Ştiri

Liberali rupţi în tur, pedelişti sforăitori şi Duţu, rezerva PSD-ului

Cum era de aşteptat, pe ultima sută de zile până la vot, actorii politici constănţeni se chinuie care mai de care să nimerească paşii dansului electoral. Numai că de la ce îşi propun şi până la ce reuşesc, în fapt, calea e lungă. Mult mai lungă şi decât timpul rămas până la alegerile de pe 30 noiembrie.

Un articol de Andreea PAVEL

 

Chetă pentru trubadurii liberali

Mai întâi au băgat la înaintare o femeie. Carmen Răducu, directorul Casei Judeţene de Pensii, a luat locul lui Constantin Matei, directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC), pe lista senatorilor pentru colegiul 4. Motivaţia lui Gheorghe Dragomir, liderul PNL Constanţa? Va aduce mai multe voturi. Ok, dar ce ne facem cu opţiunile masculine pentru Parlament, adică ditamai bărbaţii cu discursuri plângăcioase pe la conferinţele de presă? Vor candida, din partea PNL, Ovidiu Cupşa, Ionel Spătaru şi Gheorghe Iorov.

Din start, cei trei au dat dovadă de o atitudine dezolantă, vorbind despre un loc secund în cadrul colegiului nr. 2. Apoi, şi mai trist a fost apelul făcut către public, prin care cei trei muşchetari rugau oamenii cu suflet mare să facă donaţii pentru campania acestora! Declaraţia tinerelului Spătaru smulge lacrimi şi de râs, şi de plâns: ”Invităm pe această cale pe toţi care vor să ne ajute, le vom da conturile, le avem deschise şi pot contribui”.  Mai mult decât atât, directorul-copil de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară îndrăzneşte să viseze că, odată ajuns deputat, acesta va putea acţiona ca un independent.

Pe de altă parte, o altă opţiune liberală inspiră milă prin atitudine. Gheorghe Iorov, director adjunct al CN APMC candidează de când se ştie. Şi de data asta era să stea pe tuşă, pentru că după ce, de două ori consecutiv n-a reuşit să obţină un loc în Parlament, a treia oară Iorov era să nu prindă deloc trenul speranţei. Nu se ştie cum, acesta a apărut pe lista PNL de-abia la a treia modificare. Toate ca toate, dar când vine vorba de apucăturile socialiste ale liberalilor, e clar! Cei trei candidaţi vorbesc în faţa jurnaliştilor despre o distribuire uniformă a ”bogăţiei create”. În acest sens, pe lângă alte măsuri cel puţin ciudate pentru liberali, Cupşa, Spătaru şi Iorov doresc promovarea unui proiect de lege care să dubleze ajutorul de încălzire pentru persoanele cu venituri modeste.

Duţu, rezerva de lux a PSD?

Mare îmbârligătură şi în ograda social-democraţilor. De-abia s-a uscat cerneala de pe listele cu semnături pentru susţinerea candidatului Cristian Rizea, pentru colegiul nr. 5 în Camera Deputaţilor. La ordinul şefilor de la Constanţa, PSD Mangalia s-a grăbit să întocmească petiţia. Dar, ce te faci când aceeiaşi oameni par să semneze, pe la spatele alegătorilor, adeziuni de susţinere pentru nimeni altul decât Stelian Duţu!?

Gurile rele spun că, în urma negocierilor, fostul şef PD-L Constanţa ar fi numit de şefii social-democraţilor pentru colegiul 5, de teama candidatului democrat-liberal Zanfir Iorguş. Deci, nu ştim cum se face, dar momentan, din câte se pare, PSD are două opţiuni, mai mult sau mai puţin oficiale, pentru colegiul care cuprinde Mangalia, Limanu, 23 August, Tuzla şi Costineşti: Rizea scos la rampă şi Duţu, un fel de rezervă de lux. 

În tot acest timp, mai marii deputaţi PSD, Alexandru Mazăre, Eduard Martin şi Lucian Băluţ nici că-şi fac vreo grijă pentru alegerile din 30 noimebrie a.c. În schimb, cei trei scot la înaintare o iniţiativă legislativă cel puţin bizară. Grupul parlamentar constănţean propune modificarea şi completarea alin. (7) al art. 5 din Legea nr. 33/2007 privind alegerile pentru Parlamentul European! După părerea lor, toţi cetăţenii care au împlinit 18 ani au dreptul de a fi aleşi în Parlamentul European. Drăguţă iniţiativă. Or fi având cei trei vreun văr, nepot, frate care să-şi serbeze majoratul în curând?

Mincă şi-a căutat naşul cu lumânarea

Cu toate că, aparent, şeful conservatorilor constănţeni nu se leagă la cap cu bătaia pe scaunele parlamentare, Ion Mincă are grijă de imaginea lui mai ceva decât ar avea un candidat. Recent, acesta a răspândit vestea năşirii unor rubedenii din Botoşani ale doamnei Ghervasiuc-Mincă, deci toate bune şi frumoase în plan personal, mai ales că nu s-a sfiit să includă în planurile de viitor şi botezul a doi copii, urmând ca mai apoi să mai năşească două cupluri. Dar, când vine vorba de politichie şi ţeapa social-democraţilor?

În urmă cu ceva timp, la nivel central se vorbea tot mai mult de alianţa PSD – PC, cu mari sorţi de izbândă. În aceste condiţii, conservatorii urmau să primească 25 de colegii,   printre care şi cel de la Constanţa, însă nu mică i-a fost mirarea lui Mincă atunci când s-a trezit şi fără candidat, şi fără mai mult de opt opţiuni în toată ţara. Cu toate acestea, multiplul naş încă mai spera, până ieri (11 octombrie a.c.) la o schimbare radicală, afirmând că încă se mai discută despre stabilirea unui candidat conservator la colegiul 5, Mangalia. Dar, na, că n-a fost aşa! Naşu’ tuturor a rămas, deci, şi cu darul dat, şi cu buza umflată!

Discursuri sforăitoare din tribuna portocalie, sub sloganul ”Gândim altfel”

Deşi se băteau cu pumnul în piept că ei gândesc altfel, democrat-liberalii şi-au dat în petic din nou, adoptând aceeaşi atitudine cu care ne-au învăţat şi până acum. Adunaţi la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, pedeliştii au blamat, ca de obicei, atât Guvernul, cât şi social-democraţii, şi au promis electoratului marea cu sarea. Emil Boc a vorbit la Constanţa despre schimbarea Constituţiei şi transformarea Parlamentului actual, într-unul unicameral, sub pretextul că în România atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul îndeplinesc acelaşi rol. De asemenea, a ştiut să ajungă la inima publicului blamând numărul mare de parlamentari şi propunând reducerea numărului acestora de la 469 la 300. Theodor Stolojan, vicepreşedintele PD-L şi candidatul democrat-liberal pentru funcţia de premier, a continuat discursul lui Boc, blamând pomenile electorale şi haosul creat de propunerile de mărire a salariilor şi pensiilor. Acesta i-a numit pe liberali, fără nici o jenă, jalnici, ipocriţi şi incompetenţi. Blonda de la PD-L a luat şi ea cuvântul sub grindina de aplauze ale celor din public, începându-şi discursul cu aceeaşi frază ca în campania de susţinere a lui Dorel Onaca, fostul candidat PD-L pentru primăria Constanţa: „Avem şansa să reconstruim o organizaţie puternică la Constanţa!”.  Tipic udresciană a fost şi fraza care a stârnit râsete în sală: ”Geoană mai bine pleacă în spaţiu, că la Dăbuleni o să facă rău oamenilor!” (colegiul unde o să candideze pentru funcţia de senator Mircea Geoană, n.red.)

Problema din familia portocalie este însă alta. Dumitru Moinescu, fostul edil din Medgidia şi Mihai Petre, consilier judeţean, au contestat decizia PD-L-iştilor de a-l băga la înaintare pe Senol Zevri, pe motiv că cei dintâi ar fi avut rezultate mai bune dacă erau aleşi. Din cealaltă tabără, pedeliştii constănţeni i-au reproşat lui Moinescu faptul că nu şi-a exprimat la timp opţiunea de a candida. Ca să nu mai spunem că surse neoficiale susţin că fostul primar nu e vrut nici de conducerea centrală a partidului, din cauză că în iunie a înregistrat cel mai slab rezultat la un primar de municipiu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top