pentru studiul generaţiilor viitoare. Sadismul tandru al lui Burton te duce pe unde nici cu mintea nu gândeşti, în lumea nefericitului Băiat Stridie, pe care tatăl său îl hăpăie lacom, a lui Roy Băiatul Toxic care se delectează cu fum din ţeava de eşapament şi care dă colţul când e scos la aer curat, în lumea Roboţelului, născut din împreunarea frauduloasă dintre doamna Smith şi-un aparat electrocasnic. Prin paginile cărţii mai bântuie Voodooţica, Băiatul Pată, Băieţişorul şi Chibrita, Zgâicioasa, Copilul Ancoră şi alte personaje triste, smulse cu forcepsul dintr-o lume de coşmar. Volumul n-ar fi fost complet fără desenele autorului. Una peste alta, poezelele lui Burton sunt simpatice, dar ar fi bine să nu fie citite de femeile gravide, existând riscul major al avortului spontan sau de copiii sub 15 ani, că nu se ştie de spectacol mai iese pe motiv de traumă la psihic. Lectură uşoară!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top