A pus-o pe fosta directoare să îşi ancheteze propriile ilegalităţi.
Pe 6 mai a.c. directorul Liceului Virgil Madgearu, Mariana Ştefănescu, a accidentat mortal o vârstnică pe trecerea de pietoni. Pensionara a fost transportată în stare gravă la Spitalul Judeţean Constanţa, după ce a fost lovită de autoturismul Citroen C3, cu numărul de înmatriculare CT 10 PIM, în jurul orei 10:30, la intersecţia străzilor Soveja şi Primăverii. Agenţii Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Constanţa spun că Victoria Dinu, de 75 de ani, a încercat să traverseze strada Soveja pe marcajul pietonal din zona intersecţiei respective. În urma impactului, bătrâna a fost aruncată la câţiva metri pe asfalt. Mariana Ştefănescu are permis de conducere de mai puţin de un an şi iniţial a susţinut că bătrâna nu se afla pe trecerea de pietoni. Ulterior, într-o declaraţie luată de reporterii unei televiziuni din Constanţa, aceasta ar fi mărturisit că în loc să apese frâna, a apăsat acceleraţia.
Un articol de Andreea PAVEL, Sebastian TARCEA
Între timp, cazul a fost mai mult sau mai puţin trecut sub tăcere, dat fiind faptul că până acum nu s-a făcut public nici un rezultat al anchetei făcute de Poliţie. Un aspect interesant şi de luat în seamă ar fi faptul că în liceul cu pricina este profesor specializat, din câte se pare în economie, şi Gabriel Olaru care, de asemenea, lucrează în cadrul Poliţiei Constanţa. Reprezentanţii liceului au înfiinţat în anul şcolar 2008-2009 o clasă postliceală privată unde singurele cadre didactice din liceu care ţin orele aferente sunt Mariana Ştefănescu, Gabriel Olaru şi o profesoară de limbi străine. Restul profesorilor sunt aduşi din exterior. Atunci se ridică întrebarea: Unde este acel colectiv minunat de care Ştefănescu ne vorbea într-o declaraţie precedentă, făcând referire la profesorii de la Madgearu?
Şeful Inspectoratului nu poate lua măsuri în cazul Liceului ”Virgil Madgearu”
Un alt aspect foarte grav este semnalat de surse din Poliţie care ne-au adus la cunoştinţă faptul că Mariana Ştefănescu ar fi depus la dosarul aferent accidentului produs, un certificat medico-legal care, după spusele surselor, atestă faptul că ”uneori îşi pierde discernământul şi controlul asupra reacţiilor”. Dacă ţinem seama de declaraţia directoarei de la postul local de televiziune, atunci tot ce e posibil şi ca certificatul să fie autentic. Oricum ar fi, posibilitatea ca directorul unui liceu să ocupe o asemenea funcţie în condiţiile în care are astfel de probleme medicale este îngrijorătoare.
Ba mai mult, ar trebui să ne întrebăm cum de la testele psihologice anuale la care sunt supuse cadrele didactice, Mariana Ştefănescu nu a întâmpinat niciodată obstacole şi a fost declarată aptă pentru exercitarea meseriei.
Contactat telefonic, Petrică Miu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean ne-a declarat că nu-şi explică de ce a apărut un certificat medico-legal cu asemenea menţiuni, în condiţiile în care cel puţin teoretic, pe baza testelor psihologice menţionate mai sus, Ştefănescu este declarată aptă să profeseze. Acesta a mai menţionat faptul că nu poate lua măsuri în privinţa destituirii, sau suspendării temporare din funcţie a directorului, atât timp cât aceste aspecte cu privire la starea sănătăţii profesoarei nu îi sunt sesizate de instanţele abilitate, ori de vreun specialist în psihiatrie.
Pe de altă parte, Emilianov Paraschiva este naşa Marianei Ştefănescu şi profesor de biologie ieşit la pensie. În liceu sunt două profesoare titulare care au fost nevoite să îşi completeze catedrele la alte şcoli, din cauză că, în loc să le fie completată catedra în liceu de către director, acesta din urmă a preferat să îşi angajeze naşa pensionară, în anul şcolar 2008-2009.
Fosta directoare, Elena Niculae, îşi anchetează singură ilegalităţile comise!
Probabil doar în învăţământul românesc se pot întâmpla astfel de lucruri. În primul episod al anchetelor publicate de ziarul DEZVĂLUIRI vă prezentam documentele oficiale ale instituţiei care scoteau la iveală diplome de bacalaureat false, modificări ilegale în cataloage, facturi nejustificate, absenţe motivate şi corigenţe „luate” contra cost, transferuri cu „bacşiş” şi alte asemenea fapte. Artizanul acestor ilegalităţi flagrante este fostul director al liceului, Elena Niculaie. La sesizările jurnaliştilor, Mariana Ştefănescu a demarat o anchetă internă condusă de o comisie formată de doi profesori, Conţu şi Alexandrescu. Surse din rândul profesorilor ne-au mărturisit că în urma anchetei, cei doi au descoperit aceleaşi nereguli sesizate şi de jurnaliştii noştri. Brusc, aceştia au fost ”excluşi” din comisie. Ulterior, s-a format o alta, de data aceasta cu un alt coordonator în persoana… Elenei Niculae. Altfel spus, fosta directoare se anchetează singură. De aceea probabil Mariana Ştefănescu ne-a declarat relaxată (în aceeaşi convorbire în care ne spunea ce colectiv minunat şi unit există la liceu) că toate aspectele anchetei noastre sunt minciuni şi frustrări ale altor profesori şi că ancheta internă a demonstrat că nu există nici o ilegalitate în documentele oficiale ale instituţiei.
Petrică Miu, şeful ISJ, ne-a declarat că nu se poate amesteca în treburile interne ale liceului şi nici nu poate demara o anchetă pentru ”generalităţi”. Pe de altă parte, acesta promite că dacă va intra în posesia documentelor care atestă nişte nereguli punctuale, atunci va trimite o comisie pentru verificare aspectelor sesizate. Aşteptăm cu interes rezultatul viitoarei anchete a Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Cele mai mari indemnizaţii de merit: şefa, nepoata, fosta şefă şi adjuncta
Tabelul nominal cu personalul şcolii privind indemnizaţiile de merit de 2% arată că cele mai mari sume primite din luna septembrie 2008 până în aprilie 2009 le-au primit următoarele persoane: Mariana Ştefănescu, Gherghina Alexandrina, Aurelia Năstase şi Elena Niculae. Adică, altfel spus, actuala directoare (1340 RON), actuala adjunctă (1222 RON), nepoata directoarei (800 RON) şi fosta directoare (630 RON), actual profesor pensionar.
Alte sume frumuşele au fost primite de Meva Bilghi, Oana Elena Necula, Iuliana Tănăsache (lider de sindicat pe liceu care, teoretic, ar trebui să apere interesele tuturor sindicaliştilor), Alina Manea, Mirela Pitu care fac parte din Consiliul de Administraţie adică cel care hotărăşte de altfel împărţirea banilor. Probabil aceste lucruri nici n-au legătură cu faptul că unele dintre aceste nume au deservit, la momentul oportun, interesele conducerii.