Editorial

Mândria de a fi român

În urmă cu un an, un arbitru român era agresat verbal și într-o oarecare măsură și fizic. Era suspendat din activitate, acuzat pe nedrept și prezentat în toată lumea ca o dovadă vie a rasismului din sport și din România. Deși arbitrul Colțescu era nevinovat, ministrul sportului își cerea scuze „în numele sportului românesc”, făcându-se preș în fața tuturor proștilor care îl acuzaseră aiurea pe Colțescu. În paralel, MAE român își schimba fotografia de copertă pe Facebook într-un mesaj anti-rasism, poziționându-se astfel împotriva unui cetățean român, și alături de cei care îl acuzau pe nedrept.
La un an distanță, în primele zile ale lui 2022, Novak Djokovic a fost reținut pe aeroportul din Melbourne. Autoritățile australiene i-au refuzat intrarea în țară pe motiv că nu are tipul corect de viză, l-au arestat, apoi l-au pus într-un centru de detenție a imigranților ilegali, în așteptarea apelului în justiție. Indiferent de validitatea argumentelor lui Djokovic sau ale australienilor, remarc un lucru – reacția autorităților din Serbia, radical diferită de cea a politicienilor și diplomaților români. Spre deosebire de politicienii-preș din România, sârbii au chemat ambasadorul australian să dea explicații, președintele țării l-a sunat pe Djokovic pentru a afla care e situația la fața locului, iar MAE sârb a transmis un protest verbal Australiei, prin care a condamnat „tratamentul neadecvat și inuman la care este expus cetățeanul sârb Novak Djokovic”.
Pentru cei care nu își mai aduc aminte, în urmă cu un an, Sebastian Colțescu, arbitru de rezervă la un meci intenațional, l-a indicat pe jucătorul de culoare al unei echipe turce cu apelativul „ăla negru”. Nu e exclus ca jucătorii de culoare ai turcilor, care anterior îi provocaseră și îi atacaseră verbal pe arbitrii români, inclusiv cu apelativul „țigani”, să creadă că li se răspunsese cu aceeași măsură. În orice caz, ulterior, o serie de fotbaliști și jurnaliști, neștiutori de limba română și fără să verifice măcar dintr-o sursă spusele arbitrului român (unde erau pe-atunci fact-checker-ii pe care Facebook îi folosește pentru a cenzura?!?) au umplut rețelele sociale cu clipuri trunchiate și comentarii acide la adresa a ceea ce ei eronat au considerat a fi un „incident rasist”. Și mai rău – doi miniștri ai sportului, ambii români, s-au grăbit să eticheteze incidentul ca rasist. Este vorba de ministrul sportului din România, cunoscut și ca „ministrul în chiloți”, care și-a cerut scuze „în numele sportului românesc”. Și de ministrul sporturilor din Franța, o fostă sportivă de origine română pe numele ei Roxana Mărăcineanu. Aceasta a scris pe Twitter că Colțescu ar fi comis „un rasism ordinar”. Ambii s-au dovedit ulterior a fi doi slugoi, care s-au trezit vorbind ca proasta-n târg, despre un incident în care inclusiv UEFA (care are o poziție foarte dură față de rasism) a concluzionat că nu a fost rasist.
Acestora li s-a adăugat Ministerul Afacerilor Externe al României, care imediat după aflarea incidentului a afișat mesajul „Spune nu rasismului”. Povestea pe larg o puteți citi dând click AICI. Suplimentar, mai avem de menționat că la vremea respectivă am adresat celor două ministere din România câte o solicitare în care le ceream, printre altele, să ne declare dacă vor cere guvernului turc să își prezinte scuze pentru faptul că jucătorii și staff-ul echipei turce îi etichetaseră pe arbitri români ca „țigani”, remarcă evident rasistă, care implică ideea că a fi român sau țigan e ceva rău. Ministerul Sportului ne-a dat un răspuns pe lângă subiect (nu au avut nici măcar curajul de a denunța rasismul împotriva țiganilor), iar MAE nu ne-a răspuns deloc (MAE e deasupra legii, se pare).
Acum cazul Djokovic. Spre deosebire de prostănacii miniștri români care au vorbit fără să cunoască datele problemei, în cazul lui Djokovic acesta a fost contactat de oficialitățile sârbe. Inclusiv președintele Serbiei a declarat că l-a sunat pe Djokovic să afle de la sursă ce și cum. Pe urmă, niciun oficial sârb nu s-a făcut preș în fața australienilor. Dimpotrivă, guvernul a solicitat ambasadorului Australiei să se prezinte la Ministerul Afacerilor Externe sârb și să explice poziția guvernului său. La final, MAE sârb a înaintat ambasadei Australiei un protest oficial – ceea ce e probabil cel mai puternic gest diplomatic ce poate fi făcut în această situație.


Sigur între cele două cazuri sunt 1.000 de diferențe. Colțescu e un arbitru obișnuit, unul despre care eu și probabil alte câteva milioane de microbiști din țara asta avem o părere proastă. Djokovic, în schimb, e nr. 1 mondial, cel mai bun jucător de tenis din toate timpurile după statisticile sale, și o „comoară națională” pentru Serbia. Deci se poate spune că autoritățile sârbe au avut mai multe motive pentru a-i sări în ajutor.
Însă, la capitolul profesionalism și cel al diplomației, diferențele sunt mult mai substanțiale și mult mai alarmante. MAE și Ministerul sportului din România nu l-au contactat la timp pe Colțescu pentru a afla detalii – ceea ce dovedește lipsă de profesionalism. Deși înțelegeau la fel de bine ca toți românii că Colțescu spusese „negru”, nu „nigger” sau „negro”, oficialitățile de la București nu au făcut nimic pentru a clarifica acest lucru și pentru a-i ușura situația lui Colțescu. Miniștrii români s-au făcut preș în fața străinilor, și-au cerut scuze și au pus într-o postură nefavorabilă sportul și neamul românesc – fără ca măcar să le fi cerut cineva asta, ci doar din reflex de preaplecate slugi. Nu în ultimul rând, nici MAE nici Ministerul Sportului nu și-au făcut datoria impusă de lege – aceea de a sluji și de a proteja cetățenii și sportivii români – chiar și atunci când aceștia greșesc. Aici nici măcar nu era vorba de o greșeală, deci cu atât mai neagră e pata de pe obrazul lor gros…
În ceea ce-i privește pe oficialii sârbi, aceștia au făcut tot posibilul. La final, au înaintat un protest oficial, în care au subliniat un fapt care nu poate fi negat – acela că Djokovic a fost tratat disproporționat, ca un transfug ce trece granița ilegal – ceea ce este adevărat. În Australia se apropie alegerile, iar primul ministru australian – care a supervizat snopirea, încuierea în case, trimiterea în lagăre covid a cetățenilor care nici măcar nu testaseră pozitiv – a vrut să gâdile filonul naționalist/egalitarist și să dea un semnal că aplică același tratament inclusiv străinilor cu ștaif. Serbia a respectat regulile diplomației și nu i-a reproșat acest lucru, în schimb și-a apărat cetățeanul și a sancționat exact acele derapaje de la normele internaționale care sunt vizibile și din avion.
Din nou o spun – Colțescu nu e Djokovic. Poate că sârbii au făcut acum mai mult decât ar fi făcut pentru un cetățean obișnuit. Dar ceea ce e cert este că autoritățile române nu au făcut absolut nimic. Nici pentru Colțescu, nici pentru onoarea noastră națională. Nu a cerut nimeni ca Iohannis să îl sune pe Colțescu, sau ca MAE să înainteze un protest. Dar puteau măcar să nu-și ceară scuze naționale pentru un rasism inexistent. Și, mai ales, puteau să aibă decența să nu se alăture corului celor care îl ponegreau pe nedrept pe arbitrul român.
Miniștrii sârbi au sărit să își apere cetățeanul. Ai noștri, dimpotrivă, s-au repezit să-i tragă și ei câteva cărămizi în cap cetățeanului român căzut la pământ – și nevinovat, pe deasupra.

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top