Fără categorie

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton se angajează să aplice obiectivul UE de echilibru între femei şi bărbaţi

Bruxelles, 12 iulie 2011 – LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton a semnat astăzi „Angajamentul pentru Europa privind reprezentarea femeilor în consiliile de conducere”, prin care se angajează în mod voluntar să sporească prezenţa femeilor în consiliile de conducere la 30% până în 2015 şi la 40% până în 2020. În același timp, trei societăți din Grecia (G. Kallimanis SA, G. Leoussis SA și Trofodotiki Aigaiou SA) și o societate belgiană (Schellter Strategy Consulting) au dat exemplul și au devenit semnatare ale angajamentului privind reprezentarea femeilor.

Referindu-se la aderarea LVMH la acest angajament, doamna Reding, comisarul UE pentru justiție, a declarat: „Salut călduros faptul că LVMH a dat un exemplu puternic angajându-se să aplice obiectivele UE pentru o reprezentare mai echilibrată a femeilor și bărbaților în consiliile de conducere. LVMH și-a fixat standarde ambițioase și își demonstrează angajamentul ferm față de echilibrul între femei și bărbați, iar eu doresc să încurajez …

Bruxelles, 12 iulie 2011 – LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton a semnat astăzi „Angajamentul pentru Europa privind reprezentarea femeilor în consiliile de conducere”, prin care se angajează în mod voluntar să sporească prezenţa femeilor în consiliile de conducere la 30% până în 2015 şi la 40% până în 2020. În același timp, trei societăți din Grecia (G. Kallimanis SA, G. Leoussis SA și Trofodotiki Aigaiou SA) și o societate belgiană (Schellter Strategy Consulting) au dat exemplul și au devenit semnatare ale angajamentului privind reprezentarea femeilor.

Referindu-se la aderarea LVMH la acest angajament, doamna Reding, comisarul UE pentru justiție, a declarat: „Salut călduros faptul că LVMH a dat un exemplu puternic angajându-se să aplice obiectivele UE pentru o reprezentare mai echilibrată a femeilor și bărbaților în consiliile de conducere. LVMH și-a fixat standarde ambițioase și își demonstrează angajamentul ferm față de echilibrul între femei și bărbați, iar eu doresc să încurajez ferm alte societăți cotate la bursă să procedeze în același fel, cât mai rapid. Mai multe femei în cadrul consiliilor de conducere înseamnă un factor de importanță crucială pentru societățile comerciale și un beneficiu pentru economie. Este momentul ca toate întreprinderile să realizeze acest fapt și să acționeze în consecință. Voi evalua această situație în martie 2012 și, în cazul în care nu voi constata nicio măsură credibilă de autoreglementare, sunt pregătită să iau măsurile legislative necesare la nivelul UE.”

Chantal Gaemperle, vice-președinte executiv al LVMH, responsabilă pentru resursele umane, a declarat: „Diversitatea face parte din ADN-ul firmei LVMH și femeile sunt prezente la toate nivelurile societății. Acest angajament reflectă faptul că LVMH urmărește aplicarea celor mai înalte standarde în toate activitățile sale. Ca motor al creșterii și inovării în cadrul industriilor culturale și creative din Europa, semnarea acestui angajament european reprezintă o etapă naturală pentru grupul nostru. Sprijinim cu fermitate abordarea dnei comisar Reding cu privire la autoreglementare în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați și avem plăcerea să demonstrăm acest lucru prin angajamentul pe care ni l-am asumat azi.”

Context

În condițiile îmbătrânirii demografice în Europa, femeile au un rol esențial pentru îndeplinirea obiectivului strategiei Europa 2020, care vizează o ocupare a forței de muncă de 75% (a se vedea IP/10/225). Sunt necesare eforturi comune ale autorităților publice, partenerilor sociali și întreprinderilor pentru a îmbunătăți situația actuală.

Numai 12% dintre membrii consiliilor de conducere ale marilor societăți europene sunt femei, iar în 97% dintre cazuri președintele consiliului este un bărbat. În ultimii ani, progresele au fost foarte lente: în ultimii șapte ani, ponderea femeilor care sunt membri ai consiliilor de conducere în UE a crescut cu puțin peste o jumătate de punct procentual pe an. În acest ritm, dacă nu se iau măsuri, vor mai fi necesari 50 de ani pentru a se ajunge la un echilibru rezonabil (cel puțin 40% pentru oricare dintre cele două sexe) în consiliile de conducere ale societăților. Între timp, societățile europene cotate la bursă profită prea puțin de contribuția valoroasă pe care o pot aduce femeile.

La 1 martie, dna Reding, comisarul UE pentru justiție, s-a întâlnit cu directorii și cu președinții consiliilor de administrație ai unor societăți cotate la bursă pentru a discuta slaba reprezentare a femeilor în consiliile de conducere. Ea a solicitat tuturor societăților europene cotate la bursă să adere la „Angajamentul pentru Europa privind reprezentarea femeilor în consiliile de conducere” și să se angajeze în mod voluntar să sporească participarea femeilor în consiliile de conducere la 30% până în 2015 și la 40% până în 2020 (a se vedea IP/11/242 și MEMO/11/124).

„Angajamentul privind reprezentarea femeilor în consiliile de conducere” este disponibil pe pagina de internet a vicepreședintelui Reding. Acesta va contribui la monitorizarea modului în care societățile comerciale acționează în vederea creșterii numărului femeilor care dețin funcții superioare de conducere. Fiecare societate comercială cotată la bursă poate semna angajamentul, dând astfel un exemplu pozitiv. În martie 2012, Comisia Europeană va reexamina situația și va lua decizii cu privire la etapele ulterioare.

Țările și întreprinderile UE au luat diverse măsuri pentru a soluționa această situație, mergând de la măsuri facultative, cum ar fi coduri și carte de guvernanță corporativă, până la măsuri legislative, cum ar fi stabilirea de cote pentru femei și bărbați (Norvegia, Islanda, Spania, Franța și, mai recent, Țările de Jos, Italia și Belgia).

Despre noii semnatari ai angajamentului privind reprezentarea femeilor

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, cunoscută ca LVMH, este un mare holding cu sediul în Franța, înființat în 1987, care deține un grup internațional de societăți a căror activitate principală constă în producția și vânzarea de produse ale unor mărci de lux, precum vinuri, băuturi spirtoase, produse cosmetice, ceasuri, parfumuri, bijuterii și produse de modă. LVMH desfășoară, de asemenea, activități în domeniul finanțelor, muzicii, artei, editurii și comerțului.

Iată principalele cifre care ilustrează egalitatea de șanse între femei și bărbați la LVMH:

61% dintre directorii grupului și sucursalelor sunt femei

73% din angajații promovați în 2010 sunt femei

30% din membrii comitetelor executive ale firmelor controlate sunt femei (Comités de Direction des Maisons)

8 dintre firmele controlate de grup au ca președinte o femeie (Krug, Loewe, Dior Watches, Kenzo Perfumes, Acqua di Parma, Pucci, Givenchy Couture, Fendi & Pucci Perfumes)

Grupul de societăți Kallimanis este o marcă elenă care, de peste cincizeci de ani, își desfășoară activitatea pe piața fructelor de mare. G. Leoussis SA, înființată în 1978, este o societate de export și reprezentantul exclusiv pentru dispozitive medicale și produse farmaceutice în Grecia și Cipru. Trofodotiki Aigaiou SA (regiunea administrativă Attiki) este un reprezentant local și angrosist de produse pentru supermarketuri. Schellter Strategy Consulting este o firmă de consultanță de management cu sediul în Belgia.

Pentru informații suplimentare

Angajamentul privind reprezentarea femeilor în consiliile de conducere click aici

Pagina de internet a doamnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/reding

Baza de date a Comisiei Europene cu privire la numărul de femei și bărbați cu funcții de decizie – click aici

LVMH – click aici

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top