Exclusiv

Magazinul LEM’S din Centrul comercial Tom Constanța, în pericol de a fi DEMOLAT din cauza constructorului Wertikl Proiect SRL, care nu și-a plătit furnizorii!

Firma care a lucrat la extinderea mall-ului Tom din Constanța (Wertikl Proiect SRL) refuză să își plătească furnizorii, aruncând vina în spatele dezvoltatorului centrului comercial (compania franceză Catinvest).

În replică, Catinvest a spus pentru Dezvăluiri că a plătit toate facturile „Asa cum v-am spus și la telefon, compania noastră nu are absolut nicio datorie către firma de construcții Wertikl. Noi am achitat integral facturile, mai puțin garanția, care, conform contractului, se returnează la un an după finalizarea lucrărilor”.

Wertikl Proiect SRL, firmă înregistrată în Sectorul 5, București (reprezentată de Liviu Cocoșilă-foto sus), a fost contractată de către grupul Catinvest să construiască două clădiri noi în zona adiacentă parcării centrului comercial Tom Constanța. Cele două construcții au fost finalizate și în ele deja au fost deschise magazinele Jysk și Lem’s. Doar că Wertikl Proiect SRL nu a plătit toate facturile către SC Prefabricate Parma&Paver SRL (furnizor de prefabricate pentru construcții) și SC White Horse Security Constanța, care a asigurat paza șantierului. Reprezentantul companiei de construcții, Liviu Cocoșilă, a dat vina pe beneficiarul Catinvest, pretinzând că acesta nu i-a dat toți banii pe lucrare.

Dator către o firmă de pază și protecție din Constanța

Mi-a spus că nu și-a luat toți banii de la compania franceză. Domnul Cocoșilă pretinde că mai are de primit peste 100 000 euro și lucrări suplimentare de încă 100.000. mi-a spus că i-ar fi fost achitate facturile, dar nu și toate lucrările executate. De asemenea, pretinde că nu i-ar fi fost restituită garanția la terminarea lucrărilor, în luna mai. Dar eu ce vină am? Am prestat și nu am încasat din februarie! O să fac tot ce îmi stă în putință să-mi încasez banii! Oamenii i-am plătit, dările la stat la fel, paza am efectuat-o conform contractului. Domnul Cocoșilă vorbește de sute de mii de euro, dar nu îmi plătește zeci de mii de lei”, ne-a declarat reprezentantul SC White Horse, Mihai Ungureanu.

Ce spune proprietarul centrului comercial

Am cerut un punct de vedere de la compania franceză, Catinvest, cea care deține centrul comercial, care susține că nu are nicio datorie către constructor. Reprezentanții Catinvest spun că Wertikl Proiect are o divergență și cu furnizorul SC Prefabricate Parma&Paver SRL.

Compania noastră nu are absolut nicio datorie către firma de construcții Wertikl. Noi am achitat integral facturile, mai puțin garanția, care, conform contractului, se returnează la un an după finalizarea lucrărilor.
În toată această perioadă, de când Wertikl și Prefabricate Parma arunca vina una pe cealaltă, noi am primit câte o adresă din partea fiecărei companii, în care acestea se plângeau reciproc de serviciile oferite; la ambele adrese am răspuns oficial.
Vă las și scris firul întâmplărilor, ca să fie totul clar:
– Prefabricate Parma (furnizorul lui Wertikl) ne-a trimis o adresă în care spune că nu a fost plătit de 5 luni de către cei de la Wertikl pentru livrarea materialelor în vederea construcției magazinului Lem’s din incinta Tom Constanța.
– Wertikl ne-a trimis o altă adresa în care spune ca informațiile oferite de Parma sunt false și incomplete, ei neachitând suma către Prefabricate din cauza întârzierilor la livrare; tot Wertikl mentionează că a încercat să rezolve situația cu Prefabricate, însă s-a lovit de șantaj și amenințări.
– Am răspuns atât către Prefabricate, cât și către Wertikl (fiecare firmă a primit câte o adresă din partea Metropolis Investiții Imobiliare, parte a grupului Catinvest) solicitând ca aceste divergențe să fie soluționate între cele două entități, preferabil pe cale amiabilă, întrucât noi suntem terță parte în acest contract și ne-am respectat toate obligațiile de plată prevăzute.

Concluzia: în niciun moment Wertikl nu a spus că nu și-a primit banii de la Metropolis, așa cum mi-ați spus că pretinde acum”, ne-a transmis Cosmin Mihăiță, PR Manager al Tom Constanța.

Judecătorii și executorii judecătorești să demonstreze că nu suntem tărâmul țeparilor”

Reprezentantul SC Prefabricate Parma&Paver SRL, Sorin Bucur, ne-a transmis că SC Wetykl Proiect Srl refuză să le plătească un rest de 500.000 lei. Bucur a adăugat că dacă nu își primește banii va fi nevoit să solicite returnarea bunurilor livrate. Concret, asta ar însemna demontarea structurii prefabricate a magazinului Lem’s.

Conform contractului semnat între SC Prefabricate Parma&Paver SRL și SC Wetykl Proiect Srl, dreptul de proprietate asupra structurii din elemente prefabricate din beton, se va transfera la momentul achitării integrale. În situația de față, societatea noastră, din punct de vedere legal, este proprietarul structurii prefabricate de la Lem’s. Wertykl a predat structura către beneficiarul final fără să fie proprietarul de drept. Dacă nu ne vom recupera banii vom solicita retragerea bunurilor livrate, respectiv structura de rezistență a magazinului Lem’s.

Am livrat și la Jysk, și acolo am întâmpinat probleme, însă, dat fiind faptul că urma să lucrăm și structura din beton la Lems, am avut posibilitatea să îi constrângem pentru a plăti. Pentru Lem’s, conform contractului, trebuiau să depună o scrisoare de garanție pentru plata finală, însă au tot amânat pe diferite motive.

Dat fiind faptul că se întârziau foarte mult lucrările, eram în plină iarnă și chiar voiam să finalizăm odată lucrările și să nu avem discuții pe tema termenelor, am făcut un compromis și am acceptat două bilete la ordin pentru acoperirea tranșei finale de plată.

Din păcate, nu au au răspuns la nicio solicitare de-a noastră, ori de câte ori i-am convocat pentru semnarea procesului verbal de finalizare a lucrărilor. Nu au onorat plata facturii finale. Nu au onorat biletele la ordin pe care le primisem de la dânșii, bilete care au fost chiar avalizate (administratorul răspunde cu averea personală) de administratorul Liviu Cocoșilă. Avem încredere în sistemul legislativ și sperăm ca în scurt timp, judecătorii și executorii judecătorești din România să demonstreze acestor tip de personaje că nu suntem tărâmul țeparilor, legea trebuie respectată și că în România se mai pot face afaceri corecte”, ne-a transmis reprezentantul SC Prefabricate Parma&Paver SRL.

Menționăm că Liviu Cocoșilă, Managing Partner la SC Wetykl Proiect Srl, a refuzat sec să dialogheze cu noi pe acest subiect.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top