Litoralul românesc

Lăcomia afaceriştilor inundă Hârşova

Timp de 17 ani cariera de piatră a fost exploatată ilegal de SC Miniera Medgidia SA!

Respectându-şi promisiunile din campania electorală, primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, şi-a continuat demersul de atragere a investitorilor şi de modernizare a localităţii.

Astfel, zona luată în vizor a fost terenul din împrejurimile carierei de piatră. Numai că, după cum ştim, socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă. Cercetând  în documentele administraţiei, Tudor Nădrag a observat cu stupoare că SC Miniera Medgidia SA exploatează ilegal cariera de mai bine de 17 ani, întrucât aceasta nu a beneficiat niciodată de acordul primăriei în acest sens. Mai mult decât atât, lăcomia reprezentanţilor a fost atât de mare în tot acest timp, încât utilajele au ajuns să excaveze în adâncime, inundând astfel zona.

Un articol de Andreea PAVEL, Sebastian TARCEA

Primarul a decis să apeleze la ajutorul Ministerului Mediului. Astfel, Nicolae Nemirschi a primit de la acesta o înştiinţare prin care primarul a prezentat următoarele aspecte:

1. Perimetrul de exploatare a fost epuizat.

2. Exploatarea s-a făcut sub cota de nivel, astfel că zona e acum inundabilă.

3. Concesionarul este obligat să aducă terenul la un nivel peste cota inundabilă şi de asemenea, să predea terenul în conformitate cu legislaţia de mediu în vigoare.

4. Există suspiciunea că societatea se va declara falimentară şi va lăsa în urmă un teren selenar.

5. Zona respectivă, în suprafaţă totală de circa 50 ha urmează a fi transformată fie în zonă rezidenţială, deoarece acolo se regăsesc cele mai frumoase peisaje, fie va fi oferită investitorilor, dat fiind faptul că adâncimea apei permite acostarea navelor.

Juriştii Consiliului Judeţean au confirmat exploatarea ilegală

Tudor Nădrag a adus şi la cunoştinţa specialiştilor din cadrul Consiliului Judeţean situaţia complicată în care se află zona carierei, din cauza exploatării ilegale de către SC Miniera Medgidia SA. Consiliul Judeţean a răspuns prompt solicitării primarului şi câţiva specialişti s-au deplasat la faţa locului, iar ulterior au analizat documentele de care dispuneau administraţia locală şi societatea din Medgidia. Concluzia la care au ajuns juriştii din consiliu a fost aceeaşi cu cea a primarului: din 1992 cariera este exploatată ilegal de către SC Miniera Medgidia SA, dat fiind faptul că aceştia nu au nici până în ziua de azi, acordul proprietarului, în speţă al Primăriei Hârşova.

În consecinţă, pe 20 martie a.c., Tudor Nădrag a înaintat o înştiinţare către societatea care exploatează cariera: „Prin Decizia nr.62-18.02.1986, biroul permanent al Consiliului popular judeţean Constanţa a transmis din administrarea Consiliului popular al oraşului Hârşova în administrarea Întreprinderii Miniere Dobrogea suprafaţa de 26 ha pentru exploatarea de calcar. Prin actul de vânzare-cumpărare IM Dobrogea nu vă putea transmite şi dreptul de exploatare fără acordul proprietarului. În consecinţă, dumneavoastră aţi exploatat ilegal această suprafaţă”.

Nici piatră, nici bani pentru comunitatea hârşoveană

Culmea tupeului este că, deşi funcţionează ilegal de 17 ani, SC Miniera Medgidia SA nu a plătit nici un leuţ impozit pentru faptul că exploatau cariera. Mai mult decât atât, de fiecare dată când oraşul a avut nevoie de piatră, administraţia locală a fost nevoită să scoată din buzunarul bugetului sume colosale. Astfel, reprezentantul administraţiei hârşovene a decis, în aceeaşi înştiinţare, să negocieze o sumă de bani care să revină adminstraţiei, în folosul localnicilor: „Vă rugăm ca până la data de 30 martie a.c. să vă prezentaţi la sediul nostru pentru a stabili de comun acord veniturile realizate şi a negocia cota parte care trebuie să revină comunităţii noastre. În caz contrar vom formula o plângere penală şi vom solicita justiţiei să soluţioneze acest diferend”. Rămâne de văzut cât de prompt vor reacţiona reprezentanţii firmei dacă timp de aproape 20 de ani n-au avut bunul simţ de a lucra în legalitate.

Excavarea sub cota de nivel pune în pericol Hârşova

Neîndestularea reprezentanţilor firmei care exploatează cariera îşi face resimţită prezenţa din plin în zona respectivă. Din cauza faptului că încă din 1986 muntele de piatră a fost exploatat în continuu, Miniera Medgidia s-a trezit brusc la fundul sacului. Mai mulţi  specialişti în domeniu au sosit vara trecută la Hârşova pentru a analiza situaţia în care se află terenul respectiv.  Aceştia au tras un semnal de alarmă asupra nivelului la care se extrage piatră încă de pe atunci. Dar cum să-ţi mai pese de pericolele ce pot urma lăcomiei tale dacă averea pe care o poţi câştiga, riscând siguranţa altora şi nu a ta, este fabuloasă?

Astfel, văzând că nici din stânga, nici din dreapta, nici din faţă sau din spate nu mai au de unde să scoată bani din piatra seacă, „genialii” şefi ai Minierei Medgidia au excavat în adâncime! Până unde sau, mai bine zis, până când? Până ce au ajuns să se scalde în apa Dunării. Tupeul şi inventivitatea de doi lei nu s-au oprit aici, muncitorii şi reprezentanţii societăţii susţinând că apa nu vine din Dunăre, ci din nişte… izvoare termale care au apărut peste noapte.

Văzând situaţia în care s-a ajuns, primarul Tudor Nădrag s-a grăbit să-i avertizeze pe reprezentanţii societăţii,  într-un stil totuşi diplomat: „Deoarece aţi exploatat sub cota de nivel, provocând o gravă problemă de mediu, vă solicităm să aduceţi terenul deasupra cotei de inundaţii şi să-l predaţi către beneficiar în conformitate cu legislaţia în vigoare”.

Sperând că reprezentanţii minierei vor fi pe aceeaşi lungime de undă cu decenţa adresării primarului, aşteptăm cu interes răspunsul acestora. Curiozitatea care se ridică în acest caz este de unde vor excava atâtea tone de pământ (asta doar dacă vor avea de gând să repare răul făcut)? Pentru că undeva sigur vor da o altă gaură.

Nesaţul lui Chiriţă s-a pupat la fix cu cea a societăţii excavatoare

Ionel Chiriţă a fost primarul Hârşovei timp de opt ani. Degeaba însă, atât timp cât aproape un deceniu n-a fost în stare să analizeze o situaţie pe care şi până şi un copil ar pricepe-o, şi anume faptul că SC Miniera Medgidia SA nu are acordul primăriei de a exploata cariera şi, implicit, că nu plăteşte nici un ban pentru activitatea desfăşurată. Fie, ne putem gândi, că  n-a avut nici un interes să le atragă atenţia acestora asupra ilegalităţii flagrante. De ce? Lăsăm, totuşi, explicaţia atât de evidentă la latitudinea fiecăruia…

Cariera din Hârşova a „construit” autostrada

Calitatea pietrei extrasă din carieră este atât de bună încât aceasta a fost folosită de firme renumite. Spre exemplu, conform unor surse neoficiale, se pare că zeci şi sute de tone au ajuns pe autostradă, la SIDEX Galaţi, la fabrica de teracote Bacău, sau la fabrica de ţigle Sighişoara.

Aceleaşi surse neoficiale ne-au mai adus la cunoştinţă un alt aspect extrem de grav.  Unii dintre muncitorii, sau foştii muncitori din carieră au povestit surselor noastre cum în timpul unei excavări, au fost descoperite mai multe peşteri care ulterior au fost dinamitate. Motivul? Reprezentanţii societăţii Miniera Medgidia s-au îngrozit la ideea că sacii de galbeni ar putea să le dispară brusc de sub nas. Ziarul DEZVĂLUIRI va reveni cu o anchetă pe acest subiect. 

Încrengătura din acţionariatul SC Miniera Medgidia SA

În urmă cu trei ani presa constănţeană a publicat o serie de articole prin care era prezentată încrengătura societăţii miniere de la Medgidia.  Conform materialelor publicate, Andreea Anca Dan, fiica regretatului Dan Iosif, fost consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu şi fost deputat PSD, deţine 30% din acţiunile societăţii, alături de Nicoleta Cruceanu-15%, Mircea Gogonea-15%, VGB Oil SRL Bucureşti – 30% şi Faber Invest & Trade INC din SUA – 10%.

Cu acordul Executivului, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a cedat pentru 20 de ani exploatarea pentru patru perimetre, concesionarea fiind parafată odată cu apariţia Hotărârii de Guvern nr. 351 publicată în Monitorul Oficial al României din 27 martie 2006.  Societatea efectuează lucrări miniere de exploatare a zăcămintelor de argilă caolinoasă în perimetrele Cuza Vodă, Ţibrinu şi Defcea, şi de calcar în perimetrul Celea Lac din Hârşova. Din câte se pare, Miniera Dobrogea a fost achiziţionată în anul 2003 de fiica lui Dan Iosif, cu preţul de 24 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care, în mod normal, ar fi costat cu mult peste această sumă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top