Profil de Primar

La Fântânele, energia verde transformă fața comunei

Peste 1 milion de euro investiţi de CEZ România în dezvoltarea unei localităţi constănţene

Construcţia parcului eolian schimbă practic faţa aşezării dobrogene, care prosperă neîncetat, într-o perioadă în care localităţi similare ale judeţului Constanţa se confruntă cu numeroase lipsuri şi nevoi.
Dezvoltatorul CEZ România investeşte masiv în proiectele comunităţii locale, conduse de primarul Gheorghe Popescu, un om al locului, care îşi doreşte ca Fântânele să fie una dintre cele mai frumoase şi bogate comune ale Dobrogei.
Până în prezent s-au investit 400.000 de euro pentru construcţia unei pieţe agro-alimentare şi o sumă similară pentru asfaltarea străzilor, reabilitarea grădiniţei sau a canalizării cu apă.
Peste 200.000 de euro au fost investiţi în Biserica din localitate iar 20.000 de euro în co-finanţarea unui parc foarte frumos, amplasat în mijlocul comunei.
La suma iniţială de investiţii, de peste 1 milion de euro, se vor mai adăuga pe viitor aproximativ 500.000 de euro – cofinanţare pentru reţeaua de canalizare şi o altă contribuţie generoasă, încă nestabilită, pentru alimentarea cu gaze.

Un articol de Cristian CEALERA

Elemente inedite

Comună situată la 55 de kilometri de municipiul Constanţa, Fântânele este o aşezare în care îşi duc traiul peste 1800 de persoane. Comunitate în care activităţile de zi cu zi sunt agricultura şi creşterea animalelor, Fântânele pare la prima vedere o localitate ca oricare alta, fără elemente care să o scoată în vreun fel în evidenţă. Nimic mai greşit însă decât o astfel de abordare: Fântânele este o localitate cu numeroase particularităţi, cu elemente (vechi şi noi) care o fac inedită şi care o trec obligatoriu pe harta turistică a Dobrogei, atunci când te afli la capitolul: „merită vizitat”. În sprijinul acestei afirmaţii vine, în primul rând, factorul istoric, în sensul că Fântânele este una dintre cele mai vechi aşezări ale Dobrogei, în apropierea comunei moderne fiind descoperite urme ale unei aşezări civile veche de 2 milenii (epoca romană, sec I – III d.H). De asemenea, de aici, de la Fântânele, (unde apa era „pură şi bună de băut”), romanii au început să construiască apeducte impresionante.  Acestea duceau apa tocmai în cetatea Histriei, pe o distanţă  de 30 de kilometri. De-a lungul istoriei, Fântânele a rămas un punct important pentru orice călător prin Dobrogea. Astfel, la sfârşitul secolului XVI, istoricul şi geograful turc Evliya Celebi menţiona în cărţile sale aşezarea IneHan Cismeşi, identificată ca fiind Fântânele. Localitatea nu şi-a pierdut din importanţă nici acum, într-un mileniu III în care majoritatea comunelor din România sunt afectate grav de criza economică şi de sărăcia aferentă. Aici, s-a construit în ultimii ani (de către CEZ România) cel mai mare parc eolian din Europa, cu 139 de turbine eoliene, fiecare dintre acestea având o capacitate de 2,5 mega-waţi. De altfel, Parcul Eolian dezvoltat în Fântânele dar şi în comuna vecină Cogealac va avea în total nu mai puţin de 240 de turbine. Administraţia locală din Fântânele (veche şi nouă) a ştiut să gestioneze foarte bine acest parteneriat cu CEZ România iar grupul de producţie şi distribuţie a energiei eoliene s-a implicat puternic în dezvoltarea aşezării.

Investiţii de peste 1 milion de euro

CEZ a început să investească la Fântânele încă de la construcţia parcului, din 2010 şi se va implica activ până în 2030. Potrivit primarului din Fântânele, Gheorghe Popescu, este vorba despre obiective pe termen scurt, mediu şi lung. „Toate investiţiile care s-au făcut aici în comună au avut la bază studii amănunţite, s-a mers prin comună pentru a se identifica fiecare problemă, s-a discutat cu oamenii şi au fost stabilite nevoile stringente ale comunităţii. În baza acestor rezultate a fost dezvoltat apoi planul de investiţii în dezvoltarea localităţii” ne-a declarat primarul Gheorghe Popescu. Proiectele pe termen scurt au fost prevăzute pentru perioada 2010 – 2012 iar cea mai mare parte dintre ele au fost deja finalizate. Urmează proiectele pe termen mediu (2013-2015) şi  cele pe termen lung (2016-2030). Suma totală pe care CEZ România a prevăzut-o iniţial ca investiţie la Fântânele se ridică la peste 1 milion de euro. Astfel, din cadrul proiectului intitulat „Program de strategie pentru dezvoltarea durabilă a comunităţii din Fântânele” a făcut parte şi construcţia Pieţei Agro-Alimentare (finanţare integrală CEZ) şi a cărei realizare a costat 400.000 de euro.

Dezvoltare pe mai multe sectoare

De asemenea, s-au construit platforme pentru deşeuri iar în localitate există acum 20 de puncte de colectare selectivă, valoarea acestui proiect ajungând la 150.000 de euro. CEZ a contribuit în proporţie de 90% şi la reabilitarea Bisericii din localitate, cei aproimativ 200.000 de euro făcând din acest lăcaş de cult unul care să rivalizeze cu cele din oraşele mari ale Dobrogei. Alte 400.000 de euro au fost investite în reabilitarea grădiniţei, a străzilor din localitate, în canalizarea cu apă. De asemenea, cam 20.000 de euro au fost bani pentru plantaţii, perdelele forestiere din apropierea comunei. Dezvoltatorul parcului eolian s-a implicat şi în activitatea sportivă a aşezării, peste 8000 de euro fiind bani pentru echipamente sportive.  Au existat contribuţii substanţiale şi la centrul medical (cu aparatură), la grădiniţă (locuri de joacă, mobilier), la bibliotecă (fond de carte) sau la şcoală (dotare calculatoare). 24.000 de euro au fost cheltuiţi pentru iluminatul stradal iar 20.000 de euro reprezintă co-finanţarea CEZ pentru realizarea parcului din Centru. Acesta este unul extrem de cochet, iluminat în permanenţă, cu multă vegetaţie şi cu două podeţe extrem de pitoreşti, în concluzie, un loc ideal pentru petrecerea timpului liber.

Proiecte suplimentare

Cei peste 1 milion de euro nu sunt singurii bani pe care CEZ România îi investeşte la Fântânele. Acestei sume se vor adăuga alţi 500.000 de euro pentru reţeaua de canalizare dar şi o altă contribuţie generoasă (suma nu a fost stabilită încă) pentru alimentarea cu gaze. În încheiere, nu trebuie uitat că în fiecare an (de Rusalii) se cheltuiesc 50.000 de euro pentru Zilele Comunei. De asemenea, în fiecare an, Primăria Fântânele cu sprijinul CEZ organizează tabere pentru copiii din localitate, între 30 şi 50 de premianţi beneficiind de acest proiect.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top