Litoralul românesc

Medicii constănţeni gafează din nou: uite sarcina, nu e sarcina!

O tânără din Constanţa s-a pregătit să fie mămică timp de opt luni de zile

 

Un articol de Andreea PAVEL

Reporterii DEZVĂLUIRI au aflat şi investigat cazul şocant al Danielei Amza, o tânără din Constanţa care la doar 22 de ani a trăit o dramă de necrezut din cauza incompetenţei, ori prostiei unui cadru medical. Mariana Şaptefraţi, medic ginecolog la clinica particulară Iowemed, a făcut-o pe Daniela să creadă că va avea un copil, timp de opt luni. Tânăra prezenta toate semnele unei femei însărcinate. Cu doar două săptămâni înainte de momentul când se presupune că ar fi trebuit să nască, Danielei Amza i s-a spus pe un ton relaxat că nu e însărcinată, de fapt, ci că… are nişte probleme hormonale. Tânăra, în stare de şoc, nu poate vorbi nici până în prezent despre ce i s-a întâmplat.

 

Claudiu Amza, un tânăr din Constanţa, se pregătea, până în urmă cu două săptămâni, să fie tătic. Cumpărase, împreună cu soţia, tot felul de lucruşoare pentru bebeluşul pe care îl  aşteptau fericiţi, de mai bine de opt luni de zile. Acest lucru nu a avut să se mai întâmple, pentru că Daniela Amza, aleasa acestuia, nu a fost, de fapt însărcinată. Mai mult decât atât, din spusele familiei tinerei, se pare că femeia prezintă, de mai mult timp, nişte afecţiuni hormonale destul de grave, lucru pe care l-a aflat, însă, de curând. 

”Acum opt luni am mers cu şoţia la ginecolog, pentru că prezenta toate semnele unei femei însărcinate. Am ales o clinică particulară, Iowemed, pentru că am crezut că, fiind la privat, medicii de aici sunt responsabili şi profesionişti. Am ales-o pe doamna doctor Şaptefraţi. Dumneaei i-a făcut un control soţiei mele şi i-a confirmat speranţele, şi anume faptul că e însărcinată. Ulterior, Şaptefraţi ne-a spus să nu mai venim la Iowemed, ci să ne prezentăm la controale, la cabinetul dumneaei particular. Am făcut cum a spus, numai ca să fie bine”. Dar, din păcate, n-a fost aşa. Pe parcurs ce timpul trecea, după nenumărate vizite la ginecologul Şaptefraţi, viitorii părinţi nu înţelegeau de ce cadrul medical nu apelează la un ecograf mai performant, pentru a afla şi sexul copilul, şi informaţii mai detaliate despre prunc. ”Ne spunea că nu ne trebuie poze mai performante, pentru că se vedeau, chipurile, mânuţele, picioruşele… Eu vedeam purici, vă daţi seama că nu mă pricep, că dacă mă pricepeam, mă făceam doctor!”, a mai adăugat dezamăgit,  Claudiu Amza.

În urmă cu două săptămâni, soţii Amza s-au prezentat din nou la Mariana Şaptefraţi. Aveau să asiste la cea mai neagră zi din viaţa lor. Pe un ton relaxat, ca şi cum ar fi spus cel mai bun banc din viaţa ei, doctorul ginecolog le-ar fi spus: ”Măi, Daniela, culmea, tu nu eşti însărcinată!”. Cuplul aflat în stare de şoc a cerut detalii despre confuzia inadmisibilă care a durat mai bine de opt luni. Şaptefraţi le-a răspuns sec faptul că Daniela Amza are probleme hormonale, care au luat-o razna şi aşa se explică totul.

De reţinut este faptul că în tot acest timp tânăra de doar 22 de ani a urmat un tratament şi prezenta toate semnele unei femei însărcinate: lipsa menstruaţiei în tot acest timp, prezenţa laptelui în sâni, creşterea în volum a abdomenului etc.

”Atenţii” de 3000 RON pentru ginecologul inconştient

Cel despre care se spunea că ar fi trebuit să fie tătic în mai puţin de o lună nu s-a sfiit să vorbească de toate cadourile şi micile atenţii pe care i le-a dăruit Marianei Şaptefraţi, în timpul celor opt luni de zile, numai ca aceasta să fie mulţumită şi să îşi dea interesul cât mai mult pentru sănătatea soţiei şi a bebeluşului. ”Am avut grijă de ea ca omu’, am ajuns să-i dau 30 de milioane aproape, numai şpaga, mă rog, atenţiile, pe lângă consultaţiile pe care le-am plătit, numai ca să fie bine! Şi ea ce-a făcut?! Timp de opt luni de zile soţia mea şi-a riscat viaţa sub îndrumarea ei! Nu se poate numi nici măcar neglijenţă ce-a făcut ea! Tu nu-ţi dai seama, ca ginecolog, dacă o femeie e sau nu însărcinată?! Am de gând să o dau în judecată, nu vreau banii, dar să ştie lumea că poate nenoroci oamenii pe viaţă! Să-i închidă clinica! Soţia mea nici acum nu poate vorbi despre povestea prin care a trecut… ”.

Corneliu Neagoe, şeful Secţiei de Pediatrie I, din Spitalul Judeţean: ”Ori e proastă, ori e escroacă!”

Contactat telefonic, Corneliu Neagoe, şeful Secţiei de Pediatrie I, din Spitalul Judeţean Constanţa, a fost şocat la auzul acestui caz şi a declarat următoarele: ”Nu se poate face o aşa confuzie! Este clar o escrocherie! Ori ginecologul respectiv, de care nici n-am auzit, e foarte prost, ori e escroc. Dacă e aşa de prost, atunci e grav, e alarmant! Dar eu cred că e vorba de o escrocherie, pentru că bănuiesc faptul că părinţii au şi dat mulţi bani în tot acest timp. Pot să o tragă la răspundere, dar cred că o să scape basma curată. Aţi văzut vreun medic cercetat, anchetat sau acuzat de malpraxis, în Constanţa? Nici n-o să vedeţi. Şi în acest caz, o să se tragă de timp, până când o să uite toţi ce s-a întâmplat!”

Într-adevăr, până în prezent nu există nici un caz de malpraxis confirmat de către Colegiul Medicilor Constanţa. Iată, în rândurile ce urmează un scurt istoric al unei campanii începute de ziarul DEZVĂLUIRI, şi care făcea referire la nişte cazuri evidente de culpă medicală, rămase în pom până în prezent, după aproape doi ani.

Colegiul Medicilor ţine lumânarea sistemului sanitar din Constanţa

În urmă cu mai bine de un an şi jumătate, Colegiul Medicilor din Constanţa a primit o sesizare care făcea trimiteri la câteva cazuri de malpraxis (“greşeală de practică”) din interiorul Spitalului Judeţean, în urma cărora mai mulţi bebeluşi de la Secţia de Neonatologie, a cărei şefă de secţie este Teodora Bucur, au decedat în condiţii suspecte. La vremea aceea, reprezentanta CM Constanţa, Gabriela Dascăl a mărturisit răspicat faptul că singurul care poate începe o anchetă privind aceste decese poate fi Ioan Tofolean, directorul spitalului. Acesta la rândul lui, arunca ancheta înapoi, în cârca Colegiului Medicilor. Dascăl a mai adăugat apoi că acest Colegiu nu se mai ocupă cu rezolvarea cazurilor de malpraxis, pentru că au fost înfiinţate anumite comisii speciale pentru această “rubrică”. Deci dacă malpraxis-ul este cercetat mai nou, de comisii speciale, o întrebare potrivită ar fi: cum şi în ce scop îşi mai găseşte utilitatea Colegiul Medicilor Constanţa, dacă doctoriţa Bucur nu a fost cercetată din nici o perspectivă pentru decesurile repetate în secţia de care se face responsabilă, şi mai mult de-atât, dacă CM a refuzat începerea, sub amprenta sa, a unei anchete în spital. Cerem pe această cale ca reprezentanţii din Colegiul Medicilor să se autosesizeze şi să ia măsurile care se cuvin în legătură cu regretabilul caz al familiei Amza, în care, ginecologul Mariana Şaptefraţi a vorbit, timp de opt luni de zile despre o sarcină, care, în fapt, era o gravă problemă hormonală!

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top