Actualitate

Lucrările de artă de la Topalu rămân în patrimoniul statului român. Judecătorii au tranșat definitiv problema donației făcute de doctorul Gheorghe Vintilă

După 14 ani de procese, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a tranșat problema colecției de artă de la Topalu. Ea rămâne în patrimoniul statului român.
„Cu mare bucurie vă anunțăm faptul că Muzeul de Artă Constanța a câștigat în mod definitiv procesul privind litigiul pentru lucrările de artă aflate în cadrul secției muzeului nostru ”Dinu şi Sevasta Vintilă” din comuna Topalu și care au făcut obiectul unei cereri de revocare a donației formulată de reclamantul Mario Vintilă”, spune Lelia Rus Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța.
Muzeul de Artă ”Dinu și Sevasta Vintilă” este, alături de Cetatea Capidava, unul dintre obiectivele turistice de referință ale comunei Topalu, dar și ale județului Constanța.
O colecție de 228 de tablouri și sculpturi fac din Topalu cel mai mare și impresionant muzeu rural din România. Dacă amintim doar tablourile semnate de Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gh. Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea sau Oscar Han, ne dăm seama de valoarea deosebită a acestui muzeu revendicat în ultimii ani de un presupus moștenitor al doctorului Vintilă.


Doctorul Gheorghe Vintilă a fost prietenul cel mai bun al lui Nicolae Tonitza şi datorită lui, Muzeul de Artă din Constanţa deţine întreaga colecţie a pictorului Nicolae Tonitza – peste 70 lucrări.
În 2008, Mario Vintilă, care locuiește în Germania și susținea că este moștenitorul de drept al colecției, a dat în judecată Muzeul de Artă din Constanţa şi Primăria Topalu pentru revocarea donaţiei. Ultima evaluare a colecţiei dr. Vintilă era de de 4,8 milioane euro. Trei expertize au fost făcute în dosar, iar muzeul constănţean a depus peste 1.000 acte care să demonstreze buna păstrare.
Pe 24 februarie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis definitiv: „Respinge ca fiind lipsit de interes recursul exercitat împotriva încheierii din 10 septembrie 2018, pronunţate de Curtea de Apel Galaţi – Secţia I civilă. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamantul Vintilă Mario împotriva deciziei civile nr. 88/A din 7 iunie 2021 şi a încheierii din 18 martie 2021, pronunţate de Curtea de Apel Galaţi – Secţia I civilă. Obligă pe recurentul-reclamant la plata sumei de 29.384 lei către intimatul-pârât Muzeul de Artă Constanţa, cu titlu de cheltuieli de judecată. Irevocabilă”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top