COMUNICATE

Eurohandicapati din Constanta transformati în zombi de comisiile de evaluare

Activitatea Comisiei de  evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti din Constanta este de cel putin câtiva ani pusa oficial sub semnul întrebarii. Oameni cu adevarat orbi, ologi, ciungi sau chiar paralizati se chinuie de ani de zile sa obtina documentele care sa le ateste deficientele cu care sunt obligati sa triasca pâna la sfârsitul zilelor. Documente care le-ar putea oferi posibilitatea, nu grozava, de a le mai usura putin viata. O pensie, o gratuitate pe mijloacele de transport, o scutire de un impozit, o reducere pentru cine stie ce chestie, sunt de fapt chestiuni pe care într-un stat civilizat le sunt asigurate din start celor care sunt considerati incapabili din punct de vedere fizic sa-si poata asigura traiul.
Problema sistemului de la Constanta este una acuta, mai ales ca semnale privind acordarea certificatelor de handicapat unor pesoane perfect sanatoase a facut subiectul unui scandal pe la jumatatea anilor ’90. De atunci si pâna acum situatia a fost tinuta sub pres, abuzurile si neregulile din acest sector fiind tinute sub discretie totala.

Un articol de Doru COPOT

Un zombie este o persoana care , potrivit religiei afro-caraibiene Vodoun sau Voodoo,  nu este nici în viata, dar nu e nici moarta. „Viata” lor se poate manifesta în plan spiritual, când este vorba despre fantome, sau în plan fizic, ca în cazul sau zombie. Cei din urma sunt oameni al caror „Ti Bon Ange” sau „suflet”, în dialectul haitian, a fost furat prin procedee supranaturale sau ritualuri executate de shamani, victimele fiind folosite ca sclavi de un maestru zombie. Ei bine, între acesti zombi si euro handicapatii constanteni exita o similitudine uimitoare. Facând o paralela putem acorda situatia în felul urmator:  la noi zombi sunt handicapatii, iar shamanii sunt medicii din comisiile de evaluare.

Cazul lui Alexandru Bâzdîc din Constanta si aventurile sale cu cei de la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti poate fi încadrat perfect în situatia descrisa mai sus. Suferind de boli care i-au afectat în totalitate capacitatea de munca omul nostru s-a lovit de paradoxala situatie în care medicii care i-au evaluat situatia sa-si conteste singuri deciziile, fapt care îi îngreuneaza extrem de mult viata si asa chinuita. În data de 8 mai 2006, Alexandru Bâzdîc este supus unei comisii medicale din cadrul Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale- oficiul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca- si obtine decizia asupra capacitatii de munca nr.538 în care se specifica faptul ca are pierduta în totalitate capacitatea de munca dar nu necesita însotitor permanent. De asemenea i-a fost specificat si gradul de invaliditate II. Aceasta decizie urma sa fie revizuita în termen de un an de zile, adica în luna mai 2007. Decizia a fost semnata si parafata de medicul expert Gianina Teodorescu. Între timp, situatia a facut ca cetateanul nostru sa  aiba nevoie de stabilirea clara a gradului de handicap în vederea obtinerii pensiei. În acest scop s-a adresat din nou celor de la CNPADAS solicitând eliberarea documentelor de care avea nevoie.

Handicap decizional medical

Depunând un dosar cu toate documentele necesare si care cuprindea toate examenele medicale si rezultatele lor precum si decizia obtinuta în 8 mai 2006, omul nostru a asteptat rezolutia. În 12 decembrie 2006, Alexandru Bâzdîc primeste un raspuns care l-a bulversat. Acelasi medic, Geanina Teodorescu i-a semnat si parafat decizia nr.7854 din 12.12.2006 prin care concluzioneaza ca omul nostru are capacitate de munca de 50% si se încadreaza în gradul III de handicap. Dintr-o data Alexandru Bâzdîc s-a însanatosit si poate fi trimis la munca cu jumatate de norma. Normal ca în aceste conditii nici nu poate fi vorba de obtinerea vreunei pensii. Uimit de situatie omul nostru si-a dat seama ca dosarul sau nici nu a fost deschis de catre medicii din comisia respectiva, altmiteri ar fi observat existenta primei decizii si a calificativului dat în mai 2006, nu mai spunem si de restul documentelor care sustineau decizia respectiva. Dar ca sa ne facem o idee despre starea sanatatii pacientului si despre ce deficiente au stat la baza dosarului de obtinere a pensiei de handicap trebuie sa vedem si de ce anume sufera.
Dosarul cuprinde analize si adeverinte eliberate de câte doi medici cardiologi, n euro logi, nutritionisti, oftalmologi. Din punctul de vedere al cardiologilor omul sufera de arteriopatie cronica obliteranta la ambele membre inferioare, în urma a nenumarate operatii pacientului fiindu-i aplicate doua proteze în locul arterelor de la picioare (by-pass femuro-politeu bilateral); cardiopatie ischemica, infarct miocardic vechi, deslipidemie tip II (diabet insulino-dependent). Din punctul de vedere al nutritionistului care confirma si el diabetul, acesta mai adauga si ulceratiile la ambele talpi ale picioarelor datorate diabetului. N euro logii constata arteriopatie mixta diabetica si aterosclerotica si  spondiloza cervicala, electrocardiograma (EKG) proasta. Oftalmologii constanta back-ground cu caz de fotorangulare, cataracta si tulburari cristaline semisferice (glaucom), etc.

Cursa contestatiilor

Vazându-se pus într-o situatie jenanta, Alexandru Bâzdîc a reactionat în consecinta. În pofida faptului ca protezele de la membrele inferioare nu-i permit „luxul” deplasarilor si mai ales asteptarilor îndelungi si în picioare pe holurile institutiilor, acesta nu s-a lasat prada obtuzitatii medicale si a depus o contestatie împotriva ultimei decizii a comisiei. Pâna sa poata depune aceasta contestatie omul a trecut prin furcile caudine ale portarului care pazeste intrarea în institutie precum si de refuzul secretarei de a da un numar de înregistrare al contestatiei. Dupa multe insistente acesta a reusit sa depuna documentul si sa obtina si un numar de înregistrare, 1025/05.01.2007. În fapt, omul contesta certificatul de încadrare în gradul de handicap nr.7854/12.12.2006, eliberat de Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap, facând referire la faptul ca nu s-a tinut cont în decizie de nici un document depus la dosar care atesta ca are capacitatea de munca pierduta în totalitate. De asemenea specifica si faptul ca ambele decizii sunt semnate si parafate de acelasi medic (dr.Geanina Teodorerscu), prima decizie fiind înca valabila pâna în luna mai a.c. Contestatia are ca scop obligarea Comisiei sa reanalizeze ( sau mai bine zis sa analizeze „pe bune”) dosarul si încadrarea într-un grad de handicap corespunzator realitatii si înscrierea corecta si în mod legal a capacitatii de munca în certificatul de handicap ce va fi obtinut ulterior.
Odata primita contestatia de cei responsabili, omul nostru a primit vestea ca ar trebui sa astepte cel putin 40 de zile pâna va primi un raspuns. De asemenea, depunerea contestatiei a avut ca rezultat trimiterea dosarului la Bucuresti si uite cum Alexandru Bâzdîc s-a pomenit pus din nou pe drumuri din cauza incompetentei altora. Din cauza acestor mizerii la care a fost supus si indiferent de raspunsul oferit de autoritati acesta este hotarât sa dea în judecata Comisia de expertiza.
Cazul lui Alexandru Bâzdîc nu este din pacate unul singular. Asa cum am specificat la începutul acestui material, exista oameni cu deficiente fizice grave dobândite prin nastere sau în alte împrejurari si care nu pot intra în posesia certificatului de handicap de gradul cuvenit, acestia traind la limita conditiei umane. De asemenea comisiile anuale la care sunt supusi cei pensionati pe caz de boala sau care au ramas cu handicap sever în urma unor accidente, s-au transformat într-un fel de pelerinaj al spagii. Exista cazuri de persoane care au fost respinse de comisie doar pentru simplul fapt ca au îndraznit sa se duca cu mâna goala, fara spaga de cuviinta. (Vom reveni)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top