Consiliul European

Catedrala neamului prost

Săptămâna trecută s-a consumat încă un episod din telenovela naţională – Catedrala Mântuirii Neamului. Ceea ce ar fi trebuit, oficial, să fie o întâlnire de lucru a reprezentanţilor Patriarhiei cu arhitecţi de seamă, s-a transformat într-un nou eveniment de Public Relations, prin care capii BOR să ne convingă că Catedrala Mântuirii Neamului e o chestie bună.

Un editorial de Răzvan PETRE

Bineînţeles, ne putem întreba „Dacă e atât de bună, de ce mai trebuie atâtea expuneri de motive, dezbateri şi conferinţe de presă pentru a o demonstra?” Oricum, se pare că specialiştii de PR ai Patriarhiei şi-au făcut treaba bine, numărul celor ce au avut curajul să comenteze negativ evenimentul de săptămâna trecută fiind mic-mic, aproape invizibil.
Pe urma „Simpozionului Tematic Consultativ: Noua Catedrală Patriarhală, „Catedrala Mântuirii Neamului”, arhitectură, structură, utilitatea culturală”, în presă nu a răsuflat nimic neoficial. Chiar şi rezultatele oficiale au fost departe de cele aşteptate de pe urma unui simpozion – luări de atitudine, puncte de vedere, concluzii etc. Dimpotriva, presei i-a fost servită o declaraţie stătută, ce mirosea de la o poştă a campanie publicitară şi a propagandă. În fapt, obiectul simpozionului a fost lansarea concursului pentru planurile arhitectonice ale catedralei. Dincolo de acest „amănunt”, plasat în coada comunicatului, am fost martorii încă unei încercări a Patriarhiei de a convinge publicul larg că măgăoaia din Dealul Arsenalului ne va duce pe culmile nemuririi, nicidecum în deşertăciunea deşertăciunilor.
PF Daniel a glăsuit către ceata arhitecţilor vestiţi despre limbajul simbolic nonverbal în timp, despre mistagogia edificiului, dându-le apoi temă ca noua catedrală să semne cu ideea de potir, ideea tainelor de iniţiere (Botez, Mirungere, Euharistie), sau „ideea de ou pascal care exprimă forma eliptică a Universului creat de Dumnezeu”. Nu ştiu ce au înţeles arhitecţii, sau dacă se poate face o biserică în formă de mirungere, dar probabil că ei vor face ceea ce ştiu – o biserică normală, dincolo de orice declaraţii profunde.
Dincoace de aceste declaraţii, presa, în special la tv, a reamintit cerinţele Patriarhiei, care, mai mult decât o catedrală, se pare că vrea un Bâlci al Mântuirii Neamului. Astfel, biserica ar trebui să aibă o capacitate de 5000 de suflete, dar să aibă şi nişte panouri mari, în genul celor pe care se pun meciurile de fotbal, pe care cei (mulţi) rămaşi pe dinafară să urmărească slujba. Fiind o construcţie mare, ar trebui să aibă şi lifturi. De asemenea, la subsolul bisericii, ar trebui să se afle o parcare subterană şi două etaje unde enoriaşii… să se destindă. Complexul comercial „Catedrala Mântuirii Neamului” ar trebui să fie completat de două hoteluri, în care enoriaşii ar trebui, probabil, tot să se destindă.
Încercând să vizualizez aceste planuri, încep din ce în ce mai mult să cred că cei ce se îngrijesc de soarta acestui proiect ţin cu tot dinadinsul să recreeze imaginea Templului din Ierusalim, în care Domnul Iisus a intrat cu biciul, pentru a-i alunga pe toţi aceia care îl transformaseră în orice altceva decât un loc de cult. În definitiv, biserica este locul în care omul se duce să ia cuvântul lui Dumnezeu şi Sfânta Împărtăşanie, iar nu un spaţiu de distracţie, în care să se dea cu liftul, să joace bowling, să facă saună sau să i se facă un masaj, sau alte lucuri de acest gen, care pot fi asimilate cuvântului „recreere”.
Aşa cum arată planurile, Catedrala M.N. va fi o mega-afacere imobiliară – situată în buricul Capitalei, pe un teren de o sută de milioane de euro (obţinut gratis), cu zeci de spaţii comerciale sau de recreere, care vor putea fi închiriate, şi cu hoteluri marca BOR, la doi paşi de Palatul Parlamentului. Dar ce ne mai mirăm? În definitiv, BOR devine, pe zi ce trece, un consorţiu de afaceri – are deja un trust media, o agenţie de turism proprie, nenumărate mănăstiri transformate în centre de producţie sau turistice etc., toate scutite de taxe şi impozite.
În încheiere, aş vrea să mai remarc un lucru: Catedrala catolică Sf. Iosif este ameninţată de Cathedral Plaza, iar Biserica Armenească era să ardă mai deunăzi, din cauza unei alte super-structuri. Ai noştri se pare că nu se lasă mai prejos, căci, cu puţin noroc şi cu mulţi bani de la enoriaşi, vom avea, iată, o super-catedrală, care ameninţă, dacă nu să distrugă, atunci măcar să ştirbească tradiţia şi spiritul Bisericii româneşti.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top