Opinii

Mariana Mircea a făcut public bilanţul primului an de mandat ca primar al oraşului Cernavodă

http://www.dezvaluiri.ro/images/_poze_articole/2009-06-29/mariana%20mircea.jpg

http://www.dezvaluiri.ro/images/_poze_articole/2009-06-29/mariana%20mircea.jpgVineri, 26 iunie a.c., Mariana Mircea, primarul oraşului Cernavodă, a organizat o întâlnire cu scopul de a face public bilanţul primului an de mandat al acesteia. Dosarul de presă ce cuprinde realizările administraţiei locale este bogat în investiţii pe termen lung şi scurt ce vizează modernizarea condiţiilor de trai ale cernăvodenilor. Dintre cele mai importante astfel de proiecte, amintim în rândurile de mai jos, următoarele: canalizare, reţea de termoficare, locuinţe pentru tineri, iluminat public, spaţii verzi, grădiniţe şi lăcaşuri de cult, salubrizare, festivaluri, spectacole şi viaţă culturală, excursii, premii şi cantină pentru elevi etc.

Un articol de Andreea PAVEL

Canalizare menajeră în majoritatea cartierelor

Primăria oraşului a primit fonduri în valoare de 2,5 milioane de euro din partea Companiei Naţionale de Investiţii, pentru mai multe lucrări de infrastructură din oraş. Proiectul a prevăzut refacerea canalizării pluviale în zona centrală, iar reţeaua de canalizare menajeră va fi construită şi în zona Seimeni nord. Lucrarea, în valoare de şase miliarde ROL este suportată de bugetul local.

Extinderea reţelei de termoficare

Extinderea reţelei de termoficare pe mai multe străzi din Cernavodă a costat Primăria circa 20 de miliarde lei vechi şi se estimează că la sfârşitul lunii iulie vor începe lucrările de construcţie, care vor dura aproape 60 de zile. Aşadar căldura în gospodăriile multor localnici nu va mai fi o problemă în această iarnă.

Locuinţe tip „Campus”

Un alt subiect de interes public este reprezentat de locuinţele de tip „Campus”, similare cu cele construite de SNN pentru specialiştii centralei nucleare. Ansamblul de locuinţe propus se va construi în zona de nord a oraşului, pe o suprafaţă de şapte hectare, la ieşirea din localitatea Seimeni. Astfel se preconizează obţinerea a 240 unităţi locative, respectiv apartamente cu două camere. Cartierul va beneficia de parcare auto, locuri de joacă şi platforme gospodăreşti, spaţii verzi cu amenajări şi dotări edilitare şi mobilier urban. Zona de locuinţe va beneficia de racorduri de alimentare cu energie electrică, telefonie, alimentare cu apă şi canalizare, şi, desigur, reţea de termoficare. Alte proiecte similare, în curs de execuţie, sunt un bloc ANL cu 40 de apartamente şi preluarea în administrare a căminului de nefamilişti din cartierul Columbia.

Iluminatul public, măsură de siguranţă în Cernavodă

Pe de altă parte, Primăria Cernavodă a realizat lucrarea de iluminat public în zona împădurită a oraşului. Reţeaua este formată din 26 de stâlpi metalici şi din beton, iar corpurile de iluminat sunt echipate cu lămpi cu vapori de 36W, iar valoarea acestei investiţii se ridică la aproape 700.000 RON. Programul electrificare 2007-2009 prin proiectul Alimentare cu energie electrică de joasă tensiune este un altul similar celui descris mai sus şi care costă peste 150.000 RON.

Mai mult verde pentru copii şi tineri

Lucrările de reabiltare şi extindere a parcului central sunt, de asemenea, în plină desfăşurare. S-au executat până acum alei cu dale ornamentale din beton şi borduri de calitate superioară, s-au montat bănci, jardiniere, mese pentru jocuri statice şi coşuri de gunoi, iar copiilor li s-au amenajat locuri moderne de joacă, leagăne, balansoare şi tobogane. În parc a mai fost construită o pistă de rolle pentru tineri şi în viitorul apropiat va fi construită o scenă din lemn pe fundaţie de beton, pe care vor fi susţinute concerte în aer liber.

Mariana Mircea: Reprezentanţii SNN şi CNE Cernavodă împiedică dezvoltarea oraşului

Unul dintre cele mai importante subiecte care s-au dezbătut în cadrul întâlnirii a fost Centrala Nuclear Electrică din Cernavodă. Mariana Mircea a început discuţia prin a menţiona că materializarea rezolvării urgenţelor oraşului (faleză, port turistic, drum de centură, termoficare, refacerea întregului sistem de canalizare, blocuri de locuinţe etc.) ajunge să coste administraţia locală circa 100 milioane de euro, bani care nu pot proveni în totalitate din fondurile europene, iar oraşului iar lua aproape jumătate de secol pentru a strânge aceşti bani. Şi pentru a nu îmbătrâni rezolvând problemele urgente (!) ale Cernavodei, primarul a făcut publică şi posibilitatea ca oraşul să beneficieze de aceşti bani: Centrala. Cele două procese pe rol pe care primăria le are cu reprezentanţii centralei sunt cel cu Centrala Nuclear-Electrică şi unul cu Societatea Naţională „Nuclearelectrica“ pe baza legalităţii taxei de risc.  Despre aceste lucruri, Mariana Mircea a declarat pentru reprezentanţii presei, următoarele: „Nu cred că mai există o localitate care să fie privată de 70 milioane de lei. Strategia de a nu se investi în Cernavodă este vina exclusivă a C.N.E”. (compensaţiile băneşti egale cu impozitul anual pe clădirile ce aparţin C.N.E. ajung la aproximativ 3.500 de RON, pe cap de locuitor, n.red.).

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top