Ştiri

Mecatronicus, club de știință gratuit pentru copiii constănțeni

În fiecare sâmbătă, pe strada Ferdinand nr. 49 (sediul PNȚCD) puteți întâlni 40 de copii pasionați de electronică , mecanică și informatică. Combinația acestor trei științe se numește generic MECATRONICĂ, iar acest lucru l-a pus în practică inginerul Marius Dumitrescu, un electronist ce a moștenit această pasiune din tată în fiu. Bunicul său a fost unul dintre electroniștii care au pus umărul la electrificarea Timișoarei, primul oraș din România în care s-a introdus curentul electric.

La inițiativa lui Marius Dumitrescu, care deține și o diplomă de formator, s-a înființat cu aproximativ două luni în urmă clubul Mecatronicus, un club destinat, așa cum singur mărturisește, „copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 70 de ani care doresc să învețe electronică, programare și IT”. Alături de el, în educarea copiilor, stau alți trei prieteni, fiecare specialist în domeniul său: Radu Vasile – informatician, specialist în programare, unul dintre puținii nevăzători din România care a avut curajul de a-și urma visul și pasiunea, Sorin Ieremia – informatician și Aurel Puichiliță – doctor în inginerie tehnică.

Așadar, cei patru profesori îi învață pe cei mici să combine mecanica, electronica și programarea astfel încât aceștia să descopere nu numai cum funcționează anumite lucruri din jurul nostru, ci cum sunt ele făcute și gândite să execute anumite comenzi. Astfel, clubul le oferă șansa, printre altele, de a crea de la mașinuțe inteligente, roboți, până la a pătrunde în lumea plină de mister a calculatoarelor, iar pe viitor vor avea posibilitatea de a ridica în aer drone făcute de ei înșiși.
Dar, cel mai important lucru pe care orice copil îl învață la Clubul Mecatronicus este acela că trebuie să muncească în echipă, să socializeze, să-și ajute sau învețe colegii astfel încât proiectul lor să devină realitate. Dacă la început Marius Dumitrescu avea ezitări în ceea ce privește atractivitatea acestor cursuri, acum în fiecare sâmbătă vin în jurul său și a celorlalți trei îndrumători, nu mai puțin de 40 de copii. „Punem accentul pe practică, teoria o predăm pe parcurs evitând plictisirea celor mici, iar cei performanți se vor muta treptat în laboratorul amenajat la mine acasă unde vor învăța proiectare pe calculator. Ceea ce învață ei se studiază în anul III la Facultatea de Electronică”, ne mărturisește Marius. Pentru a fi în siguranță, la atelier se lucrează cu tensiuni mici (12 v) care nu pot afecta în niciun fel integritatea copiilor și se evită folosirea, în acest stadiu, a pistoalelor de lipit. Și părinții pot asista la cursuri sau chiar pot participa activ învățând alături de cei mici, mecatronică.
Din club poate face parte orice copil care a împlinit 10 ani, iar participarea este în totalitate gratuită. Tocmai acest lucru îi face pe cei patru inițiatori să întâmpine și anumite dificultăți, mai ales financiare, în achiziționarea pieselor și echipamentelor necesare desfășurării lecțiilor. „Pentru viitor ne propunem inițierea unor competiții între cluburi de mecatronică din țară, dar și utilarea atelierului nostru cu un videoproiector care să vină în sprijunul copiilor pentru a înțelege și mai bine ceea ce li se explică”, conchide Marius Dumitrescu. Iar acum, de sărbători, fiecare dintre ei va duce acasă un braduleț ale cărui lumini vor fi confecționate în cadrul cursurilor.
Clubul Mecatronicus își propune să atragă și copii defavorizați sau care nu au posibilitatea de a urma anumite cursuri ce presupun costuri sau achiziționarea de exchipamente.
Adrian Țapiuc, președintele PNȚCD, ne-a mărturisit că la sediul partidului se vor organiza în curând și cluburi gratuite de pictură și muzică pentru copii, încurajând astfel dezvoltarea tinerelor talente. De asemenea, pentru viitor, își propune organizarea unor cursuri elementare de navigație care să vină în sprijinul celor care vor să urmeze școli de marină.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top