Consiliul European

Je suis Charlie… Moi non plus

În 9 ianuarie publicam un articol despre atacul de la Charlie Hebdo, în care scriam: „cei de la Charlie erau duşmani declaraţi ai Frontului Naţional al lui Le Pen şi al celorlalţi extremişti de dreapta – exact forţele politice care vor câştiga capital de pe urma masacrului din Paris.” Nu o sa pretind acum că am puteri paranormale – am făcut doar o observație logică. Aceasta s-a verificat deunăzi, când Frontul Național și-a strivit oponenții în alegerile regionale din Franța. Extremiștii de dreapta – până în 2014 un partid de 15% – și-au triplat baza electorală în doar un an.

Un articol de Răzvan PETRE

Probabil cunoașteți cântecul „Je t’aime… moi non plus”. Scrisă de Serge Gainsbourg și cântată de acesta în duet mai întâi cu Brigitte Bardot, apoi cu Jane Birkin (aceasta din urmă fiind versiunea cunoscută la noi), piesa implică niște gemete și aluzii sexuale, motive pentru care a stârnit în epocă un mic scandal, fiind interzisă la difuzare în multe țări. E totuși un cântec de dragoste foarte reușit, dar unul prea jenant pentru ca părinții să îl asculte de față cu copiii, sau copiii – de față cu părinții.
Jena provocată de gemete i-a făcut pe mulți să scape din vedere mesajul cântecului (care e oarecum opus ideii de sexualitate), dar mai ales titlul – „Te iubesc… Nici eu”
Deși realitatea nu se inspiră din muzică, evoluția opțiunilor electorale ale francezilor după atacurile din ianuarie și noiembrie e o splendidă reeditare a hit-ului marca Gainsbourg: Braț la braț sau doar în inimile noastre, francezii, aliații lor, noi înșine, tot Mapamondul a mărșăluit pentru unitate și valori comune. La urne însă, Franța a spus „Moi non plus!”
Din orice unghi ai privi, victoria Frontului Național (FN) în alegerile regionale din 2015 este una categorică. FN a ieșit primul în șase regiuni, față de doar 4 pentru centru-dreapta și 3 pentru stângiști. În aproape toate regiunile în care au terminat pe primul loc, oamenii Marinei Le Pen au pus 10-20 de procente între ei și partidele clasate pe locul doi. În schimb, în aproape toate regiunile în care au terminat pe doi sau trei, ei s-au situat la câteva procente de adversari. În Normandia, de exemplu – care a fost câștigată de centru-dreapta lui Sarkozy – Frontului Național i-a lipsit doar 0,3% pentru a fi pe primul loc.
Au contat atacul de la Charlie Hebdo și atentatele din noiembrie în stabilirea acestui rezultat? Cu siguranță, da. Anterior, singurele performanțe notabile ale Frontului Național au fost a) salvarea de la dispariție după ce Jean-Marie LePen dusese partidul la sapă de lemn, și b) scorul de 24% înregistrat la alegerile europarlamentare din 2014, la care în general au câștigat teren partidele anti-UE din mai toate țările Europei. Deși și-a acontat destule primării și locuri de consilieri locali, Frontul Național nu a reușit să producă mai recent decât doi parlamentari (unul fiind Marion Marechal-Le Pen – nepoata lui Le Pen, aleasă parlamentar la 22 de ani). Iar rezultatul Marinei Le Pen (fiica lui Le Pen și actuala conducătoare a partidului) la prezidențialele din 2012 a fost locul trei, cu 17% din voturi. La momentul respectiv, era cel mai bun scor din istoria partidului. Astăzi, FN evoluează spre un amețitor 30-35%, iar Marine Le Pen este dată de sondaje ca fiind câștigătoarea detașată a primului tur al alegerilor prezidențiale ce vor fi organizate în 2016.
Se pare așadar că atentatele ISIS și-au făcut efectul. Dacă atacurile de la Madrid din 2004 au schimbat rezultatele alegerilor din Spania în doar câteva zile, același lucru poate fi spus despre efectul avut de atentatele ISIS asupra scenei politice franceze. Prin FN, francezii întorc spatele valorilor comune europene, imigrației și imigranților, străinilor de orice fel și valorilor franceze tradiționale – libertate, egalitate, fraternitate. De partea lor, politicienii de extremă dreapta din Frontul Național au o singură realizare – distanțarea oficială de discursul antisemit și pe alocuri filo-nazist al lui Jean Marie Le Pen. Restul, valul de simpatie și voturile aferente – au venit de la sine. Sau mai exact din puștile teroriștilor. Ostilitatea armată a acestora a provocat contra-reacția: Ostilitatea la urne a francezilor de rând, care au optat masiv pentru extrema dreaptă.
Am început prin a evoca un cântec și o să termin cu altul. În 1996 apărea „Un jour en France” al formației Noir Desir. Devenit rapid un imn al generației optzeciste din Franța, cântecul includea câteva aluzii la Frontul Național. Printre altele, versurile lui Bertrand Cantat spuneau „quelques fascisants autour de 15% / Charlie, defends-moi”. „Fasciștii au ajuns la 15%, Charlie, apără-mă!” Referințele erau 1) Scorul de 15% obținut la alegeri de Jean Marie Le Pen, considerat de autor ca fiind semnul că societatea franceză merge într-o direcție greșită, și 2) Charlie Hebdo, care inițiase în 1996 o petiție prin care se cerea interzicerea Frontului Național al lui Le Pen (petiție care a strâns 170.000 de semnături, dar nu a produs niciun rezultat concret). Pe termen lung, semnalul de alarmă tras de Bertrand Cantat a rămas fără efect, la fel ca petiția celor de la Charlie Hebdo, care nu a reușit să salveze pe nimeni. Iar acum, când avem confirmarea că Frontul Național a revenit mai puternic decât a fost vreodată, putem schimba lozinca, din „Je suis Charlie”, în „Charlie est mort”. Am mărșăluit pe stradă sau pe bulevardele internetului în solidaritate cu Franța, dar cei care ne-au lăsat baltă primii au fost chiar francezii…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top