Litoralul românesc

Deranj total în Doi ş’un sfert Constanţa

Lupii din servicii îşi schimbă părul, dar năravul ba!

Evenimentele care au bulversat zilele trecute Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă percum şi Direcţia Generală Anticorupţie, au provocat o adevărată nebunie la nivelul tuturor structurilor subordonate din teritoriu. Şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Cornel Şerban, şi şeful Diviziei de Operaţiuni din Direcţia Generală Anticorupţie, Petre Pitcovici, au fost reţinuţi, în seara de marţi, 24 martie, de procurorii DNA, sub acuzaţia de complicitate la favorizarea infractorului. Prin efectul translaţiei de situaţie, sintagma „peştele de la cap se împute” îşi are corespondenţă şi la nivelul structurilor teritoriale ale acestor servicii secrete. Problema este „când şi cine va fi extras  pentru a fi sacrificat” pentru următoarea fază în ceea ce priveşte restructurarea de la rădăcini ale acestor servicii de informaţii. Cert este faptul că la ora actuală „marea restructurare” a băgat în sperieţi agenţii 0962 (SIPI), confuzia iscată în urma scandalului de la Bucureşti creând situaţii dificile în rândul acestor genuri de angajaţi ai Statului Român.

Un articol de Ştefan KOSTOFF

Confuzie intenţionată?

Până una alta, la nivelul oraşului Constanţa diferenţa dintre DGA şi SIPI (Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă- subordonat DGIPI) este foarte mare. Surse din interiorul sistemului susţin ideea că cele mai multe intervenţii privind folosirea informaţilor culese din teren în vederea manipulării anumitor situaţii ce priveau privatizări de societăţi sau alt gen de afaceri, au fost făcute de agenţii SIPI. (Vezi cazul Fruvimed Medgidia!) De asemenea, tot SIPI a reuşit prin manipularea presei locale să schimbe prin anii 2004-2005 şeful acestui serviciu controversat. (Vezi cazul Salomia!).

În ce-i priveşte pe ofiţerii DGA, în sarcina acestora nu au fost înregistrate astfel de situaţii şi tocmai de aceea se pare că la nivel local relaţiile dintre SIPI şi DGA sunt la ora asta destul de confuze. Confuzia vine din faptul că la nivel central s-a decis dizolvarea SIPI sau DGIPI şi absorbţia cadrelor de către DGA. În acelaşi timp, între ofiţerii celor două instituţii există şi o „mică-mare” diferenţă care a condus la anumite invidii. Şi anume faptul că ofiţerii DGA sunt de fapt ofiţeri judiciarişti, cu mai multe competenţe şi sarcini decât cei de la SIPI sau DGIPI. Absorbţia celor de la SIPI sau DGIPI ar însemna o subordonare directă celor de la DGA, fapt care nu prea le convine anumitor oameni din structură. Cert este însă faptul că ambele structuri, chiar dacă au instrumentat şi au definitivat cazuri de corupţie din rândul angajaţilor M.I., nu au avut finalitate în ceea ce priveşte marile cazuri de corupţie din rândul poliţiştilor. Poate că în urma schimbărilor care vor urma, inclusiv la vârf, situaţia se va schimba şi dosarele ascunse prin birouri vor fi scoase la lumină. Dacă scandalul plecat de la Bucureşti s-a anticipat de mai bine de două luni de zile şi s-a ştiu clar încă de acum cinci săptămâni că vor cădea anumite capete aflate la conducerea acestor două servicii de informaţii, înseamnă că restructurarea a fost demarată de mai demult. Surse din cadrul DGA şi SIPI Constanţa susţin că instituţiile respective au fost deja restructurate în urma unui program ce s-a încheiat recent, adică la 15 martie a.c. Posibil ca această restructurare să fi fost făcută doar scriptic şi nu faptic şi tocmai de aceea, cineva, a decis lovitura decisivă. Poate după „schimbare” vom afla mai multe despre legăturile acestor servicii cu nume ca Vlădescu, Nicolaescu, Sârbu, sau cazurile Libia, Wiena, Grumaz, STS, OPSNAJ, fondurile de cercetare Phare, fondurile structurale EU de mai multe sute de milioane de euro pentru sănătate MEDIST, combinaţia High tech -NATO, ORNISS, despre „patricieni” şi Erich Kish cu insula Kish, Iran şi Tractoru, percum şi despre IRVMR şi direcţia I, etc.

Istoria unui serviciu controversat

În 1990 a luat fiinţă UM 0215, la iniţiativa lui Gelu Voican-Voiculescu, ca Serviciu de Protecţie Informativă a Ministerului de Interne. La scurt timp, această unitate militară a reuşit să se „evidenţieze” în mass-media, prin implicarea în mineriadele din 1990 şi 1991. Până în 1996, UM 0215 a reuşit să-şi depaşească atribuţiile şi prin acţiuni concentrate în favoarea celor de la putere prin procurarea de informaţii despre adversarii din opoziţie şi despre personalitaţile publice care au sprijinit opoziţia. După alegerile din 1996, noua conducere a Ministreului de Interne reprezentată de Gavril Dejeu a solicitat o anchetă vizavi de activităţile UM 0215 privind implicarea agenţilor acestei unităţi în acte de poliţie politică. Ancheta s-a soldat cu destituirea şefului UM 0215, generalul Dan Gheorghe. Din anul 2000, vine la conducerea serviciului Virgil Ardelean şi i se schimbă denumirea notorie din Doi şu’n sfert în UM 0962. Ulterior din acea structură a fost înfiinţată în anul 2005 Direcţia Generală Anticorupţie, acesta fiind structurată pe oameni din vechea 0962, pe criterii de incoruptibilitate. Iniţiativa înfiinţării DGA a venit însă mult mai devreme, prin anul 1994 când fostul general Dănescu a ales 400 de ofiţeri consideraţi „incoruptibili” şi a pus temelia unei structuri anticorupţie.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top