Editorial

Scandalul „Colțescu-rasist” dovedește încă o dată că România e o țară-preș

A spune că arbitrul Colțescu a avut o remarcă rasistă, e ca și cum ai spune că Black Lives Matter e o organizație rasistă, care îi insultă pe cetățenii de culoare. Pentru cine nu știe, la un meci de fotbal internațional, arbitrul Sebastian Colțescu l-a indicat pe un oficial turbulent cu apelativul ”tipul ăla negru”, iar respectivul – care e de fel din Camerun – a început să urle că arbitrul i s-a adresat cu apelativul peiorativ ”negro”. Șocant în toată această poveste nu este ce s-a întâmplat pe teren, ci reacția stupidă a doi miniștri ai sportului – din Franța și din România. Amândoi sunt români, și amândoi au mentalitate de slugă. (Foto – Mărăcineanu și Stroe. Sursă fotografii – Facebook)
Vizualizând înregistrarea incidentului, orice român poate observa că pe teren a avut loc cel mult o greșeală de interpretare, nu un incident rasist. Asistentul Colțescu îl identifică pe oficialul indisciplinat ca fiind ”negru” (tipul negru din grupul jucătorilor turci care sunt toți albi), iar acela – care evident nu cunoaște limba română, fie e pierdut în traducere, fie face pe surdul și caută să pozeze în victimă, pretinzând că a fost numit cu un termen peiorativ din limba engleză, apoi din franceză. Continuarea înregistrării nu lasă o urmă de îndoială asupra faptului că tot scandalul a pornit de la o problemă lingvistică: Arbitrul central Hațegan explică celorlalți că dialogul a fost în română și că ”negru” înseamnă ”black”, iar jucătorul Demba Ba își susține antrenorul recalcitrant, țipându-i arogant și agresiv lui Hațegan că ”nu poți să spui de unul negru că e negro”. După ce s-a lămurit că bate câmpii, Demba Ba – cunoscut pentru că nu prea îi suportă pe albi și pe evrei – în loc să își ceară scuze, a continuat să delireze verbal: ”Nu trebuia să spui – acel negru – ci – acest negru -”…
În rezumat, incidentul poate fi descris astfel: Un scandalagiu admonestat încearcă la modul cel mai ridicol să se prezinte ca victimă, pedepsită nu pentru comportamentul său nesportiv, ci pentru că are altă culoare a pielii. Argumentul e cu atât mai penibil, cu cât cel sancționat este oficial al echipei turcești Basaksehir, iar oponenții (echipa Paris Saint Germain) au în pe teren o grămadă de jucători de culoare. Practic, e ca și cum ai spune că un jucător de culoare a fost persecutat rasial, pentru a favoriza o echipa compusă majoritar din… mai mulți jucători de culoare.
Inevitabil, după acest incident minor și, în fond, comic, lucrurile au explodat. Filmarea a ajuns, ca de obicei trunchiată, pe rețelele de socializare, unde milioane de nătărăi care nu aveau habar de context sau de limba română au înțeles greșit că arbitrul român a folosit acel cuvânt pe care nu au voie să îl folosească decât rapperii și comedianții negri. Scandalul a fost amplificat de mass media, inclusiv de televiziunile din România, care din incompetență sau ticăloșie au tradus strigătul antrenorului camerunez ”Why you say -Nigger-, why you say -Negro-?!?” ca ”De ce ai zis -Negru-”. Practic, exceptând pe Demba Ba, toți se potoliseră în momentul în care au înțeles confuzia lingvistică. Însă, la intervenția mass media, inclusiv a presei din România, a urmat discreditarea pe nedrept a lui Colțescu și la acreditarea ideii imbecile că culoarea (neagră) a pielii e ceva peiorativ, rușinos.
De la comic, s-a trecut la ridicol. Apoi la grotesc. Ministrul Sportului din Franța, pe numele său Roxana Mărăcineanu, a catalogat exprimarea arbitrului Colțescu ca fiind ”un rasism ordinar”. Cel mai probabil, după ce l-a făcut albie de porci pe Colțescu, ministresa a văzut și ea filmarea, și și-a dat seamă că bate câmpii. Ea a mers apoi la un post francez, unde a încercat să dreagă busuiocul. Prezentatorul, care se pusese la curent cu realitatea, a întrebat dacă ”Negru înseamnă noir”, iar ea l-a completat: ”Pot să vă confirm că în română Negru este culoarea neagră. Nu înseamnă Cioară (n.r. – în franceză, în original ”negro”) Încolțită de prezentator să recunoască gafa de prost gust pe care o făcuse prin declarațiile anterioare, madam Mărăcineanu a fentat un răspuns direct: ”Reporter: Pentru dvs., conotația rasistă a acestei forme de adresare este cât se poate de clară? Mărăcineanu: (după o pauză de gândire) …Faptul că desemnăm pe cineva prin culoarea lui nu e ceva ce trebuie să facem…”
Delirul ministresei franceze născute în România nu a rămas fără răspuns. Un român i-a dat un exemplu de rasism legat de sport – postând pe contul ei de Twitter caricatura din Charlie Hebdo, în care Simona Halep era desenată ca cioară, venită la Roland Garros ca să sape după metal. Iar cititorii francezi ai cotidianului de sport L’Equipe au dat de pământ cu ea: „Doamna ministru ca de obicei paralelă cu realitatea, se exprimă la cald, fără să gândească, fără să știe exact ce s-a întâmplat”, „Singura decizie istorică ar fi să vă dați demisia dvs., doamnă”, „Nu e nimic mai rău ca acest curent politically corect… decât acest ministru incompetent” „Turcii sunt cei care ar trebui să își ceară scuze. Condamnă pe cineva pentru o expresie într-o limbă pe care nici măcar nu o cunosc. Ce urmează – Să trebuiască să fim atenți și la fonetică?”


E Roxana Mărăcineanu proastă? Suferă de Sindromul Răducioiu, care se manifestă prin uitarea subită a limbii române pe care ai vorbit-o zeci de ani? Cea mai bună dovadă că nu e cazul stă în felul în care a întors-o din condei: Inițial a aruncat o prostie pe Twitter pentru a se da mai catolică decât papa și mai neagră decât Martin Luther King. Apoi, după ce a fost trasă de urechi de puținii români care au Twitter și a văzut și ea înregistrarea, și-a dat seama că a făcut o prostie și, ca orice politician (român?), în loc să își ceară scuze, a dat-o pe după copac. Roxana, socialistă macronistă, a văzut o oportunitate în a poza în fan Black Lives Matter și în a câștiga astfel un dram de popularitate. Slugărnicia față de mișcarea socio-politică BLM care face ravagii atât în America, cât și pe Vechiul Continent, e o strategie la modă. Nu contează că e de fațadă, sau că pielea ta e albă. Pui un mesaj cu ”Nu rasismului! Black Lives Matter!” pe Facebook, apoi stai și numeri voturile fraierilor care nu stau să verifice contextul în care ai făcut aceste declarații…
Ei, dar stați așa, că avem slugoi și în România! Interpelat la un post tv, ministrul român al sportului, Ionuț Stroe, și-a cerut public scuze pentru acest incident nefericit „în numele sportului din România”. Nici mai mult, nici mai puțin – scuze, în numele Sportului Românesc! Roxana Mărăcineanu avea măcar scuza că s-a trezit vorbind ca proasta-n târg, înainte să cunoască adevărul. Dar, din declarația lui Stroe reiese clar că văzuse anterior filmarea și înțelesese că a fost cel mult o confuzie. Stroe a vorbit de o exprimare „inofensivă, sau cel mult neutră” (limba de lemn strălucește la ministrul Stroe!) ”dar asta nu înseamnă că nu trebuie să avem reacții”. De asemenea, el a adăugat că nu se pronunță în legătură cu ancheta UEFA și că așteaptă rezultatul ei pentru a afla dacă Colțescu e vinovat sau nu. În același interviu acordat Digi24, ministrul Stroe a declarat că „această întâmplare nu ne reprezintă și nu reprezintă sportul românesc”.
Așadar ministrul nu știe exact dacă a fost rasism sau nu și spune că indiferent ce a fost, nu e vina noastră. Și cu toate astea, a prezentat scuzele noastre. Cu cuvintele lui de politruc în chiloți, Stroe spune practic că Hagi, Simona Halep, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin și Nadia Comăneci – reprezentanți de seamă ai sportului românesc – sunt rasiști, și își cere scuze în numele lor. Niște scuze care nici măcar nu au fost cerute de cineva… Om mic, cu cultură redusă, Stroe nu realizează că scuzele publice din partea unui organism statal sunt un gest politic și diplomatic major, care angajează răspunderea statului, cel puțin răspunderea morală. Un om nevinovat nu își cere scuze. Dacă îți ceri scuze, înseamnă că îți recunoști vina, iar pasul următor este să plătești despăgubiri. Practic, prin declarația lui, umple de noroi tot sportul românesc. Și îl îngroapă pe Colțescu. Cum naiba să mai stea UEFA să judece vorbele spuse în română de arbitru, când însuși șeful sportului românesc își prezintă scuzele – dovada supremă a recunoașterii vinovăției?
De ce a făcut ministrul Stroe declarația asta tâmpită? Simplu – pentru că, la fel ca majoritatea politicienilor români din veacul ăsta trist în care trăim, are mentalitate de slugă. Fără să-i ceară nimeni, fără să aibă motiv și fără să aibă măcar dreptul să o facă, a făcut țara preș, în fața Stăpânilor.
Cu ocazia olimpiadei de la Rio, un sportiv american a povestit la tv cum a fost jefuit în plină stradă de un fals polițist, concluzia generală fiind că Brazilia e o țară jegoasă și periculoasă. Autoritățile braziliene nu s-au grăbit să ceară scuze, ci au făcut o anchetă care a demonstrat cu filmări că în realitate americanul și prietenii lui s-au îmbătat și au vandalizat o benzinărie, fiind opriți și legitimați de un echipaj de polițiști reali. Și acum, la Paris, sunt înregistrări care dovedesc că adevărații rasiști sunt jucătorii turci și staff-ul lor, dar ai noștri nu se deranjează să facă vreo anchetă, ba dimpotrivă ne pun în postura de proștii și rasiștii Europei. De ce au procedat cum au procedat brazilienii? – Pentru că (spre deosebire de ministrul român Ionuț Stroe) au coloană vertebrală…

Un articol de Răzvan PETRE

PS: Am adresat Ministerului Sportului o solicitare de a ne comunica dacă a solicitat scuzele ministrului sportului din Turcia pentru afirmația „În Turcia românii sunt considerați țigani” făcută de un jucător turc, la adresa arbitrului român Hațegan, la același meci de la Paris. Același lucru l-am solicitat și MAE român, care după incidentul din Paris s-a grăbit să își schimbe coperta de Facebook a instituției în mesajul No To Racism. Când a apărut în presă înregistrarea cu „țigani”, MAE a dat jos această copertă. Să vedem dacă putem să îi facem să își țină promisiunea: Pentru MAE, viețile românilor sau ale țiganilor contrează, sau doar viețile negrilor?

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top