Comisia Europeană

Ion Ionita este cercetat penal pentru un prejudiciu de 120 miliarde

Radiografia coruptiei – Justitia se bate pe burta cu primarul penal de la Agigea

Justitia constanteana face de ani buni jocul murdar al primarului comunei Agigea, Ion Ionita. Cu toate disjungerile si comasarile posibile, faptele primarului fac obiectul a unsprezece dosare penale.
Nici unul din acestea nu a fost înaintat instantelor de judecata, desi orice om de rând ar fi ajuns de mult dupa gratii daca ar fi avut o conduita similara.
De aici si evidenta ca Ionita nu este tocmai un om de rând, facând parte din tagma fantomelor neconstitutionale care se situeaza deasupra legii, tocmai cu îngaduinta celor care detin sabia si balanta justitiei.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU

Dincolo de aceste considerente, Ionita chiar nu este un om de rând, tinând cont de faptul ca, în cele 11 dosare penale, este cercetat pentru un prejudiciu total adus bugetului local si de stat în valoare de 119,6 miliarde de lei vechi. De-a valma, printre infractiunile de care este acuzat se numara delapidarea unor sume de bani din casieria primariei, eliberarea unor autorizatii de construire cu depunerea taxelor în propriul buzunar, achizitii fictive de produse si lucrari publice, încalcarea unor hotarâri ale Consiliului Local, tranzactii imobiliare, fals în declaratii si uz de fals, fraudarea alegerilor locale, abuz în serviciu si, colac peste pupaza, incendierea arhivei Primariei, în scopul pierderii urmelor tuturor acestor afaceri oneroase. Vom prezenta, începând cu acest numar, cele mai spectaculoase probe care au stat la baza întocmirii dosarelor penale, pentru a atrage, în mod public, atentia organelor abilitate ca finalizarea cercetarilor nu este facultativa, potrivit dispozitiilor legale.

Afaceri cu motorina

Întreaga aventura a dosarelor primarului Ionita îsi are începutul într-un control financiar executat de doi inspectori de la Directia Generala a Finantelor Publice Constanta, pe baza ordinului de serviciu nr. 27/20.10.2004, semnat de fostul director executiv al institutiei, Catalin Doica, actualmente secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice. Potrivit procesului-verbal de inspectie, înregistrat la DGFP sub numarul 15.921/03.11.2004, ordonatorul de credite Ion Ionita încalcase flagrant dispozitiile legale în privinta unor contracte de achizitie de combustibil pentru functionarea centralelor termice ale gradinitei si scolii din localitate. Astfel, lipseau estimarile care au condus la necesitatea achizitionarii cantitatilor de combustibili, notele de intrare-receptie (NIR), bonurile de consum si vizele de control preventiv propriu. Cu alte cuvinte, fara a avea scriptic dovada ca produsul a fost livrat în cantitatile prevazute în contract, primaria a achitat facturile emise de furnizori. Nici macar aceste documente de plata nu au fost întocmite legal, multe din ele neavând completate rubricile privind numele delegatului sau, pur si simplu, nefiind semnate pentru primire. Responsabilii primariei, în frunte cu Ionita, nici nu au bagat de seama ca, în doua rânduri, achizitionasera cantitati mai mari decât capacitatea de înmagazinare a rezervoarelor aferente celor doua unitati de învatamânt. Însa, cum este absurd sa se fi întâmplat astfel, era clar ca documentele care atestau relatiile contractuale cu furnizorii de combustibil lasau sa se întrevada o joaca penala de-a achizitiile publice, în care platile au fost pe primul plan, în timp ce livrarile chiar nu mai contau. Iar platile nu sunt chiar de ici de colo, cifrându-se la valoarea de 2,2 miliarde de lei vechi.
Având în vedere toate aceste aspecte, Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Constanta a dispus efectuarea unei expertize judiciar-contabile, în vederea instrumentarii dosarelor penale 1656, 6616, 308 si 9845, toate din anul 2004.

Valoarea delapidarii: 28,6 miliarde

Raportul de efectuare a expertizei a fost întocmit de expertii Liliana Bîscoveanu, numita de organul de cercetare penala, si Viorel Baloiu, recomandat de Ion Ionita. Din capul locului, lucrarea celor doi a urmarit 32 de obiective solicitate de Serviciul de Investigare a Fraudelor, referitoare în marea lor majoritate la atribuirea si executarea unor contracte de achizitii publice, efectuarea platilor, înregistrarea intrarilor si ridicarilor de numerar din casieria primariei. Concluziile sunt sumbre: un prejudiciu total de 28.630.297.846 de lei vechi. Astfel, desi încheierea contractelor de lucrari de constructii si reparatii ce depaseau valoarea de 50 de milioane de lei vechi trebuia aprobata de Consiliul Local, în baza HCL 19/2000, primarul încheiase 48 de astfel de contracte pe blat. Valoarea acestora: 27,3 miliarde de lei vechi. Potrivit legislatiei în vigoare, încalcarea de catre ordonatorul de credite a unei hotarâri de consiliu atrage raspunderea penala si patrimoniala a acestuia. Ionita încalcase însa si prevederile OG 60/2001 privind achizitiile publice, atribuind contracte cu valori mai mari de 100.000 de euro fara organizarea procedurilor de licitatie publica, intrând astfel înca o data sub incidenta legilor penale. Mai mult, a aprobat plati de peste 17 miliarde, desi în majoritatea cazurilor nu au existat procese-verbale de receptie, din care sa reiasa ca lucrarile au fost si executate de catre firmele agreate dupa criterii netransparente. În perioada ce a facut obiectul expertizei, casieria primariei a fost pur si simplu jefuita ca în codru. Astfel, în registrul de casa au fost trecute sume mai mici decât cele ridicate din trezorerie, rezultând o diferenta de 2,6 miliarde de lei vechi, bani rataciti prin buzunarele private ale persoanelor publice din sistemul administrativ al comunei, în frunte cu primarul Ionita. Alte operatiuni de ridicare de numerar din trezorerie cu file de CEC, în valoare de 405 milioane, nu au fost evidentiate în nici un fel în registrul de casa. Primaria a achitat cash alte doua miliarde de lei pentru achizitia de mobilier, furnituri si consumabile de birou, fara a exista documente de achizitie sau note de intrare-receptie, fapt ce poate induce ipoteza ca bunurile au luat alt drum decât birourile primariei. 

Disolutia autoritatii

Desi faptele de natura penala sunt evidente, iar probele elocvente, dosarele penale mentionate anterior, la care se adauga unul ulterior expertizei, respectiv 797/P/2005, nu au fost nici pâna în momentul de fata finalizate si înaintate instantelor de judecata. S-ar parea ca o armata de politisti si procurori lucreaza în slujba si interesul acestui infractor de drept comun numit Ion Ionita. Iar lucrurile sunt mult mai grave decât par. Pâna la urma, Ionita este doar un simbol, iar ca el mai sunt o duzina. Iar daca acesti gainari de doua parale primesc certificate de buna purtare din partea justitiei si respectul necuvenit din partea cetatenilor (domnu` primar!!!), înseamna ca ne confruntam cu una din cele mai severe crize de valori din istoria noastra nationala. De la un punct, ajungem chiar sa ne întrebam: de ce mai platim taxe, impozite si o sumedenie de biruri inepte? Cumva, pentru ca indivizi de teapa lui Ion Ionita sa-si traga tainul pentru cheltuielile zilnice, plimbarile prin strainataturi, taxele de protectie catre procurori si sexul oral din dupa-amiezile ploioase si plicticoase? Ei bine, vorba unui întelept ratat: ar trebui sa demisionam cu totii din functia de cetateni ai acestui stat în descompunere, numit România. Un stat cladit pe minciuna institutionalizata, pe hotie si incompetenta! Si, pâna la urma, de ce nu solutioneaza politistii si procurorii dosarele în cauza? Cumva pentru ca îsi rotunjesc necuvenit veniturile, pentru ca sunt santajabili, supusi presiunilor economice si politice sau pentru ca, asemeni celor cercetati, fac parte dintr-un imens joc de domino, în care caderea unei piese ar genera prabusirea întregului esafodaj? Pe aceasta cale, somam public institutiile abilitate sa întreprinda masurile legale cu celeritate si ne rezervam dreptul de a sesiza Comisia Europeana cu privire la acest caz si la altele similare, în vederea reactivarii clauzei de salvgardare pe capitolul justitie din tratatul de aderare.
Dosarele lui Ionita

Ion Ionita este cercetat sau urmarit penal în 11 dosare aflate în diferite stadii la IPJ Constanta, Parchetul de pe lânga Judecatoria Constanta si Parchetul de pe lânga Tribunalul Constanta. În dosarele penale 1656/2004 si 797/2005, acesta este urmarit penal pentru delapidare (art. 215 Cod Penal), abuz în serviciu în forma calificata (art. 248 -1 c.pen.), fals intelectual (art. 289 c.pen.), uz de fals (art. 291 c.pen.) si deturnare de fonduri (art. 302-1 c.pen.), cu un prejudiciu de 28,6 miliarde de lei vechi. În dosarul 1005/2005, Ionita este cercetat penal pentru un prejudiciu de 13 miliarde, cauzat prin abuz în serviciu în forma calificata, în cazul tranzactiilor imobiliare cu terenurile de la Sellgros. Dosarul 8544/2005 se refera la introducerea în intravilanul comunei Agigea a mai multor terenuri extravilane fara plata taxelor legale – prejudiciu: 5 miliarde. Alte dosare: 10264/2005, 11137/2005, 13/2006, înregistrate la Parchetul de pe lânga Judecatorie, 05/2006 înregistrat la DNA, 5241/2006, 5748/2006, 4349/2006 – înregistrate la Parchetul de pe lânga Judecatorie, la acestea adaugându-se un dosar aflat în faza de cercetare la IPJ Constanta, pentru incendierea arhivei Primariei Agigea. Dosarul penal aflat la DNA Constanta ajunsese, în anul 2006, în faza de finalizare, fiind întocmit rechizitoriul pentru trimiterea în judecata, moment în care fostul procuror-sef al institutiei, Florin Târnacop, a fost schimbat din functie. Noul sef al institutiei, Ioana Tene, si-a facut treaba pentru care a fost trimisa la Constanta, lasând dosarul sa se prafuiasca, probabil pâna la prescrierea faptelor, desi prejudiciul constatat în dosar este de doar doua milioane de euro, rezultând din afaceri imobiliare derulate prin abuz în functia publica detinuta de Ionita.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top