Litoralul românesc

La Cernavodă, cei care nu pot face ce doresc cu banii oraşului i-au pus gând rău primăriţei

În Cernavodă s-au format două tabere care sunt supărate ca nu au sau că nu mai au acces la fondurile primăriei după venirea pe alegerea în funcţia de primar a Marianei Mircea. Este vorba, pe de o parte, de cei care ani de zile au dispus după bunul plac de banii oraşului, foştii edili şi apropiaţii lor. Pe de altă parte, este vorba de cei care au mizat că va ieşi alt primar care va avea „grijă” de anumite firme, când e vorba de contracte şi de favoruri.

Un articol de Răzvan PETRE

În plus, deoarece solicită o taxă importantă Centralei nucleare, ca drept firesc al cernavodenilor, primăriţa supară şi conducerea SNN de la Bucureşti.

Coordonaţi din aceste direcţii, două grupuri de persoane conduse de Marin Cadiu şi de Luminiţa Costache „se plimbă” după semnături prin oraş, urmărind demiterea primăriţei. Deşi aparent independent unul de altul, aceştia acţionează de fapt coordonat, pentru că nu bat amândoi la aceeaşi uşă.

Cine sunt cei ce umblă după semnături?

Marin Cadiu a fost director în primăria Cernavodă până în iulie anul trecut, când, prin schimbarea organigramei instituţiei, postul acestuia nu a mai fost necesar. Pentru a nu deveni şomer dintr-o dată, Cadiu şi-a luat concediu medical timp de şase luni – maximul permis de lege. În toată această perioadă, el s-a afişat în public, părând să fie destul de sănătos. Cadiu a intrat chiar şi în primărie, încercand să obţină un post bun în instituţia care “l-a facut om”. De altfel, el nu s-a ferit să-şi ofere sprijinul încă dinaintea turului doi al alegerilor de anul trecut, promiţând credinţă veşnică Marianei Mircea, cu condiţia de a fi menţinut în funcţie, sau chiar promovat director în primărie, în locul fiicei lui Hânsă.  Primăriţa l-a refuzat constant pentru că există mari dubii privind corectitudinea cu care a condus Serviciul de Asistenţă Socială în ultimii ani.

Marin Cadiu şi-a făcut faima de a fi „omul de casă” al fostului primar Hânsă, asigurând, prin funcţia deţinută, „masa de manevră”, aici fiind vorba de câteva sute de persoane care, din cauza sărăciei şi a necunoaşterii puteau fi mânate într-o direcţie sau alta prin minciuni, mici favoruri său ameninţări.

Luminiţa Costache este angajată la SC Farmana SRL – farmacia Anei Popescu, al cărei soţ (Valentin Popescu) este patronul firmei de construcţii General Concrete. Este pentru prima oară când Luminiţa Costache se remarcă prin activităţi civice, iar insistenţa cu care merge zilnic din casă în casă, însoţită de copii şi de soţ, de mai bine de o lună şi jumătate, ne face să credem ca este determinată să facă asta din alte motive decât cele strict personale. În plus, întrebată chiar de Mariana Mircea care este motivul strângerii de semnături, Luminiţa Costache ar fi declarat că nu are nimic împotriva primăriţei, ci împotriva unor… idei.

Filiera pedelistă Soare – SNN

Insistenţa angajatei Anei Popescu se leagă interesant de sondajul iniţiat de un  apropiat al lui Valentin Popescu, consilierul Soare Ionel, care a candidat pentru funcţia de primar al Cernavodei, din partea PD-L. După ce a cheltuit, potrivit propriilor declaraţii, peste 12 miliarde de lei în campanie, Soare se înhamă în mod suspect în organizarea unui sondaj derulat (culmea!) în perioada strângerii semnăturilor pentru demiterea primăriţei. Sondajul începe cu întrebări legate de activitatea primăriţei şi conţine ca potenţiali înlocuitori ai acesteia consilieri şi membri ai biroului local PD-L, părând a fi făcut pentru a îi populariza pe aceştia.

Lucrurile se leagă în continuare cu ameninţările pe care Mariana Mircea spune că le-a primit de la noua conducere a Socităţii Nuclearelectrica (SNN). Potrivit declaraţiilor acesteia, directorul general al societăţii i-ar fi spus, la prima întalnire dintre cei doi, că ar mai fi demis primari, pe vremea când era prefect de Hunedoara, el declarându-se, de asemenea, împotriva taxei de risc pe care Mariana Mircea o solicită în mod legal pentru oraşul Cernavodă.

Este bine cunoscut că noua conducere a Centralei Nucleare de la Bucureşti a fost repartizată PD-L-ului, şi că persoane din conducere au purtat discuţii cu reprezentanţii locali ai democrat-liberalilor, mai exact cu Soare Ionel, Hristea Florian şi Adrian Iofcea.  O altă conexiune pe relaţia SNN – PD-L este firma lui Valentin Popescu, General Concrete. Aceasta este contractorul principal al Centralei nucleare, având, de asemenea, relaţii de afaceri şi cu firma deţinută de Ionel Soare.

Şeful poliţiei Cernavodă se face că nu ştie nimic

O problemă ridicată de la bun început, privind strângerea de semnături, este că această acţiune nu este organizată potrivit legii, tabelul de semnături nefiind însoţit de motive clare pentru care ar trebui organizat referendumul pentru demiterea primarului. Cu toate că această problemă a fost adusă în atenţia poliţiei locale, aceasta nu s-a sesizat.

În încercarea de a face lumină în această poveste am luat legătura cu şeful poliţiei Cernavodă, comisar Nicolae Emilian. Am sunat la sediul instituţiei şi în doar 30 de secunde stăteam de vorbă cu acesta! Din păcate, deşi obţine notă maximă la capitolul „Transparenţă”, comisarul Nicolae nu pare să stea la fel de bine la capitolul „Memorie”. Astfel, după ce a afirmat că nu ne poate spune nimic, întrucât cazul la care facem referire se află în cercetare, i-am cerut să ne dea lămuriri în legătură cu raportul înaintat primăriei la sesizările depuse de Mariana Mircea. Comisarul ne-a răspuns sec, afirmând că nu există nici un raport. I-am răspuns că avem ştiinţă despre existenţa unui asemenea raport, semnat chiar de el, moment în care Nicolae şi-a schimbat brusc tonul, afirmând că „dacă cei de la primărie v-au lăsăt să îl vedeţi (n.r. – raportul), tot ei să vă dea lămuriri!”

Motive îndoielnice

Am întrebat cetăţenii care sunt motivele pe care le-au invocat cei care strâng semnături. Se pare că cele două grupuri modifică permanent motivele, în funcţie de persoana cu care stau de vorbă. Unele persoane, care nu văd bine sau nu ştiu carte, spun chiar că cei ce umblă după semnături au afirmat că acestea sunt pentru susţinerea primăriţei, sau pentru construcţia de case! Lista reproşurilor continuă cu afirmaţii ilogice, cum ar fi faptul că Mariana Mircea se opune construirii bisericii din Columbia (proiect iniţiat chiar de primăriţă), sau faptul că acţiunile primăriţei ar duce la… scumpirea apei potabile (sic!).

 Nici măcar Cadiu nu pare să ştie de ce strânge semnături

În încercarea de a contacta grupul care se află în spatele iniţiativei de demitere a primăriţei Marina Mircea, am luat legătura cu Marian Cadiu. Deşi în raportul poliţiei el era identificat ca fiind nemulţumit de destituirea sa şi a fiului său (care lucra tot în primărie), Cadiu a ţinut să ne asigure că nu este vorba despre o răzbunare personală. Când am încercat să aflăm numărul de semnături strânse până în prezent, el a abordat problema evaziv, preferând să dea procente şi să se refere la suprafaţa din oraş acoperită de cei ce strâng semnături. Întrebat în legătură cu motivele pentru care se strâng semnături, Cadiu a afirmat că totul a pornit de la închiderea centrului oraşului. Deşi, în mod normal, acţiunea de strângere de semnături ar trebui să fie însoţită de un număr fix probleme cu care semnatarii să fie de acord, Cadiu a menţionat că lista doleanţelor nu e una fixă, la ea adăugându-se motivele pe care le sugerează persoanele abordate în cadrul acţiunii. Abia când am revenit cu întrebarea a treia oară, Cadiu s-a hotărât să numească doar două motive ca fiind „principalele” justificări ale acţiunii.

 

Ultima oră: Primarul Cernavodei, Mariana Mircea, ne-a declarat că, dacă sunt cetăţeni care doresc să facă referendum, nu are nimic împotrivă, dar că este bine ca aceştia să declare oficial motivele care stau la baza acţiunii lor şi că se oferă să le pună la dispoziţie un loc public în care să-şi ducă această campanie.

Împotriva celor două grupuri care de fapt ascund un joc de interese, Mariana Mircea a făcut plângere penală, după ce mai întâi a sesizat Prefectura şi Consiliul Judeţean. Primăriţa ne-a mai declarat că, dincolo de ilegalităţile pe care cei „deranjaţi” le fac în prezent, ea merge înainte şi are încredere că ceea ce susţine pentru binele urbei va fi îndeplinit.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top