COMUNICATE

Justiția lui Urechilă

Vremea când tatucul Ion Iliescu se adresa public magistratilor României cu apeluri anti- împroprietarire pare ca nu s-a risipit în fumul anilor ’90 si ca a ramas de mare actualitate (de exemplu) la Mangalia, unde procurorul Octavia Toader elibereaza infractorii pe banda rulanta… Dar si la Bucuresti, unde actualul presedinte Basescu îl înscauneaza sef la CSM pe cel descris în presa ca fost mare luptator anti-împropriatarire, magistratul Pandrea. Daca într-un celebru caz consumat la Bucuresti, magistratii au luat în consideratie faptul ca sotilor Iovan le-a fost încalcata proprietatea (“garantata” de Stat!) de catre un infractor, în oraselul de granita Negru- Voda, faptul ca un hot încalca o proprietate privata trece aproape neobservat de procurorii mangalioti. Lasat în libertate de procurorul Toader, cel supranumit Urechila s-a întors la scurt timp, acolo unde îi este locul: în arest. Cazul din orasul Negru- Voda demonstreaza din plin faptul ca reformele mult-trâmbitate de Puterea politica sunt pentru spectacolul mediatic si pentru urechile fine ale comisarilor europeni: esecul acestei asa-numite Reforme Macovei ramâne sa fie suportata zilnic, nestiut si cu pretul unui trai scurt si prost, de catre cei multi si necajiti.

Un articol de TRAIAN GEORGE HORIA

Pare ca legile sunt aplicate dupa ureche, iar intangibilitatea proprietatii nu înseamna nimic. Absolut nimic. Sau poate ar fi însemnat “ceva” daca derbedeii ar fi încalcat o locuinta de procuror sau de politist din Mangalia. Obositor si dezarmant, asistam la acelasi scenariu demn de justitia medievala: politia aresteaza si Justitia elibereaza.  Credem ca Legea va fi aceeasi pentru toti în România doar atunci când tara va fi populata cu procente semnificative de nemti sau britanici. Adica peste cel putin 515 ani.

Parchetul Mangalia si “întelegerea superioara”

În urma cu un an, doi indivizi din orasul Negru- Voda, jud. Constanta (Boblea Marian, respectiv Bica Gabriel, zis Urechila) intra în locuinta Anetei Tanase, o devasteaza si sustrag mai multe bunuri printre care un televizor si o damigeana de vin. Afectata de aceasta veste, mama Anetei Tanase, care locuia cu aceasta si mai fusese victima unor furturi din locuinta, decedeaza la câteva zile de la spargere: batrâna Anghelina avea 91 ani si nu a mai rezistat supararii. Spre cinstea lor, politistii locali, condusi de comandantul Ianis Petcu, recupereaza  si înapoiaza o parte din bunuri, documenteaza culpa celor doi si trimit dosarul 38/P/2006 spre “competenta cercetare”, catre Parchetul Judecatoriei Mangalia. Despre cei doi infractori, politistii spun ca sunt clienti mai vechi ai oamenilor legii, unul dintre ei având pe rol pâna în prezent mai mult de 30 de dosare penale!!! Cei doi fac astfel parte din scursura acelei inerente societati deviante, care se abandoneaza alcoolului, care îsi justifica orice fapta penala prin “saracia cronica”si care mentin în timp o cangrena ce infecteaza întreaga comunitate. O astfel de cangrena purulenta este mentinuta indirect, si de procurori precum Octavia Toader de la Mangalia care, în numele unei “întelegeri superioare” a lucrurilor si a unei marinimii care nu este neaparat rupta din Codul Penal, mentin infractorii înraiti în libertate, între oameni care nu se pot apara. Fara ca Macovei, Tariceanu, Basescu, comunitatea, ONU, NATO, Universul sa înteleaga ce si de ce.

“Înauntru”, mai rau ca “pe margine”

“Stiti cum  este: în judetul Constanta sunt mai prospere doar localitatile care au deschidere la Marea Neagra. În interiorul judetului este mai problematic, aici resursele sunt mai putine. Saracia aici, la Negru- Voda, este mare, iar populatia este îmbatrânita” , ne-a declarat politistul Petcu. “Sa va spun ce se întâmpla frecvent cu acesti infractori… Ei scapa des doar cu amenzi penale, iar daca nu platesc amenzile, acestea se transforma în zile de munca în folosul comunitatii”, a mai adaugat comandantul postului local de politie. Ori într-un târg mizer si prost gospodarit precum Negru Voda, în care masina Primariei este de gasit prin cartierele deocheate ale orasului si nu în fata institutiei (vezi foto), iar primarul Nicolin este bârfit de unii sateni ca sta la taclale cu împatimiti ai pokerului, ar fi greu de presupus ca cei condamnati îsi ispasesc corect zilele “de munca în folosul comunitatii”. Cu spaga sau cu amenintari fatise, functionarul public închide ochii, iar “condamnatii” îsi vad mai departe de furturi sau tâlharii pe la casele localnicilor. 

Procurorul si damigeana

Astfel, s-a ajuns în situatia în care cei doi infractori (“cititi” infractori, cu 7- 8 clase “la activ”) s-au întors bine-merci la casele lor, iar una dintre victimele furtului a ajuns la cimitirul plin de noroaie al orasului Negru- Voda. Ca un soi de sfidare pentru munca politistilor, procurorul Toader de la Parchetul Judecatoriei Mangalia, a comunicat Anetei Tanase ca cei doi derbedei au fost sanctionati cu “amenda administrativa” (în valoare de 300 lei pentru fiecare învinuit) si ca s-a dispus scoaterea lor de sub urmarire penala, sub aspectul tineretii infractorilor si a prejudiciului mic. Procurorul a fost, probabil, impresionat de “atitudinea sincera” a unora care erau mai obisnuiti cu vederea Parchetului decât era Shakespeare cu contemplarea teatrului. Impardonabil si halucinant ni se pare, însa, faptul ca reprezentantul Parchetului a luat în calcul numai “furtul calificat” savârsit de cei doi, în timp ce faptul ca ei au violat o proprietate “garantata” de Stat, apare ca fiind aproape fara semnificatie. “(…) Având nevoie de o toporisca, acestia s-au deplasat la locuinta partii vatamate (Aneta Tanase-n.n.) pentru a lua din curtea casei acesteia un obiect cu care sa sparga lemnele”, se mentioneaza în Comunicarea Parchetului. Tonul concesiv al constatarilor procurorului Toader sugereaza stupefiant ca, la urma urmei, tot orasul se putea alimenta de la Aneta Tanase, inclusiv la ore din noapte, chiar daca aceasta nu avea la poarta vreo tabla cu inscriptia “Magazin non-stop”. Pentru distractia posteritatii studioase, mai mentionam ca reprezentantul Parchetului, Octavian Toader, nu uita ca “argument” în favoarea deciziei de scoatere de sub urmarere penala, faptul ca partea vatamata Aneta Tanase nu mai revendica si damigeana de vin sustrasa de cei doi! Anticii au exclamat odinioara ca “În vin se afla adevarul!”. “Înalta” constatare. În schimb, cel care a spus “Înca mai învat!” a fost de-a dreptul întelept si ar fi fost perfect la cârma Parchetului Judecatoriei Mangalia. Chiar daca numele sau a fost Michelangelo.

Urechila, “umflat” din nou, la scurt timp de la eliberare

În prezent, cel poreclit “Urechila” este din nou retinut. “A furat în ianuarie o vaca cu vitel si le-a dus la vânzare la Tataru. A încercat si la Silozul de porumb sa intre…”, spun consatenii lui, pe soptite. Lasat în libertate de procurorul Toader, individul s-a întors acolo unde îi este locul si chiar daca reforma în justitie a Monicai Macovei pare ca semnifica lasarea în libertate (pe “banda rulanta”) a infractorilor recidivisti si ignorarea acestui fundament al economiei de piata care este proprietatea privata, comunitatile din România înca mai spera ca cineva va sosi într-un târziu, ca sa le protejeze. Sentimentul de dreptate sociala a ajuns un biet slogan de drapel, afisat pe la întâlnirile simandicoase ale Guvernului cu organizatiile non- guvernamentale. Iar la Negru Voda, astfel de întâlniri nu se organizeaza.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top