Comisia Europeană

La sfințirea bisericii „private” de la Mihail Kogălniceanu a slujit un preot arestat pentru pedofilie

Biserica Ortodoxă Rusă în Exil se extinde şi la Constanța, cu ajutorul fostului preot Ştefan de la Topraisar.

Pe 27 octombrie a fost sfințită o biserică „privată” în comuna constănțeană Mihail Kogălniceanu. Lăcașul de cult se află sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Ruse în Exil, structură bisericească nerecunoscută de către Patriarhia Română. La eveniment a fost prezent în calitate de slujitor și fostul stareț al Mănăstirii 23 August, prins anul trecut în România că plătea minori cu care întreținea relații homosexuale.
„Vedeta” locală a fost Ștefan Popa de la Topraisar (cel care se va ocupa probabil de slujbele din această biserică), caterisit recent de către Arhiepiscopia Tomisului, acuzat de mai mulţi confraţi de practici neortodoxe.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Mitropolia Autonomă Creştin Ortodoxă după Vechiul Calendar, a avut legături oficiale cu o structură bisericească autointitualtă Mitropolia Ortodoxă de Milano şi Aquilea, care a fost acuzată anii trecuți că stârnește confuzie în comunităţile de români din Peninsulă care frecventează bisericile lor fără să ştie că acestea nu aparţin Bisericii Ortodoxe Române. Pentru ca această confuzie să fie şi mai mare, Mitropolia de Milano a atras mai mulţi foşti preoţi români, excluşi din BOR. Cei mai mulţi dintre ei sunt persoane cu trecut controversat.

Episcopul a recunoscut că este homosexual, la o emisiune TV

Episcopul Avondios de Como (Dimitrie Bica- foto dreapta), fost stareţ al Mănăstirii Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Episcopia Caransebeşului, a recunoscut în anul 2002, în direct la o emisiune de televiziune, că este homosexual şi că mai cunoaşte şi alţi preoţi homosexuali. În urma acestei declaraţii, el a şi demisionat din funcţiile deţinute, precum şi din BOR. Ulterior,  
a participat la o serie de emisiuni mondene, încercând să explice cum se împacă homosexualismul cu religia ortodoxă. Totodată, Bica a fost un participant activ la manifestaţiile pentru drepturile homosexualilor. Apoi a plecat în Italia, unde a aderat la Mitropolia de Milano şi Aquilea, unde a fost ales episcop. Cel care l-a adus în Mitropolia de la Milano, pe vremea când nu mai era primit de nicio altă biserică din cauza homosexualităţii, este episcopul italian Giovanni Mapelli. Surprinzător sau nu, anul trecut Mapelli a fost el însuşi în mijlocul unui imens scandal mediatic şi religios atunci când a apărut printre manifestanţii unui marş pentru susţinerea drepturilor homosexualilor, fiind îmbrăcat în veşminte bisericeşti.
Episcopul Onufrie (Olivian Pop Bindiu) a fost exclus din BOR în 2006, după ce a fost prins că slujea concomitent atât în stilul ortodox, cât şi după obiceiurile unei biserici paralele, numită Biserica Autonomă Adevărată Ortodoxă a Ucrainei, unde a primit titlul de Mitropolit al Europei, Americii şi Canadei. În 2008, mitropolitul Olivian Pop a trecut la Mitropolia de Milano şi Aquilea, unde a fost numit Arhiepiscop şi Exarh pentru Europa de Est.

Icoane care plâng, moaşte false şi maşini de lux

Păintele Macarie (Nicolae Sima) a fost timp de câţiva ani stareţ al Mănăstirii 23 August, judeţul Constanţa. Încă de la Început, Macarie a stârnit o puternică controversă, atunci când a anunţat că Maica Domnului plânge cu lacrimi de mir dintr-o icoană a bisericii. Timp de o săptămână, o mulţime de oameni a dat năvală la 23 August să vadă minunea. Arhiepiscopia Tomisului s-a ferit să dea un verdict în acest caz, considerând că o astfel de minune se probează în timp. Ulterior, Macarie ar fi recunoscut în fața lui Teodosie că totul a fost o înscenare pentru a atrage enoriaşii creduli la mănăstirea sa.
După episodul cu minunea. Macarie a umplut mănăstirea cu zeci de moaşte de sfinţi pe care stareţul spunea că le-a adus din spaţiul ex-sovietic. Chestionat de jurnaliştii DEZVĂLUIRI, Macarie recunoştea că moaştele nu au acte de provenienţă şi că Arhiepiscopul Tomisului l-a certat de câteva ori pentru acest lucru. Tensiunile dintre fostul stareţ şi ÎPS Teodosie au atins punctul culminant în 2008, atunci când mai mulţi credincioşi au reclamat faptul că părintele şi-a însuşit banii destinaţi construcţiei unei biserici. Tot în acea perioadă, Macarie a început să se afişeze cu o maşină de lux, pe care pretindea că i-a cumpărat-o tatăl său.
O anchetă a Arhiepiscopiei Tomisului l-a găsit vinovat de neascultare faţă de autorităţile bisericeşti, administrarea cu rea voinţă şi mod fraudulos a bunurilor mănăstirii şi fals şi uz de fals.
După 10 noiembrie 2008, când a fost exclus din monahism, nemaiavând posibilitatea de a se integra într-o mănăstire ortodoxă din cadrul Patriarhiei Române, s-ar fi adresat, ca şi alţi foşti preoţi caterisiţi din Biserica Ortodoxă Română, în Italia, unei structuri bisericeşti necanonice, adică nerecunoscută de către nicio Biserică Ortodoxă autocefală intitulată pompos şi abuziv Mitropolia Ortodoxă de Milano şi Aquilea, care probabil l-a şi racolat drept slujitor. Subliniem faptul că după data de 10 noiembrie 2008, numitul Sima Nicolae – Macarie nu a mai avut nicio legătură ca slujitor sau monah cu Biserica Ortodoxă Română şi eparhia noastră, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Stareţul Macarie-relaţii homosexuale cu minori plătiţi

Anul trecut, fostul stareţ s-a aflat în mijlocul unui scandal de pedofilie. Întors în concediu în România, Sima Nicolae-Macarie a plăit mai mulţi tineri (unii dintre ei minori) din comuna Tortoman să întreţină relaţii sexuale orale, conform informaţiilor oferite de organele de cercetare penală. Aceeaşi sursă precizează că Sima se dădea drept avocat şi avea obiceiul să se întâlnească cu mai mulţi tineri o dată. Raporturile sexuale aveau loc într-un Volkswagen Passat (chiar maşina cumpărată din banii eonoriaşilor), pe care îl parca pe câmp. Tinerii care au avut de-a face cu Sima s-au lăudat la şcoală cu banii primiţi de la „avocat” şi astfel a aflat directorul şcolii, care a anunţat poliţia. Sima a fost arestat preventiv şi la anchetă şi-a recunoscut faptele. A fost achitat şi pentru că a declarat că nu ştia că unii dintre tineri erau minori.

Mitropolitul Gherasim se dezice de Macarie

Mitropolitul Gherasim al Bisericii Ortodoxe Ruse în Exil se dezice acum de Mitropolia de Milano. Tot el ne-a declarat că liderul Mitropoliei de la Milano, Evloghios, nu cunoștea trecutul românilor pe care i-a primit lângă el. Cât despre prezența lui Macarie la slujba de la Kogălniceanu, Gherasim
spune că a fost o eroare: „Eu nici nu am ştiut că Macarie va sluji cu noi. Când am ajuns la biserică şi l-am văzut îmbrăcat în hainele de preot, nu am mai avut ce să fac, căci nu am dorit să creăm tulburare. Din câte am înţeles, Macarie s-a rugat de părintele Ştefan să îl lase să slujească şi acestuia i s-a făcut milă de el”. Pe de altă parte, Gherasim recunoaşte că Macarie i-a cerut să îl primească în Mitropolia sa, aducând în sprijinul său decizia de Neîncepere a Urmăririi Penale de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia.
Vom reveni.

Actualitate

To Top