Fără categorie

Mediu: Oraşul Almada – câştigător al premiului Săptămânii europene a mobilităţii 2010

Oraşul portughez Almada a câştigat premiul Săptămânii europene a mobilităţii 2010. Decizia a fost luată de un grup independent de experţi în materie de mobilitate, care au considerat că Almada a depus cele mai multe eforturi pentru promovarea unor alternative la transportul cu automobilul şi pentru evidenţierea impactului pozitiv al altor mijloace de transport asupra sănătăţii publice şi a mediului în timpul Săptămânii europene a mobilităţii 2010. Oraşul Murcia din Spania şi capitala Letoniei, Riga, s-au situat pe locul al doilea şi, respectiv, al treilea. Premiile au fost înmânate de Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, cu ocazia ceremoniei ce a avut la loc la Bruxelles la 14 martie 2011.

Comisarul Potočnik a declarat în acest sens: „Prea mulți europeni își folosesc automobilele chiar și pentru deplasări scurte. Intensificarea poluării și congestia din ce în ce mai mare a traficului pun în pericol atât mediul, cât și sănătatea noastră. Săptămâna europeană a mobilități…

Oraşul portughez Almada a câştigat premiul Săptămânii europene a mobilităţii 2010. Decizia a fost luată de un grup independent de experţi în materie de mobilitate, care au considerat că Almada a depus cele mai multe eforturi pentru promovarea unor alternative la transportul cu automobilul şi pentru evidenţierea impactului pozitiv al altor mijloace de transport asupra sănătăţii publice şi a mediului în timpul Săptămânii europene a mobilităţii 2010. Oraşul Murcia din Spania şi capitala Letoniei, Riga, s-au situat pe locul al doilea şi, respectiv, al treilea. Premiile au fost înmânate de Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, cu ocazia ceremoniei ce a avut la loc la Bruxelles la 14 martie 2011.

Comisarul Potočnik a declarat în acest sens: „Prea mulți europeni își folosesc automobilele chiar și pentru deplasări scurte. Intensificarea poluării și congestia din ce în ce mai mare a traficului pun în pericol atât mediul, cât și sănătatea noastră. Săptămâna europeană a mobilității promovează autoritățile locale care încurajează cu succes populația să utilizeze alte mijloace de transport, îmbunătățindu-și astfel starea de sănătate și calitatea vieții în mediul urban. Sper că exemplul orașelor Almada, Murcia și Riga va fi urmat de multe alte orașe europene”.

Săptămâna europeană a mobilității 2010

La această cea de-a noua ediție anuală a Săptămânii europene a mobilității (SEM), care a avut loc între 16 și 22 septembrie 2010, a participat oficial un număr record de 2 221 de orașe mai mici și mai mari din Europa. Ediția din 2010 s-a axat în jurul temei „Călătoriți mai inteligent, trăiți mai bine”, având drept scop evidențierea efectelor benefice ale unei mobilități active și durabile asupra sănătății și bunăstării cetățenilor. Premiul răsplătește autoritatea locală considerată că a depus cele mai multe eforturi pentru sensibilizarea populației în ceea ce privește potențialul transportului durabil ca mijloc de promovare a activității fizice și de contribuire la reducerea zgomotului, a poluării aerului și a congestiei traficului, cunoscute ca având efecte dăunătoare asupra sănătății și bunăstării. Orașul câștigător a fost ales de un grup independent de experți în materie de transport, care a evaluat un număr de 30 de cereri și a întocmit o listă finală cu 10 autorități locale considerate că au avut performanțe extraordinare în timpul Săptămânii europene a mobilității 2010.

Câștigător: orașul Almada

Orașul portughez de coastă Almada a promovat mobilitatea durabilă prin intermediul unor numeroase măsuri cu caracter permanent. Pentru a sărbători cea de-a zecea aniversare a Săptămânii europene a mobilității în Almada, municipalitatea a organizat, împreună cu compania locală de energie, o săptămână plină de activități deosebite, menite să promoveze sănătatea și transportul durabil. Totul a culminat cu un eveniment de mare anvergură desfășurat în ziua de 18 septembrie – declarată „Ziua festivalului mobilității” – când s-au organizat târguri stradale, demonstrații de vehicule electrice, târguri de biciclete, concerte, activități sportive, spectacole de dans și de stradă, competiții cicliste pe distanțe scurte, ateliere, vizionări de filme, expoziții și demonstrații de artă stradală. Orașul Almada a îmbunătățit infrastructura și rutieră pentru pietoni și cicliști și a înființat o serie de locuri de parcare pentru biciclete, precum și stații de încărcare pentru biciclete și vehicule electrice. Cu ocazia „Zilei fără mașini”, orașul Almada a transformat centrul istoric și comercial Cacilhas în zonă pietonală.

Finalist: orașul Murcia

Pentru ediția din 2010 a Săptămânii europene a mobilității, ALEM, compania locală de energie din Murcia, Spania, a organizat un amestec creativ de activități destinate să promoveze un comportament durabil și sănătos în materie de transport în rândurile mai multor grupuri de vârstă. Murcia a lansat o gamă de măsuri cu caracter permanent, menite să încurajeze mersul cu bicicleta, inclusiv o strategie în acest domeniu, înființând un birou cu un site web specializat și un sistem public de închiriere de biciclete și acordând biciclete gratuite funcționarilor municipalității. Administrația locală a extins de asemenea liniile de autobuz, a introdus tarife integrate la prețuri mai mici pentru anumite categorii de utilizatori și a modernizat serviciile de management electronic al traficului din oraș.

Finalist: orașul Riga

Capitala Letoniei, Riga, a încurajat transportul activ prin punerea la dispoziție a unui program ambițios de activități axate pe ciclism. Printre acestea s-au numărat competiții, expoziții, programe de informare, tururi cicliste retro, promovarea vehiculelor electrice, demonstrații privind măsurarea calității aerului și siguranța traficului, spectacole artistice, concerte și jocuri desfășurate în stradă pe tema transportului și a sănătății. Pe parcursul întregii săptămâni, cetățenii au fost încurajați să identifice și să raporteze eventualele ameliorări ale infrastructurii pietonale și cicliste. Ca urmare a organizării unei competiții intitulate „Cel mai sănătos loc de muncă”, Departamentul de control al traficului din orașul Riga a colectat informații cu privire la măsurile luate la locurile de muncă în vederea promovării unui stil de viață sănătos și a unui transport activ. Totodată, orașul Riga a organizat o serie de evenimente în cadrul „Zilei fără mașini”, rezervând anumite străzi din centrul orașului pentru mersul pe jos, mersul cu bicicleta și utilizarea unor alte mijloace de transport durabile.

Săptămâna europeană a mobilității 2011

Săptămâna europeană a mobilității 2011 va avea loc în perioada 16-22 septembrie și se va axa pe „Mobilitatea alternativă”.

http://www.mobilityweek.eu

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top