Fără categorie

Mediu: Vitoria-Gasteiz și Nantes sunt următoarele capitale europene verzi

Bruxelles, 22 octombrie 2010

Capitala regională spaniolă Vitoria-Gasteiz și orașul francez Nantes au fost desemnate câștigătoare ale premiului Capitala europeană verde pentru 2012 și 2013. Sistemul de acordare a premiilor de către Comisia Europeană încurajează orașele să amelioreze calitatea vieții urbane ținând seama în mod sistematic de mediu la realizarea planificării urbane. Premiile au fost decernate de Comisarul UE pentru mediu Janez Potočnik în cadrul unei ceremonii desfășurate ieri seară la Stockholm, capitala europeană verde din 2010.

Comisarul Janez Potočnik a declarat: „Felicit orașele Vitoria-Gasteiz și Nantes – ca de altfel și toate celelalte orașe – pentru efortul pe care l-au depus pentru îmbunătățirea mediului și a calității vieții pentru propriii cetățeni. În orașe pot vedea cei mai mulți cetățeni europeni politica de mediu în acțiune, iar deciziile privind mediul sunt importante. Multe dintre ele au amprente ecologice ridicate. Premiul Capitala europeană ver…

Bruxelles, 22 octombrie 2010

Capitala regională spaniolă Vitoria-Gasteiz și orașul francez Nantes au fost desemnate câștigătoare ale premiului Capitala europeană verde pentru 2012 și 2013. Sistemul de acordare a premiilor de către Comisia Europeană încurajează orașele să amelioreze calitatea vieții urbane ținând seama în mod sistematic de mediu la realizarea planificării urbane. Premiile au fost decernate de Comisarul UE pentru mediu Janez Potočnik în cadrul unei ceremonii desfășurate ieri seară la Stockholm, capitala europeană verde din 2010.

Comisarul Janez Potočnik a declarat: „Felicit orașele Vitoria-Gasteiz și Nantes – ca de altfel și toate celelalte orașe – pentru efortul pe care l-au depus pentru îmbunătățirea mediului și a calității vieții pentru propriii cetățeni. În orașe pot vedea cei mai mulți cetățeni europeni politica de mediu în acțiune, iar deciziile privind mediul sunt importante. Multe dintre ele au amprente ecologice ridicate. Premiul Capitala europeană verde este o oglindă a tipului de angajament și inovare urbane care le va ajuta, pe ele și alte orașe, să cunoască prosperitatea în viitor.”

Mercedes Bresso, Președinta Comitetului Regiunilor, a spus: „Capitalele europene verzi sunt exemplele emblematice dintr-o serie mai amplă de cetățeni și lideri ai comunităților locale dedicați ameliorării calității vieții urbane. Regândirea «verde» a orașelor noastre duce la dezvoltare durabilă la nivel mondial, astfel încât mobilizarea cetățenilor și înfrățirea capitalelor verzi de pe toate continentele trebuie să reprezinte priorități pentru noi. În urma recentului acord de cooperare semnat între CoR și Conferința primarilor din Statele Unite, mă bucur nespus să văd că primarii din SUA împărtășesc omologilor europeni poveștile lor de succes în domeniul mediului și fac primii pași în direcția elaborării de proiecte comune.”

Orașul Vitoria-Gasteiz – laureatul pentru 2012

Vitoria-Gasteiz, o capitală regională din nordul Spaniei, a făcut mari progrese în ecologizarea unui mediul urban tradițional. „Centura verde”, o zonă verde seminaturală recuperată parțial din zone degradate, înconjoară centrul, ceea ce asigură 300 de metri de spațiu verde deschis în care locuiește întreaga populație, de aproape un sfert de milion de locuitori, a orașului. Sunt aplicate numeroase măsuri destinate sprijinirii și creșterii biodiversității și a serviciilor ecosistemice. Flora și fauna sunt monitorizate, iar fragmentarea habitatelor este redusă oriunde este posibil.

Orașul face față cu succes deficitului de apă și și-a redus constant consumul de apă în ultimul deceniu. Au fost realizate multe investiții în domeniul apei cu scopul de a ameliora aprovizionarea cu apă și calitatea apei, de a reduce pierderile și de a favoriza un consum sustenabil. Orașul Vitoria-Gasteiz și-a stabilit un obiectiv ambițios, și anume de a reduce consumul domestic de apă sub 100 de litri pe cap de locuitor pe zi.

Orașul Nantes – laureatul pentru 2013

Nantes, al șaselea oraș ca mărime din Franța, cu o populație de 285 000 de locuitori, a reușit să creeze o legătură armonioasă între zonele urbane verzi și cele „albastre”, abordând provocările urbane ale unei localități aflate pe două fluvii importante (Loara și Erdre) printr-un program de gestionare durabilă a apei. Mai multe zone Natura 2000 și alte zone de conservare a naturii delimitează orașul, iar conservarea florei și a faunei este o preocupare majoră pentru populația acestuia.

Nantes deține o politică de transporturi bine stabilită, integrată și durabilă, axată pe transportul public și pe ciclism, fiind și primul oraș din Franța care a reintrodus cu succes tramvaiele electrice. Politica sa ambițioasă în domeniul transporturilor a dus la scăderea poluării aerului, iar un nou plan privind clima urmărește reducerea cu un sfert a emisiilor de CO2 până în 2020. O inițiativă originală pentru sănătatea cetățenilor este un sistem de evaluare a riscului de alergii, sub forma unei „grădini de urmărire a polenurilor” experimentale.

Premiul Capitala europeană verde

Premiul anual reprezintă o inițiativă nouă prin care sunt recompensate orașele ce oferă un exemplu în ceea ce privește modul de viață urban cu respect pentru mediu. Juriul evaluează orașele pe baza a 11 indicatori de mediu. Orașele sunt evaluate în funcție de capacitatea de a atinge standarde de mediu ridicate, de angajamentul lor față de obiective actuale și ambițioase de a îmbunătăți și mai mult mediul și de a asigura o dezvoltare durabilă, precum și de măsura în care pot reprezenta un exemplu și pot promova bunele practici în alte orașe europene.

Stockholm și Hamburg au fost primele orașe care au câștigat titlul, Stockholm pentru 2010, iar Hamburg pentru 2011. În jur de 17 orașe au participat la concurs pentru premiile din 2012 și 2013. Au fost reținute șase finaliste: Barcelona, Malmö, Nantes, Nuremberg, Reykjavík și Vitoria-Gasteiz.

Juriul este format din reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Agenției Europene de Mediu, ai ICLEI – Asociaţia Autorităţilor Locale pentru Durabilitate, ai Biroului Pactului Primarilor, ai Biroului European pentru Mediu și ai Comitetului Regiunilor.

Mai multe informații despre premiul Capitala verde europeană se găsesc la adresa:

www.europeangreencapital.eu

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top