Fără categorie

Interviu cu Doru Stoica, primarul comunei Jijila (Tulcea)

„Am candidat la primărie ca să am grijă de localnici şi de comună, la fel cum a făcut-o tatăl meu, timp de 13 ani. Îmi doresc să o transform într-o comună europeană!“

„M-am mutat cu familia în Jijila, în casa părintească, luându-mi angajamentul de a-i îngriji şi conduce pe ultimul drum pe părinţii mei, ceea ce s-a şi întâmplat. În anul 2008 am ajuns la concluzia că ar trebui să particip la alegerile locale, la funcţia de primar, ca să-mi aduc aportul la dezvoltarea comunei aşa cum a făcut-o şi tatăl meu, când a fost, timp de 13 ani, primarul acestei comune. Astfel, de comuna Jijila mă leagă viaţa de zi cu zi, cu bune şi rele, amintirile copilăriei. Îmi doresc să termin ce am început şi să derulez alte proiecte pentru dezvoltarea comunei. Nu voi renunţa la administraţie până când nu voi termina ceea ce am început. Nu mă dau bătut. Părţile frumoase legate de funcţia de primar sunt în comuniune cu cetăţeanul. Este plăcut atunci când poţi rezolva problema cetăţeanului şi acesta iese mulţumit din instituţie. Sunt fericit când localnicii mei sunt fericiţi”.

Au consemnat Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

DEZVĂLUIRI: De ce candidaţi tot din partea PDL?
Doru Stoica: Am hotărât să candidez din partea aceluiaşi partid,  adică PDL. Vin în faţa electoratului pentru a cere sprijinul pentru  al doilea mandat. Traseul meu politic este unul simplu: Din membru al societăţii civile, am devenit membru PDL, fără a-mi pierde însă, prima calitate.

DZV: Ce părere aveţi de primarii care aleg să candideze din partea altor partide?
D.S.: Din punctul meu de vedere, primarii care candidează din partea altor partide lasă de înţeles faptul că şi-au făcut din asta o profesie… profesia de primar.

DZV: Care va fi mesajul cu care veţi veni în faţa alegătorilor, în iunie 2012? Ce slogan s-ar potrivi campaniei pe care o veţi face?
D.S.: Mesajul meu în faţa alegătorilor este unul simplu: ,,Dacă aţi fost mulţumiţi de mine în mandatul trecut, mai alegeţi-mă o dată”. Ca slogan pentru viitoarele alegeri, ar fi potrivit următorul: „Contează pe primarul tău!”. Nu-mi plac vorbele mele, eu sunt omul faptelor. Şi cred că faptele vorbesc pentru mine, după finalizarea primului mandat.

DZV: Care sunt proiectele pe care le-aţi realizat în ultimul mandat?
D.S.: Eu am finalizat primul mandat. În decursul celor patru ani, am reuşit să finalizez următoarele investiţii:

 Reabilitarea Căminului cultural din localitatea Garvăn (din bugetul local);

 Reabilitarea Căminului cultural din localitatea Jijila (din bugetul local);

 Reabilitarea totală a dispensarului medical, în localitatea Jijila (din bugetul  local);

 Forarea trei puţuri (din bugetul  local);

 Amenajarea din curtea şcolii (din buget local);

 Construirea bazei  sportive multifuncţionale;

 Construcţia noii biserici, în proporţie de 70% (buget local).

DZV:Care sunt proiectele pe care aţi vrea să le demaraţi în viitorul mandat?
D.S.: Proiectele mele, pe care aş dori să le demarez în viitorul mandat, sunt:

 Înfiinţarea sistemului de canalizare şi staţie de epurare în localitatea Jijila, în valoare de 68 miliarde lei, aflat în fază de licitaţie (Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii);

 Forarea unui puţ de mare adâncime în localitatea Garvăn (buget local);

 Continuarea construcţiei bisericii parohiale II (buget local) .

Comuna Jijila ţine drumul drept spre dezvoltare! Pentru că dezvoltarea înseamnă muncă şi necesită timp, îmi propun ca în viitorul mandat, 2012-2016, să finalizez proiectele aflate în derulare, la care se adaugă câteva obiective de investiţii care sunt menite să contribuie la creşterea comunei noastre:

 Extinderea reţelei de canalizare în localitatea Jijila;

 Înfiinţarea reţelei de canalizare în localitatea Garvăn;

 Mărirea capacităţii de captare a apei subterane, destinate consumului populaţiei;

 Reabilitarea şi modernizarea străzilor comunale în localităţile Jijila şi Garvăn;

 Modernizarea reţelei de iluminat public în comuna Jijila.
 si nu mă opresc aici!

DZV: Care sunt avantajele şi calităţile pe care le aveţi, faţă de contracandidaţii dumneavoastră?
D.S.: Avantajele mele în comparaţie cu ceilalţi candidaţi sunt: faptul că vin dintr-un mediu privat, de unde am învăţat să drămuiesc leu cu leu, pentru a realiza ceva , şi vasta experienţă în multe domenii.

DZV: Cât contează partidul din partea căruia vine candidatul şi cât contează calitatea candidatului, în mediul rural, în alegerea pe care o face electoratul?
D.S.: În mediul rural, partidul din partea căruia vine candidatul nu contează atât de mult, pe cât contează calitatea candidatului şi mai ales calităţile lui de bun gospodar.

DZV: Consideraţi că veţi pierde/câştiga voturi din cauza/datorită partidului?
D.S.: Nu cred că voi pierde voturi din cauza partidului, aşa cum nici la nivel naţional nu ar trebui să se întâmple, pentru că partidul nu a greşit cu nimic.

DZV: Vă avantajează sau vă dezavantajează alegerea primarului dintr-un singur tur?
D.S.: Nu ştiu dacă mă avantajează sau mă dezavantajează, dar ce este sigur este că alegătorul va fi conştient, atunci când introduce biletul de vot în urnă, că votează omul care le poate moderniza şi dezvolta comuna. Localnicii trebuie să ştie că anul acesta nu există a doua şansă, că este un singur tur în care îşi pot exprima opinia şi în care pot alege omul potrivit pentru localitatea lor.

DZV: Care este modelul dumneavoastră din politica românească? Cu cine vă asemănaţi? Pe cine admiraţi?
D.S.: Chiar dacă mulţi mă pot judeca pentru asta, mie nu îmi este ruşine să recunosc faptul că modelul meu politic este Traian Basescu.

Datorită economiilor, Doru Stoica a reuşit să finalizeze proiecte, chiar şi în vremuri de criză

Doru Stoica, primarul comunei Jijila, a fost nevoit să facă economii serioase în ultima vreme, pentru a putea finanţa două proiecte importante pentru localnicii săi. Este vorba de reabilitarea căminelor culturale din satul Garvăn şi din comuna Jijila, dar şi pentru reabilitarea masivă a dispensarului din localitate. Pe de altă parte, administraţia locală a fost nevoită să asigure şi cofinanţarea pentru construirea bazei sportive. „Avem depus, pe SEAP, un proiect pentru construirea unei canalizări şi a unei staţii de epurare, proiect care va fi susţinut prin PNDI şi care are o valoare de 10-15 miliarde. Aceşti bani sunt destinaţi doar primei faze de construire. La Garvăn şi Jijila am reabilitat căminele culturale, în care ne-au costat opt miliarde. Banii au provenit din bugetul local, iar lucrările la cămine sunt finalizate. De asemenea, am reabilitat dispensarul, care se afla într-o stare deplorabilă, iar investiţia ne-a costat cinci miliarde şi este gata în proporţie de 80%. Un alt proiect vizează construirea unei baze sportive, pe Ordonanţa 7, în valoare de opt miliarde, dintre care, partea noastră de cofinanţare este de trei miliarde. Nu în cele din urmă, vrem să facem un studiu de fezabilitate, pentru a putea implementa un sistem de gaze naturale, în satul Garvăn”, a conchis primarul Doru Stoica.

Transparenţă totală în Primăria Jijila: Şedinţele Consiliului local, înregistrate pe DVD-uri şi puse la dispoziţia localnicilor

Pentru a asigura transparenţa totală în relaţia cu localnicii din comuna Jijila, primarul Doru Stoica a stabilit ca cei interesaţi de dezbaterile şi hotărârile care se iau în cadrul Consiliului local să intre în posesia lor cu ajutorul înregistrărilor video ale şedinţelor. Inedita propunere nu este nouă, ci a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2010. Astfel, toţi cei interesaţi de şedinţele consilierilor locali se pot adresa secretariatului Primăriei Jijila în vederea obţinerii DVD-ului
Aceasta nu este singura decizie luată de Primăria Jijila, pentru a asigura transparenţa totală, în special,  faţă de localnici. În conformitate cu prevederile Legii 287/2009 privind Codul Civil, publicaţiilede căsătorie vor fi afişate şi pe site-ul comunei. În temeiul Art.13, din Codul familiei, orice persoană poate face opunere la căsătorie, dacă are cunoştinţă de existenţa unei piedici legale, ori dacă alte cerinţe ale legii nu sunt îndeplinite. Opunerea la căsătorie se va face în scris, cu prezentarea dovezilor pe care se întemeiază, în termen de 10 zile de la data afişării publicaţiei.

Relaţii bune cu parlamentarii, chiar dacă au culori politice diferite

Cu privire la relaţia dintre primărie şi parlamentarii aleşi pe zona din care face parte şi comuna Jijila, Doru Stoica ne-a declarat următoarele: „Parlamentarii din colegiul din care face parte comuna Jijila sunt senatorul PSD Trifon Belacurencu şi deputatul PNL Octavian Popa. Relaţiile dintre administraţia locală şi aceştia sunt normale, adică nici bune, nici rele… Consider că atât deputatul, cât şi senatorul se implică în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cei care i-au ales, în limitele competenţelor pe care le au. Cei doi vizitează periodic localitatea, iar vizitele acestora au caracter consultativ. Dacă aş fi parlamentar, aş modifica Legea nr. 2/1968 cu privire la stabilirea limitelor teritoriale. Cât despre o posibilă candidatură a mea la parlamentare, cred că este exclusă. Nu vreau să fiu parlamentar, pentru că profesia de bază, pe care o am, este mai atractivă. În încheiere, le transmit domnilor parlamentari Belacurencu şi Popa sănătate şi multe mandate!“

Actualitate

To Top