COMUNICATE

Lichidările judiciare, sub pulpană liberală

De profesie: membra PNL. De meserie: practician în reorganizare si lichidare judiciara. Corina Curutz este poate cel mai de succes lichidator din Constanta, de când partidul politic din care face parte a ajuns sa detina mai explicit controlul în administratia publica. Conexiunile în cauza constituie motivul pentru care numeroasele sale scapari profesionale sunt trecute cu vederea, dar totodata si motivul pentru care multe din initiativele sale seamana a actiune politica în plan economic. Din 2005 încoace, lichidatoarea a fost repartizata în cele mai multe dosare de faliment, reusind sa le devanseze chiar si pe concurentele cele mai de succes, Fanica Constantin si Elena Dascalescu. Explicatia acestui succes subit consta în aceea ca doamna de la lichidari se afla de ani buni în gratiile fratilor Hasotti, fata de care se simte îndatorata si doamna de la Fisc, Vasilica Mihai.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU

Institutia condusa de aceasta din urma produce aproape pe banda rulanta solicitari de instituire a procedurii de reorganizare judiciara a creditorilor persoane juridice si, ca o insignifianta coincidenta, îsi exprima solicitarea ca lichidarea sa fie atribuita Corinei Curutz. În mod cât se poate de evident, prestatia acesteia nu ar justifica recomandarea Fiscului. Iar ca dovada este suficient sa trecem în revista activitatea lichidatoarei din dosarul privind SC Fruvisat SA Satu Nou. Astfel, în data de 11 septembrie 2006, Corina Curutz a fost obligata prin sentinta civila sa restituie patrimoniului debitoarei Fruvisat 44.015,39 lei noi, pe care îi cheltuise fara documente justificative în perioada în care fusese administrator judiciar al acesteia. Practic, lichidatoarea achizitionase piese de schimb, în valoare de 148.686.952 de lei vechi, pentru trei autoturisme ARO care fusesera închiriate catre SC Vinia SA. Achitase 136.472.319 lei vechi cabinetului de avocatura Raducanu Ion, desi între parti nu exista un contract de asistenta. Pentru ea stabilise un onorariu mai mare cu 30 de milioane de lei vechi decât cel fixat de judecatorul sindic, 102.185.180 de lei pentru deplasari nejustificate prin acte, 7 milioane de lei vechi pentru piese de schimb la autoturismul personal si alte 40 de milioane de lei vechi pentru asistenta contabila cu PFA Curutz Corina, desi nu exista un contract sau vreun alt document care sa justifice platile. La o asemenea prestatie, ne pare total neproductiv gestul Fiscului de a solicita desemnarea Corinei Curutz în noile dosare de lichidare, comportamentul discretionar al acesteia recomandând-o în realitate pentru cu totul si cu totul alte activitati.  Însa ce mai conteaza un comportament abuziv în detrimentul creditorilor si debitorilor, când el poate aduce infinite beneficii pe linie politica?

Teodosie, dusmanul lui Haosotti, la mâna lichidatoarei PNL

Ei bine, este de ajuns sa urmarim doar doua afaceri derulate sub bagheta magica a lichidatoarei, ca sa întelegem, unu, cum poate fi sapat la resurse un dusman politic sau, doi, cum poate fi aparat un coleg de partid cu bune-n cap, dar cocotat de senatorul melcilor pe o ditamai functie de director la Directia Agricola. În ordinea enuntata, Corina Curutz face jocul senatorului Puiu Hasotti în dosarul de reorganizare judiciara a SC Nazarcea SA Ovidiu. Terenul de 350 de hectare si culturile aferente au fost trecute în proprietatea publica a statului, în administrarea Ministerului Cultelor si folosinta Arhiepiscopiei Tomisului, prin efectul Hotarârii de Guvern nr. 300/2002. La începutul anului 2005, când Puiu Hasotti gasea argumente de putere în mai vechea sa disputa cu arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, lichidatoarea PNL-ista a încercat sa scoata la vânzare culturile si vinul de crama, însa intentiile ei au fost blocate în instanta. Cu aceasta ocazie, reprezentantii Arhiepiscopiei Tomisului au luat act de faptul ca lichidatoarea nu pusese instantei în vedere prevederile HG 300/2002. Ulterior, aceasta a solicitat instantelor sa anuleze prevederile hotarârii de guvern, însa demersul ei a ramas fara rezultat. În consecinta, din toamna anului 2005, Corina Curutz a decis de capul ei ca hotarârea în cauza nu este buna de nimic, interzicând astfel accesul Arhiepiscopiei pe terenurile de la Nazarcea. Biserica a formulat mai multe plângeri penale, însa organele abilitate nu se prea grabesc sa solutioneze situatia creata. Ca un amanunt extrem de pretios, prefectul ex-liberal Danut Culetu a refuzat sa dea curs numeroaselor notificari ale Bisericii, acceptând încalcarea legislatiei, desi atributia principala a functiei pe care o ocupa este aceea de a urmari aplicarea legislatiei în vigoare.

Prigoana liberala la Tortoman

În al doilea exemplu, lichidatoarea face jocurile PNL pentru a acoperi activitatea nu tocmai legala a fostului director al SC Cezotor SA Tortomanu, Ion Tolea, numit pe criterii politice si nu profesionale pe un post de director la Directia Agricola. Curutz a vândut un teren al societatii falite unei membre a PNL din Tortomanu, însa în realitate i-a transmis dreptul de folosinta asupra unui imobil edificat fara autorizatie de constructie si care pe cale de consecinta nu figureaza în planurile cadastrale. Când primarul Gheorghe Panait a refuzat sa încghita galusca, ba mai mult a gasit în arhiva primariei evidente privind acapararea a peste 20 de hectare în mod ilegal de Cezotor sub conducerea lui Tolea, subit au fost reactualizate animozitati mai vechi existente între primar si doi consilieri locali, acestia din urma reusind într-un tur de forta sa colecteze semnaturi pentru demiterea sa. Chiar daca Panait a solicitat verificarea semnaturilor, sub suspiciunea ca o parte din acestea au fost strânse prin fals, prefectul ex-liberal a dispus organizarea unui referendum în data de 11 februarie, înainte ca semnaturile sa fi fost verificate. Ordinul prefectului nu a respectat conditiile de publicitate, dar cu toate acestea instanta de contencios a amânat actiunea în contencios promovata de Panait, pe motiv ca la sedinta de judecata nu s-a prezentat Consiliul Local, în ciuda faptului ca potrivit prevederilor Legii 215/2001 acesta era reprezentat prin primarul prezent la înfatisare.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top