Administrație Locală

Jocurile politice ale PSD și PNL Hârșova duc la pierderea banilor europeni destinați comunității

Orgoliile și calculele politice ale unor consilieri locali duc la pierderea banilor europeni și, implicit, la un minus adus comunității care i-a trimis pentru a-i reprezenta. Este și cazul orașului Hârșova, unde, de câteva zile, primarul Viorel Ionescu a convocat două ședințe de îndată ale Consiliului Local pentru a bugeta 85.000 de lei, bani în cadrul proiectului ADMIS. Din lipsa cvorumului, deoarece consilierii PSD și PNL au lipsit, comunitatea pierde această sumă.

„În cadrul proiectului, banii, atunci când vin, în termen de 5 zile trebuie bugetați și trebuie cheltuiți. Acești bani, în mare parte, erau pentru plata salariilor pe ultimele 3-4 luni ale oamenilor care lucrează în proiect: cadre didactice, îngrijitoare”, spune Viorel Ionescu, primarul orașului Hârșova.

Epopeea orgoliilor politice începe joi, 26 septembrie, când pe ordinea de zi suplimentară a ședinței ordinare de Consiliu Local Hârșova a fost trecută și această bugetare. „Pe anexa 2 am venit cu suplimentarea proiectului de la buget pentru că aveam extras de la bancă ce demonstra că banii au intrat joi la ora 15, iar la ora 18 a fost ședința. De aceea am pus-o pe ordinea de zi suplimentară. Consilierii PSD – PNL au respins-o pentru că e suplimentară și resping tot ce e pe lista suplimentară de ședință, pe motiv că nu au fost informați din timp”, spune edilul.

Pentru a nu pierde acești bani, primarul a convocat alte două ședințe de îndată: vineri, 27 septembrie, ora 11.00 și luni, 30 septembrie, ora 11. Ambele ședințe au fost boicotate de consilierii PSD și PNL Hârșova, astfel încât, din lipsa cvorumului de ședință nu s-a putut dezbate și vota acest subiect.

„Nu au venit consilierii PSD și PNL, motiv pentru care pierdem acești 85.000 de lei. Doamnele implicate în proiectul ADMIS se gândesc să renunțe, deoarece nimeni nu muncește pe gratis”, adaugă primarul Viorel Ionescu.

În acest moment, consiliul local Hârșova este compus din 17 consilieri, dintre care 6 ai PSD și 4 ai PNL.

„O decizie politică”

Reporterii dezvăluiri au stat de vorbă cu trei consilieri locali care au absentat de la aceste ședințe. Mariana Bucșan, consilier PSD, a răspuns pe un ton aspru, scurt, că este „într-un loc unde nu pot să vorbesc. Nu puteți să mă obligați să dau un interviu. Încheiem discuția. Mersi.”

Mai explicit a fost Alexandru Bujeniță, consilier local PSD, care a declarat pentru „Dezvăluiri” că, într-adevăr, „sunt niște bani pe un proiect european, dar sunt băgați împreună cu alte rectificări de buget. Ședințele de îndată nu pot să se facă așa, deoarece noi (consilierii PSD și PNL n.red), avem servicii. O colegă e plecată cu soțul la spital, altul e pe câmp, altul la serviciu, alții în cursă. Nu suntem fizic prezenți”, spune consilierul.

Întrebat de ce, în urmă cu o lună, când a fost o situație similară în cadrul aceluiași proiect european, consilierii locali PSD Hârșova au fost prezenți și au votat, Alexandru Bujeniță recunoaște: „Am fost și am votat pentru în urmă cu o lună. Acum s-a hotărât la nivel de grup să nu mergem. Este și o decizie politică. Nu este normal să se facă atâtea ședințe de îndată. ”

De cealaltă parte, un consilier local PNL Hârșova, Mircea Tromiadis, invoca faptul că este la serviciu și că primarul putea face o ședință ordinară. „Banii au venit mai demult, se putea organiza o ședință ordinară, în mod normal. Eu nu pot să plec de la serviciu la ora 11, în cazul de față. De principiu sunt să nu piardă comunitatea bani.”

Primarul oraşului Hârşova îi contrazice însă pe consilieri: „Domnii consilieri reclamă faptul că proiectul a fost pe lista suplimentară. În realitate, pe lista suplimentară a fost bugetarea proiectului pe fonduri europene. Pentru restul, au primit materiale cu 5 zile înainte, conform legii, şi aveau timp să le studieze şi, dacă aveau obiecţii, puteau să spună. Dar nu te pui să votezi împotrivă pe motiv că ai primit târziu Anexa 2, suplimentară. Deci au primit cu 5 zile înainte Anexa 1, cu rectificarea de buget. În ziua respectivă, am făcut Anexa 2, cu banii pe care i-am primit”.

Dincolo de declarații rămâne o singură certitudine: Hârșova pierde zilele acestea 85.000 de lei, bani europeni, iar orgoliile și calculele politice de la nivel local sau județean pot determina și alte pierderi de finanțări europene. Singurii care vor avea de suferit sunt oamenii care locuiesc în acest oraș.

Despre proiectul ADMIS

Proiectul ADMIS – Măsuri integrate pentru categorii defavorizate din zona de Vest a orașului Hârșova – este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și implementat de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor (ALIAT), împreună cu partenerii săi: Primăria Hârșova, Școala Gimnazială Hârșova, Grădinița Tic Pitic Hârșova și Asociația Brahma. Proiectul are un buget total de 23.256.837,99 de lei, din care 19.768.312,29 lei reprezintă contribuția financiară a Uniunii Europene.

Beneficiarii ADMIS sunt 600 de persoane aflate în risc de sărăcie (minimum 35% de etnie romă, 465 de adulți și 135 copii) din orașul Hârșova, care vor beneficia timp de trei ani, în perioada septembrie 2017 până în septembrie 2020, de un set complex de măsuri de sprijin și de servicii integrate ce vizează întreaga familie, menite să le îmbunătățească viața, în cadrul proiectului ADMIS, implementat de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT), împreună cu partenerii săi.

În cadrul proiectului a fost reabilitată recent o clădire nefuncțională de peste 10 ani și dotată, pentru a fi folosită ca Centru Comunitar astfel:

3 săli de pregătire școlară pentru cei 110 elevi beneficiari de următoarele activități:
– clasele I – IV = 60 de copii vor beneficia de programul Școală după școală (împreună cu învățătorii își vor face temele, vor desfășura activități tematice, vor lua o masă caldă);
– clasele V – VIII = 50 de copii vor lua lecții de limba română și matematică.

un cabinet medical unde vor activa medici psihologi;

2 birouri pentru experții din proiect aparținând liderului de proiect ALIAT;

1 birou pentru experții din proiect partener 1 – Primăria Hârșova;

o sală pentru desfășurarea cursurilor de calificare stabilite în cadrul proiectului (calificările au fost stabilite de către participanții la aceste cursuri.

ULTIMA ORĂ!

Astăzi la ora 11, primarul Viorel Ionescu a convocat o nouă şedinţă a Consiliului Local Hârşova. Şi de această dată, consilierii PSD şi PNL au refuzat să se prezinte la şedinţă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top