Litoralul românesc

Management defectuos şi comportament abject la Asociaţia de proprietari

Locatarii Asociaţiei de Proprietari nr. 142 din Constanţa acuză Preşedintele

Un articol de Andreea PAVEL

 

La Asociaţia de Proprietari nr. 142 din Constanţa, nemulţumirile oamenilor, care locuiesc în blocurile ce aparţin de sectorul respectiv, se ţin lanţ. De 10 ani, Preşedintele Asociaţiei este Gheorghe Udeanu. De nenumărate ori, acesta a intrat în conflict cu mai mulţi locatari, din cauza comportamentului preşedintelui. Oamenii îl acuză de faptul că, întrebat fiind de modul în care s-au gestionat anumite venituri, acesta ba se enervează, ba răspunde nepoliticos, sau întoarce spatele adresându-le jigniri. De asemenea, mulţi se întreabă cum a reuşit Gheorghe Udeanu să facă excursii în Franţa bazându-se doar pe venituri modeste, cum ar fi o pensie şi un salariu de 400 RON, provenit din exercitarea funcţiei de preşedinte al asociaţiei. Reporterii DEZVĂLUIRI l-au pus faţă-n faţă pe Udeanu cu nemulţumirile locatarilor. Acesta a încercat să găsească explicaţii în unele situaţii, dar în altele n-a reuşit decât să dea în bâlbâieli şi exprimări retorice.

 Gheorghe Udeanu, corigent la explicaţiile de interes public

Principala problemă reclamată de locatarii care aparţin de Asociaţia de Proprietari nr. 142 este lipsa comunicării din partea preşedintelui Gheorghe Udeanu. Din motive lesne de înţeles nu putem face cunoscută identitatea celor care au stat de vorbă cu reporterii DEZVĂLUIRI. Astfel, redăm punctat, în rândurile ce urmează, nemulţumirile locatarilor:

  -De fiecare dată când s-au cerut explicaţii referitoare la modul în care au fost gestionaţi banii, Gheorghe Udeanu s-a răţoit la aceştia întrebându-i cine sunt ei ca să-l întrebe astfel de lucruri? „Mai lasă-mă-n pace!”, „Cine eşti tu, mă, să mă întrebi pe mine?” ar fi replicile aflate cel mai la îndemână pentru preşedintele matusalemic.

 -Când s-a pus problema dezvăluirii numelui băncii la care sunt depuşi banii strânşi din fondul de reparaţii şi a dobânzii aferente, Udeanu a adoptat aceeaşi atitudine, spunând că nu face obiectul interesului locatarilor acest lucru.

 -Mai mult, o acuzaţie foarte gravă este aceea că, în momentul în care o femeie a insistat cu întrebările rămase fără răspuns, preşedintele asociaţiei s-a repezit la aceasta, fiind la un pas de a o lovi.

 -Anumite decizii nu sunt discutate în Adunările Generale şi de cele mai multe ori nu se cere părerea locatarilor în legătură cu firmele care vor efectua lucrări. Exemplu: repartitoare, apometre, reparaţii etc.

 -O locatară îl acuză pe Gheorghe Udeanu de faptul că acesta a refuzat să îi facă fişă individuală pentru cheltuielile ce reies din folosirea repartitoarelor, pentru că acesta s-ar fi încărcat de hârtii. Aceeaşi locatară a fost pusă să plătească citirea repartitoarelor, din urmă cu mai multe luni. Ştiind că a plătit deja ceea ce i se ceruse, femeia s-a dus la firmă, s-a interesat şi i-a fost confirmată plata. De atunci, Gheorghe Udeanu îi vorbeşte ironic şi când locatara se duce să-şi plătească întreţinerea, aceasta susţine că preşedintele îşi face semne cu ceilalţi bătrâni, luând-o în batjocură. Faţă în faţă cu aceste probleme, Gheorghe Udeanu s-a repezit să întrebe cine sunt acei oameni care au spus astfel de lucruri, pentru că dacă nu află identitatea lor refuză să dea vreo declaraţie. Reporterii DEZVĂLUIRI i-au explicat preşedintelui că deontologia jurnalistică obligă un om al presei să păstreze confidenţialitatea surselor, dacă acestea o solicită. Pe de altă parte, cu toţii ştim că fum fără foc nu iese niciodată. Astfel, preşedintele asociaţiei a dat-o în bâlbâieli, negând evident acuzele de mai sus: „Eu nu stau de vorbă cu ei?! Doamne! Banii sunt la BCR şi în timpul iernii banii au fost puşi în aşa fel încât să pot scoate oricând e nevoie, iar acum vara, au fost puşi la o lună şi n-am scos nici o dobândă! Cât despre adunări, eu convoc oamenii, dar ei nu sunt interesaţi!”. Când a venit vorba de femeia pe care era s-o lovească, Udeanu a tăcut preţ de câteva momente, privind în gol şi culminând cu retorica: „ …Eu să lovesc o femeie? Dar cum să te porţi urât cu o femeie?”

Un bloc plăteşte pentru altul

Tot referitor la faptul că nimeni nu îşi cunoaşte fondurile de care dispune, o doamnă, care ne-a rugat insistent să nu-i dezvăluim identitatea, ne-a reclamat faptul că Gheorghe Udeanu, poate fără să fie conştient de acest lucru, poate fi acuzat de deturnare de fonduri. De ce? Pentru că, din câte se pare, banii strânşi de la o scară, sunt folosiţi pentru reparaţiile unei alte scări, spre exemplu. Preşedintele ne-a confirmat că aşa se întâmplă pentru că: „Totul e la comun, e vorba de banii strânşi pe Asociaţie. Cum să fac? Pentru fiecare scară un fond? Nu se poate. Dacă o scară are nevoie de reparaţii, iau bani din fondul comun de reparaţii, care este de 250 milioane (lei vechi, n.red.) şi plătesc. Apoi, cer banii familiilor care au avut nevoie de reparaţia respectivă şi îi pun la loc. E ca un împrumut de la fondul de reparaţii”. O altă problemă care se ridică aici e aceea că familiile care au nevoie de reparaţii trebuie să plătească de fiecare dată, chiar dacă ei au deja strânsă o anumită sumă. Explicaţia: fondul trebuie să rămână mereu intact, iar oamenii să îşi ridice banii strânşi în momentul în care se mută. 

Întrebat fiind dacă are atestatul necesar, Gheorghe Udeanu ne-a explicat că el este preşedinte şi nu are nevoie de aşa ceva, iar administratorul este Fulvia Neacşu, cea despre care toată lumea ştia că este, de fapt, casierul. Toate bune şi frumoase, până la următoarea mărturisire: „O las pe ea doar la hârtii, la întocmirea tabelelor şi la colectarea banilor… cam atât. În rest, eu mă ocup de ce e mai important pe parte tehnică, să vorbesc cu firmele şi-aşa mai departe… E mai greu acolo”.

Şi puţin preşedinte, şi puţin administrator… treacă meargă, doar suntem în România!

„E pensionar. De unde bani pentru excursii în străinătate?”

Aceasta ar fi o altă întrebare ridicată de locatari. Gheorghe Udeanu e pensionar şi ştim e viaţă duc pensionarii, din cauza veniturilor. Mai câştigă 400 RON din exercitarea funcţiei de preşedinte al asociaţiei. Cu toate acestea, Udeanu şi-a permis, recent, o excursie în Franţa. Foarte drăguţ, însă locatarii se întreabă: „Cu ce bani?! Ce alte venituri mai are? Ca pensionar o duci greu, nicidecum nu-ţi permiţi excursii în Franţa! Poate pe banii noştri, doar!”, declara revoltată o femeie. Ca să nu existe dubii, l-am întrebat chiar pe Gheorghe Udeanu cu ce bani a plecat în Franţa, moment în care s-a rupt filmul. Tăcere, zâmbete şi priviri de colo-colo: „Auzi, tu, cu ce bani!? Domnişoară, sunt răutăcioşi. Şi răutăcioşi, şi invidioşi… doar n-o să creadă că am luat bani de la Asociaţie! Auzi, tu… cu ce bani am plecat eu în Franţa!?”

Fonduri trecute în creion

Asta ar fi întrebarea al cărei răspuns îi râcâie cel mai tare pe locatari. Mulţi dintre ei nu ştiu care este suma acumulată din plata fondului de reparaţii, sau a fondului de rulment, pentru că nu este afişata pe lista de întreţinere. În dreptul fiecărei familii, la rubricile respective, apare cifra 0, sau o altă sumă care este de achitat. Udeanu spune că există o explicaţie: în tabel preferă să afişeze doar suma care trebuie încasată de asociaţie, de la familia respectivă, considerând că nu mai este necesară afişarea fondului acumulat de aceştia. De ce? Pentru că, după spusele preşedintelui, în dosarul fiecărei familii sunt trecute fondurile de care aceştia dispun: „Uitaţi aici, are 75 RON la reparaţii şi 100 RON la rulment. Poate să vadă oricând”. Reporterii DEZVĂLUIRI l-au întrebat pe Gheorghe Udeanu de ce acele fonduri sunt trecute în creion. Explicaţia: „Ca să le pot modifica din când în când”. Replica nu a sunat foarte bine, spusă mai ales de un om căruia i se aduc atât de multe acuze în ceea ce priveşte lipsa transparenţei şi managementul banilor. Ceea ce a completat Udeanu ulterior, salvează puţin contextul, dar nicidecum nu justifică faptul că banii sunt trecuţi în creion. Din acest motiv, locatarii pot avea dreptate atunci când susţin că preşedintele „joacă din creion”. „La fiecare doi ani, se strânge fondul de reparaţii şi când omul plăteşte, şterg şi scriu suma nouă”, adaugă Gheorghe Udeanu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top