Comisia Europeană

Fascistii italieni se reorganizeaza sub etica legionara

Miscarea de extrema dreapta din Italia se reorganizeaza sub principiile capitanului interbelic al Miscarii Legionare din România, Corneliu Zelea Codreanu.

Cele sase legi din celebra carticica a sefului de cuib legionar au ajuns canoane pentru un partid de extrema dreapta din Italia, înfiintat în anul 1954 sub influenta fostului lider fascist Benito Mossolini.

Dupa 1989, tinând cont de necesitatea reformarii ideilor de extrema dreapta, urmasii lui Mussolini au adoptat principiile miscarii legionare, având totodata grija sa epureze oficial referintele antisemite din doctrina si practica româneasca a lui Zelea Codreanu, Mota, Marin sau Sima.

Un articol de TIBERIU IANUL

Cultul lui Corneliu Zelea Codreanu în Italia

Partidul Azione Giovani a fost înfiintat în anul 1954, sub influenta ideilor fostului lider fascist Benito Mussolini, în vederea salvgardarii ideilor de extrema dreapta. Presedintele acestui partid din Monreale, Sebastiano Racitti, a declarat ca dupa 1989 au încercat sa renunte la doctrina fascista, adoptând legile lui Corneliu Zelea Codreanu, pe fondul reabilitarii imaginii liderului Miscarii Legionare din România prin mediatizarea de exceptie în Italia a unor intelectuali români de marca din sfera de influenta a Cuibului Axa: Mircea Eliade, Emil Cioran. Adeptii acestui “nou” partid si-au înfipt radacinile în cartea lui Corneliu Zelea Codreanu, tradusa în italiana sub titlul „Capo di cuib” (în româna: „Seful cuibului”; tilul cartii lui Codreanu: „Carticica sefului de cuib”). În 2002, a aparut o publicatie în care erau prezentate pe scurt cele sase legi ale lui Codreanu. De aproape 20 de ani, acestea reprezinta canoanele partidului. Se remarca una dintre cele mai drastice legi, „Legea tacerii”: „Vorbeste putin, vorbeste când ti se permite, vorbeste cât ti se permite. Daca n-ai nimic de spus, lasa pe altul.” Cel putin aparent, aceasta lege pare una educativa, însa la bazele ei sta un soi de scurcircuitare a dreptului la replica. Ori, privindu-i precum un cuib de vulturi, ne închipuim cum pradatorii omoara puii, auzindu-le tipetele dupa mama lor.

Structura si finantarea partidului

Ierarhia partidului este una de tip fascist având diligenti, militanti si presedinti a caror identitate este greu de aflat, deoarece acestia declara ca detin functii inferioare celor reale. Finantarea, în acte, vine din cotizatiile militantilor. Luând exemplul orasului Monreale, unde sunt 17 membri cotizanti, cu o cotizatie de cinci euro pe luna, acesti bani nu ar ajunge nici pentru chiria sediului echivalenta la 400 euro lunar. În realitate finantarea vine din partea unor oligarhi ce alimenteaza fondurile partidului cu sume fabuloase. Am asistat la o criza financiara ce putea dizolva cercul teritorial Monreale si am vazut o datorie de 1300 euro catre buget stearsa printr-un simplu apel telefonic.

Manifestatiile partidului legionar

Partidul are doua moduri de operare: „pasiv”, prin lipirea de manifeste si prin campanii media, si „activ”- prin marsuri de protest în orasele mari, unde fiecare sediu teritorial este obligat sa-si trimita reprezentanti. În general, manifestele se desfasoara împotriva consumului de droguri si al mafiei. Cum nimeni nu îsi uita, însa, vechii dusmani, manifestele îi ating si pe adeptii comunismului, un curent foarte la moda în rândul tinerilor italieni. Manifestele sunt lipite de obicei noaptea, nu neaparat pentru ca ar fi ilegale, dar politia italiana simpatizeaza, în general, cu cei de dreapta, desi prin statutul lor sunt obligati sa opreasca aceste actiuni apelând chiar si la violenta. La manifestarile publice, politia recurge deseori la violenta, deoarece un mars de dimensiuni mici poate aduna alte persoane simpatizante si se poate extinde sau poate incita gruparile comuniste la un adevarat razboi de strada.

Adolescentii din Italia se bat în strada pe probleme de politica

Un curent la moda în Italia este curentul comunist, care pe zi ce trece îsi aduna cât mai multi adepti. „Comunistii noi” îsi aduna majoritatea adeptilor numai pentru faptul ca militeaza pentru legalizarea fumatului de cannabis si al derivatelor din cannabis. Sunt înfiintate si „Brigadele Rosii”, echipe de tineri comunisti, trimise special pentru a-si  apara zonele de influenta si sa comita atentate contra gruparilor de dreapta. În Palermo, spre exemplu, exista o strada întesata de cluburi, pe care orice fascist o viziteaza, dar o face pe propria raspundere, în conditiile în care e constient ca exista marele risc de a-si pierde viata. Gruparile comuniste în sine nu au sedii, cercuri sau un tip de organizare în sali fastuoase, ci se întâlnesc pe acest tip de strazi de unde îsi primesc finantarea, îsi racoleaza noii adepti si formeaza brigadele. Spre deosebire de comunisti, întâlnirile legionare sunt pline de fast, saluturile sunt mereu parca sincronizate, se face abuz de steaguri si bandiere, iar felul de a vorbi, sau mai degraba de a tacea, este unic. Legionarii au însa ceva ce comunistilor le lipseste, si anume cultul martirilor. Cercul teritorial Monreale se numeste „Paolo DiNella” dupa un tânar poet fascist linsat de gruparile comuniste. Martirii au fost singurul motiv pentru care formatiunile fasciste au rezistat în timp si continua înca sa lupte împotriva ideilor comuniste. Am asistat la ceremonia de comemorare a lui Paolo DiNella, o ceremonie care mie, ca român, mi-a dat fiori. Vedeam în ochii lor lacrimi care cereau razbunare, cu toate ca nici unul dintre ei nu-l cunoscuse pe martir, iar cercul teritorial Monreale este unul cu un efectiv de mii de membri. Ceea ce m-a intrigat a fost o altercatie între un pusti comunist de 14 ani cu altul legionar pe idei de politica. Presedintele cercului „Paolo DiNella” are si acum „tatuate” pe pumni semnele unui trecut plin de incidente si razboaie cu comunistii. Îmi repet mereu ca am noroc, pentru ca trec prin Italia iarna, când e pace. Acest Sebastiano Racitti a fost ani la rând presedintele Asociatiei Liceenilor din Palermo câstigându-si respectul si faima atât pe cale diplomatica, cât si prin violenta, la origini fiind pugilist.

Zelea Codreanu, mai mare ca Mussolini

Am avut ocazia sa intru în prezidentele cercurilor din Palermo si din Monreale, unde am vazut ca singurul tablou mai mare decât cel al lui Mussolini era cel al lui Corneliu Zelea Codreanu. Curios, am întrebat un diligent, de ce? Mi-a raspuns printr-o invitatie la un cenaclu unde se vorbea numai despre Codreanu. Am observat ca acesti oameni îl aveau ca mentor spiritual, ba chiar îl idolatrizau. Se vorbea despre cum actionau cuiburile legionare în România (cu accent pe taberele de voluntari organizate în premiera mondiala de liderul român al extremei drepte interbelice), se interpretau pâna si cântece românesti traduse în italiana, cum ar fi cântecul lui Avram Iancu, al lui Mihai Viteazul.

Ideile legionare au patruns în Italia, prin biografia lui Mircea Eliade

Prestigiul dreptei românesti în Italia a crescut înca din anii 60, când intelectualii din generatia 30, formati la scoala profesorului Nae Ionescu (unul din mentorii Miscarii Legionare, profesor de metafizica si logica la Universitatea din Bucuresti, publicist reputat, arestat în 1938 în lotul Axa si încarcerat la Sighet, decedat în conditii suspecte, la resedinta sa din Snagov, în anul 1940), au câstigat un plus de audienta în mediile universitare italiene. Erau vremurile în care Mircea Eliade prezida, alaturi de psihanalistul Carl Gustav Jung, conferintele Eranos, cucerind pas cu pas o notorietate unica pentru un român, ca specialist de vârf al istoriei religiilor. Influenta lui Eliade în Italia a fost amplificata de activitatea discipolului sau Ioan Paul Culianu. În anii 70, când activitatea impresionanta a lui Mircea Eliade trebuia încununata cu un binemeritat Premiu Nobel, a fost lansata în Israel, Italia si Franta o campanie extrem de agresiva împotriva intelectualului român, tocmai pe ideea trecutului sau legionar. Totul a început de la articolul „Dosarul Mircea Eliade” publicat în revista israeliana Tolacrot, în ianuarie 1972. În aceeasi perioada, campania a continuat în Italia, prin Alfonso di Nola, Cesare Segre si Cristiano Grotanelli, acestia producând argumente referitoare la faptul ca istoricul român al religiilor ar fi elaborat o onotologie antisemita, motiv pentru care în cele din urma i s-a refuzat decernarea premiului Nobel. Aceasta mediatizare de exceptie nu doar a creatiei profesorului Eliade, cât a biografiei si trecutului sau legionar, au pregatit terenul fertil al turnurii recente a fascismului italian, pe calapodul cartii sefului de cuib a lui Corneliu Zelea Codreanu. În mod evident, evolutia ideilor scapa tinerilor adepti ai extremei drepte italiene, însa deja fac parte din mentalul colectiv al paturilor culte din Italia.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top