Comisia Europeană

Medgidia, în mâna grupurilor de interese

Licitaţie ilegală pentru sponsorul Butnaru şi mâncarea sportivilor vândută oricărui client

Primarul Marian Iordache a început să îşi plătească datoriile din campanie şi a aranjat o licitaţie ilegală pentru ca sponsorul său, Marian Butnaru, să intre în posesia unui teren pe care vrea să construiască un parc acvatic. Construcţia care la data hotărârii de Consiliu Local nu avea autorizaţie de mediu, va fi amplasată pe spaţiul verde, în imediata apropiere a complexului sportiv.De complexul sportiv se leagă o altă ilegalitate a administraţiei locale de la Medgidia. Primăria a dat restaurantul Hotelului Sport spre folosinţă Clubului Sportiv Medgidia, pentru ca fotbaliştii şi handbaliştii să poată servi masa. Asta doar în scripte, căci în realitate, deşi Clubul Sportiv nu poate desfăşura activităţi comerciale de alimentaţie publică, la Restaurant Sport poate servi masa oricine, contracost. Evident că banii nu sunt evidenţiaţi în contabilitate (nici nu ar avea cum) şi intră în buzunarele unor oficiali. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au probat acest lucru şi au filmat totul cu camera ascunsă (www.dezvaluiri.ro, secţiunea Dezvăluiri TV).

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Sponsorul de partid

Marian Butnaru este un afacerist ce se agaţă cu disperare de politică. Fost PSD-ist, Butnaru a fugit la PNL, pentru a-şi salva funcţia de şef al Autorităţii Rutiere Române Constanţa.

În baza unei prietenii de interes cu fostul primar Mircea Pintilie, Butnaru şi-a tras în Medgidia o cârciumă, un hotel şi un complex sportiv pe malul canalului, o discotecă şi o sumedenie de spaţii comerciale ale fostei întreprinderi de stat Hermes, pe care apoi le-a închiriat. Pentru alegerile din primăvara 2008, a mers pe mâna noului său coleg de partid, Marian Iordache, fiind probabil unul dintre finanţatorii campaniei electorale.

Încă din anul 2007, Butnaru a încercat să introducă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Medgidia din 21 noiembrie un proiect de hotărâre pentru parcul său acvatic, proiect care a fost respins pentru că nu avea aviz de mediu.

Ambele firme care au licitat sunt controlate de Butnaru

Iată însă că Butnaru a încercat din nou, de această dată cu succes (vezi majoritatea pe care o deţine PNL în Consiliu). Primăria Medgidia a organizat, pe 19.11.2008 o licitaţie în urma căreia SC Hermes SA primea în concesiune un teren în suprafaţă de 8864 mp, pe strada Albinelor, pentru suma de 3811.52 euro /an.

Lăsând la o parte faptul că Butnaru va plăti pentru terenul de sub viitorul parc acvatic cât pentru închirierea unui apartament în Constanţa, trebuie spus că licitaţia a fost ilegală.

Din răspunsul oferit de Primăria Medgidia la o solicitare a ziarului nostru reiese că pe 19.11.2008 au fost scoase la vânzare mai multe imobile aparţinând domeniului privat al oraşului (mai multe spaţii din Hala Centrală, un spaţiu comercial din Piaţa Nord, un teren în zona oborului de animale). Totodată, în aceeaşi zi s-au licitat pentru concesiune şi închiriere un teren şi o clădire din strada Republicii, un teren din strada Toamnei şi… terenul în cauză, 8864 mp, “în Medgidia zona Centru, pe strada Albinelor FN, cu destinaţia realizării unui <Parc Acvatic>”.

Tot din răspunsul Primăriei reiese faptul că licitaţia a fost anunţată într-un ziar local, unul central şi în Monitorul Oficial, pe data de 5.11.2008. Dacă pentru vânzări termenul este corect (la limită), în ceea ce priveşte concesiunile, Legea 219/1998 prevede, la articolul 14, un termen de minim 20 de zile.

Misterul se dezleagă dacă aruncăm o privire asupra participanţilor la licitaţia privind terenul viitorului Parc Acvatic. Firma câştigătoare, SC Hermes SA (prin care Butnaru derulează mai multe afaceri) a concurat cu SC Marigen Prod SRL, societate în care sunt asociaţi… soţii Butnaru (Marian şi Maria Odeta)! Cu alte cuvinte, o licitaţie pe care Butnaru nu avea cum să o piardă.

Clubul Sportiv vinde mâncarea fotbaliştilor

Aşa cum spuneam mai sus, nici baza sportivă nu a scăpat de lăcomia noilor stăpâni ai oraşului. Zilele trecute s-a perfectat o înţelegere prin care restaurantul Sport trece de la Primărie (care o deţinea prin intermediul DGDPP) la Clubul Sportiv Medgidia. Documentul are numărul de înregistrare 1794, din 26.01.2009 şi este aprobat de primarul Marian Iordache.

„Club Sportiv Medgidia solicită ca începând cu luna ianuarie 2009 să preia restaurantul din incinta Complexului Sportiv Iftimie Ilisei din cadrul DGDPP, pentru a putea pregăti mesele sportivilor din cadrul clubului. În acest sens, vă rugăm a ne pune la dispoziţie locaţia, obiecte de inventar şi mijloace fixe ce sunt necesare desfăşurării acestei activităţi”, se arată în document.

Cu alte cuvinte, oficial, restaurantul ar urma să îi deservească exclusiv pe sportivii clubului. Am încercat să verificăm dacă acest lucru se întâmplă şi în realitate. Am mers, pe 29 ianuarie la restaurantul din incinta complexului sportiv şi ne-am dat drept clienţi. Am filmat demersul nostru jurnalistic cu o cameră ascunsă.

Factură sau bon de casă… „Îmi pare rău, nu se poate”

În momentul intrării noastre, fotbaliştii mâncau, iar într-o sală alăturată se aflau la discuţii directorul Clubului Sportiv Valentin Neagu, şeful secţiei Fotbal Mihai Cioti, alături de câţiva prieteni. Aceştia nu au fost nicidecum deranjaţi de prezenţa unor străini în restaurant, ba chiar au chemat-o pe femeia ce îi servea pe sportivi, să ne întrebe ce dorim să servim. Am luat două sucuri şi am cerut şi de mâncare. “Dacă doriţi, acum avem ciorbă de pui şi văcuţă la tavă, că asta au în meniu sportivii. Dar dacă aşteptaţi jumătate de oră, vă facem ce doriţi”, ne-a spus “chelneriţa”. Cred că e inutil să spunem că nu exista nicio listă de preţuri, iar despre factură sau măcar un bon de casă ne-a lămurit tot “chelneriţa”: “Îmi pare rău, nu se poate”. Normal, am spune noi, că doar e o activitate ilegală, ce nu intră în obiectul de activitate al clubului sportiv.

Considerăm că acest fapt cade sub incidenţa mai multor legi, iar instituţii de control precum OPC sau Garda Financiară ar trebui să se autosesizeze.

Masă de peste 13 milioane pentru Marian Iordache

Primarul Marian Iordache are antecedente cu restaurantul Sport. În documentele Primăriei a fost găsită Factura nr. 4336303, în valoare de peste 13 milioane lei, ce nu are dată şi nici explicaţii care să demonstreze utilitatea publică a acestui serviciu, ci doar menţiunea: “Contravaloare masă servită” şi semnătura lui Iordache. Factura datează, cel mai probabil, din perioada 2000-2004, când Iordache era viceprimar, iar restaurantul era folosit în mod frecvent pentru “protocol”. În perioada respectivă restaurantul Sport aparţinea regiei Edilmed, condusă de Dan Marin, nimeni altul decât cel care a fost acuzat că a introdus în sistemul de încălzire al oraşului combustibil inferior, cu provenienţă incertă (fapt care a făcut obiectul unui dosar penal), până când centralele s-au stricat şi a fost nevoie să fie cumpărate altele, la un preţ mult supraevaluat.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top