Primăria Murfatlar, păstrătoarea unei tradiţii care a cuprins toată ţara
Odată cu debutul oficial al primăverii, o mulţime de organizaţii guvernamentale, nonguvernamentale şi de trusturi mass media se întrec în a promova campanii de plantare de arbori şi arbuşti. Privite de unii ca simple măsuri pompieristice în faţa dezastrului defrişărilor abuzive şi a distrugerii spaţiilor verzi, aceste acţiuni au un sâmbure comun. Este vorba de o tradiţie care, deşi nu a fost uitată, este adesea trecută în plan secund – aceea a sărbătoririi „lunii pudurii”. Eveniment cu rădăcini mai vechi de 100 de ani, „Luna pădurii” este mai puţin un prilej de sindrofii şi simpozioane şi mai mult o suită de acţiuni îndreptate înspre protejarea spaţiilor verzi şi înspre încurajarea plantării de arbori şi arbuşti.
Un articol de Andreea PAVEL
Murfatlar spune tradiţiei pe nume
Oraşul Murfatlar este unul din puţinele locuri din România unde tradiţiei seculare nu i s-a subtituit o „campanie verde”, de modă nouă. Astfel, ăria oraşului Murfatlar, în parteneriat cu Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, Ocolul Silvic Murfatlar şi Liceul Teoretic Murfatlar, a ţinut să marcheze Luna Pădurii, care se sărbătoreşte în fiecare an, în perioada 15 martie – 15 aprilie, printr-o acţiune ce a constat în plantarea de puieţi din specia Gladiţă (Gleditsia triacanthos), într-o zonă repartizată de Ocolul Silvic Murfatlar. Actiunea de plantare s-a realizat sub coordonarea pădurarului Radu Ioniţă, câştigător al Concursului Judeţean pentru “Cel mai bun pădurar” şi ocupant al locului 6 la nivel naţional. Elevii Liceului Teoretic Murfatlar s-au arătat extrem de încântaţi de participarea la acest eveniment, demonstrând că generaţia tinerilor de astăzi este din ce în ce mai interesată de protejarea mediului. Organizatorii s-au bucurat şi de participarea altor angajaţi din cadrul celor patru instituţii organizatoare, cum ar fi Vasile Petro – Comisar Şef al Gărzii de Mediu Constanţa şi Gheorghe Cojocaru – primarul oraşului Murfatlar.
Pentru oamenii gospodari din zonă, organizarea unor astfel de acţiuni a devenit deja o tradiţie, Primăria oraşului Murfatlar, Agenţia de Mediu Constanţa şi Ocolul Silvic Murfatlar reunindu-se în fiecare an pentru a sărbători „Luna Pădurii”, prin plantarea de puieţi din diferite specii.
Campanii la xerox
Taman în perioada în care se sărbătoreşte, tradiţional, Luna pădurii, Primăria Capitalei şi un ONG ecologist au demarat campanii similare, menite a aduce prospeţimea pădurii în inima oraşelor. În funcţie de cine a citat evenimentul şi de sursele din care s-a inspirat, atacul la baionetă (şi la cazma) al Primăriei Generale şi al ONG-iştilor împotriva distrugerii spaţiilor verzi a purtat nume diferite. Deşi a fost vorba de un singur eveniment, acesta s-a înscris în cadrul a două campanii ce ar trebui să fie, cel puţin teoretic, diferite. Avem, pe de o parte, „Capitala creşte verde” – proiectul demarat de Primăria Capitalei – iar, pe de altă parte, „Luna curăţeniei” – o coproducţie Primăria Capitalei & organizaţia neguvernamentală Green Revolution. În cel mai pur stil mioritic, debutul seriei Luna curăţeniei/înverzirii s-a transformat într-un fiasco. Primarul Sorin Oprescu a criticat neseriozitatea arătată de firmele de curăţenie şi asociaţiile de locatari privind menţinerea curăţeniei, dar şi faptul că, exceptându-i pe cei câţiva funcţionari aduşi cu sula din Primărie şi pe voluntarii ecologişti, nimeni nu s-a arătat interesat să puna mâna pe cazma, la plantat de arbori.