Interviu

KFC si Banca mondiala, pe lista celor care distrug padurea amazoniana

În raportul Greenpeace intitulat „Eating up the Amazon” – ”Amazonul pe meniu”, Greenpeace a inventariat principalii actori implicati în transformarea padurii amazoniene într-o uriasa monocultura de soia. Alaturi de companiile multinationale implicate în cultivarea, comertul si prelucrarea boabelor de soia vinovati sunt si fermierii lipsiti de scrupule, care, pentru un profit bunicel, nu se dau în laturi de la defrisarea prin ardere a zeci si sute de mii de hectare de padure si de la folosirea sclavilor la munca câmpului. Spre surprinderea publicului larg, lantul crimei ecologice este completat de nume cunoscute din industria alimentara, dar si din sectorul bancar. Raportul Greenpeace aduce dovezi clare de implicare a celor mai mari lanturi de restaurante fast-food, ca McDonald’s, Burger King sau Kentucky Fried Chicken – KFC.
Numele-soc de pe lista Greenpeace este acela al Bancii Mondiale, prin divizia sa International Finance Corporation (IFC).

Un articol de RÃZVAN PETRE

The king of soya

Pe lânga marile companii internationale implicate în distrugerea padurii amazoniene pentru culturi de soia, iese în evidenta un producator individual. Grupo Andre Maggi este cel mai mare producator de soia la nivel mondial, exportând anual din Brazilia peste 2 milioane de tone. Blairo Maggi, patronul Grupo Andre Maggi, este un afacerist rapace. Intr-o tara în care agricultura, iar nu industria, este pe primul loc, Maggi este un soi de Abramovici sud-american. Un demagog lipsit de scrupule, el pretinde ca distrugerea fragilului ecosistem amazonian pentru a face loc culturilor de soia este un mod de a ridica standardul de viata si de a conduce Brazilia pe calea progresului. In 2002, Blairo Maggi a devenit guvernatorul provinciei Matto Grosso, una din cele mai afectate de ritmul distrugerii padurii virgine. In primul an al guvernarii sale, ritmul defrisarilor a crescut cu 30%. Intervievat de New York Times, Maggi a afisat o atitudine sfidatoare, superioara, spunând ca nu se simte în nici un fel vinovat, si ca nu face un secret din faptul ca are de gând sa extinda reteaua de drumuri si culturile agricole în inima padurii amazoniene.

Banca mondiala sare în ajutorul celor care distrug padurea

Pozitia sa de guvernator i-a deschis lui Maggi usi închise altor oameni de afaceri. Începând cu 2002 el a contractat doua împrumuturi de câte 30 de milioane de dolari de la IFC – International Finance Corporation – o divizie a Bancii Mondiale. IFC are ca scop dezvoltarea investitiilor private in tarile în curs de dezvoltare, pentru a ajuta la reducerea ratei saraciei. Banii publici de la Banca Mondiala au fost folositi de Maggi pentru a dezvolta infrastructura de transport si exportare a boabelor de soia, si pentru a-si plati furnizorii sai – fermierii sclavagisti. Din incompetenta sau datorita coruptiei, functionarii Bancii Mondiale au clasificat investitiile lui Maggi ca fiind sigure din punct de vedere ecologic, practic dându-i acestuia un certificat de buna purtare. Cele 60 de milioane de dolari obtinute astfel au reprezentat doar câteva procente din împrumuturile primite. Înarmat cu hârtia de la Banca Mondiala, Maggi a mers si la alte banci, obtinând peste 660 de milioane de dolari. Pâna la urma, implicatiile criminale ale afacerilor lui au iesit la suprafata si au ajuns la urechile reprezentantilor superiori ai Bancii Mondiale. În 2004, Presedintele Bancii Mondiale, James Wolfehnson, a ordonat un audit intern pentru a descoperi persoanele care se fac vinovate de acordarea împrumutului initial. Cea mai tepuita a fost Rabobank, cea mai mare banca agricola olandeza, care a investit în firmele lui Maggi 330 de milioane de dolari. Când s-a descoperit ca banii acordati de banca alimentau defrisarea prin ardere a padurii amazoniene si fermierii ce tineau mii de muncitori în conditii de sclavie, Rabobank a explicat ca nu puteau sa nu aiba încredere într-o firma pe care chiar Banca Mondiala o certificase ca fiind serioasa.

KFC se face ca nu vede distrugerea Amazoniei

Asa cum aratam într-un articol precedent, boabele de soia ajung din culturile din padurea amazoniana, prin terminalele de export ale marilor companii, în Europa. Aici, soia este folosita în special pentru hrana animalelor domestice, în special a gainilor. În Europa, cel mai mare producator de boabe de soia, Cargill, detine o serie de companii care se ocupa cu cresterea animalelor. Cea mai importanta dintre aceste companii, Sun Valley Foods, produce peste 1 milion de pui saptamânal. Aceasta cantitate uriasa de carne este absorbita în special de retelele de restaurante fast-food. Jumatate din carnea de pui folosita de McDonald’s Europa, de exemplu, provine din fermele Sun Valley.
Un alt mare client al boabelor de soia Cargill este compania germano-olandeza de crestere a animalelor Vion Group. La fel ca Sun Valley, Vion este unul din principalii furnizori de carne proaspata si semipreparata pentru restaurantele fast-food McDonald’s, KFC, etc. Marca Vion este prezenta si pe piata româneasca.
În urma investigatiilor Greenpeace, McDonald’s a cedat, acceptând sa cumpere carne numai de la producatorii care folosesc în hrana animalelor soia produsa ecologic. Voluntarii organizatiei internationale continua însa munca. Urmatoarea pe lista este compania Yum Foods, care detine brandurile KFC si Pizza Hut, printre altele. Voluntarii Greenpeace au demarat campania „Kentucky fried Amazon” – Amazonul pârjolit dupa reteta KFC. Ei cer cu insistenta companiei fast-food sa înceteze orice colaborare cu firmele care finanteaza distrugerea ecosistemului amazonian. Dupa ce a investit sume uriase în publicitate de genul „produsele noastre sunt naturale, sunt ecologice si nu afecteaza în nici un fel mediul”, KFC are dificultati în a recunoaste minciuna. Oficialii companiei afirma în continuare ca soia folosita pentru hrana puilor KFC nu provine din plantatiile ilegale din jungla amazoniana. Cu toate acestea, ei recunosc ca se aprovizioneaza de la aceiasi producatori de carne ca si restul restaurantelor fast-food. Mai mult, unul din principalii furnizori de carne ai KFC este firma olandeza Strtenboom, care foloseste pentru hrana puilor soia cumparata de la Cargill, principalul responsabil pentru distrugerea padurii amazoniene.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top