Litoralul românesc

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, lipsit de coerenţă în mesaje!

„Vă înştiinţăm că am aprobat postul de fochist şi, în acelaşi timp, vă înştiinţăm că nu se poate”

Inspectoratul Şcolar Judeţean a trimis două adrese către Grupul Şcolar din comuna Cobadin, judeţul Constanţa, ce ar stârni până şi râsul unui copil. Cele două documente reprezintă răspunsurile la solicitările managerilor şcolii cu privire la necesitatea înfiinţării unui post de fochist. În primul răspuns, inspectorul şcolar general Elena Buhaiev transmite direcţiunii că legea nu permite un astfel de lucru. În cel de-al doilea răspuns, aceeaşi persoană spune că se poate înfiinţa un post de fochist dar că, rămâne valabil… primul răspuns! Vă redăm în rândurile ce urmează situaţia prezentată într-un articol precedent, în care vă povesteam cum 800 de copii riscau să îngheţe de frig în sălile de clasă dacă administraţia locală nu găsea o soluţie de urgenţă.

Un articol de Andreea PAVEL

Din cauza legilor tipic româneşti şi a lehamitei anumitor responsabili de a găsi soluţiile potrivite în momentele potrivite, elevii din comuna Cobadin erau cât pe ce să meargă la şcoală înfofoliţi până-n vârful degetelor, pentru a nu se îmbolnăvi. Administraţia locală, reprezentată prin primarul Cristian Telehoi, a investit multe miliarde de lei vechi în amenajarea şi întreţinerea unei centrale termice menite să asigure căldura necesară copiilor, în şcoală, pe timpul iernii. Degeaba însă, atât timp cât nu există o persoană care să… „aprindă” focul. Cum e posibil aşa ceva? Simplu: Inspectoratul Şcolar Judeţean, reprezentat prin inspector şcolar general Elena Buhaiev, l-a luat pe „nu” în braţe şi a încheiat povestea, atunci când a venit vorba de înfiinţarea unui post de fochist.

Tipic românesc: se poate acum, dar o lăsăm pe altă dată

De curând, Grupul Şcolar din Cobadin a primit un răspuns prin care era informat că a fost aprobată suplimentarea numărului de posturi pentru personalul nedidactic. Problema este că după ce au explicat cum se va face ocuparea postului, ISJ o dă cu bâta-n baltă: „Totodată, adresa ISJ – Constanţa, nr. 1563 A, din 26.10.2009 rămâne în vigoare”. Altfel spus: vă înştiinţăm că am aprobat înfiinţarea unui post de fochist şi, în acelaşi timp, vă înştiinţăm că nu se poate acest lucru?! Iată, în rândurile ce urmează, exact cele două răspunsuri trimise de Inspectorat:
– „Vă răspundem la solicitarea dumneavoastră înregistrată la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa cu nr. 1563A din 13.08.2009, privind normarea personalului auxiliar şi nedidactic. În acest sens, vă facem cunoscute următoarele: În şedinţa Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa din data de 23.10.2009, s-a aprobat suplimentarea numărului de posturi pentru personalul nedidactic cu 1 post fochist. Ocuparea postului se va face cu respectarea normelor legale în vigoare şi încadrarea în nivelul alocaţiilor bugetare pentru cheltuielile cu salariile aprobate pentru anul 2009. În fişa postului vor fi prevăzute atribuţiile postului, astfel încât, activităţile prestate să fie justificate şi să respecte Criteriile de normare pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar, aprobate prin Notificarea M.E.N. – Direcţia Generală a Finanţelor nr. 44.900-28.12.1999, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, adresa ISJ – Constanţa, nr. 1563 A, din 26.10.2009 rămâne în vigoare”.
Textul adresei 1563 A, din 26.10.2009:
– „Vă răspundem la solicitarea dumneavoastră înregistrată la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa cu nr. 1563 A din 13.08.2009 privind normarea personalului auxiliar şi nedidactic. În acest sens, vă facem cunoscute următoarele: Având în vedere prevederile Legii Bugetului de Stat pe anul 2008 şi 2009  (Legea nr.388 din 2007, Legea 18 din 26.02.2009), care prevede un număr maxim de posturi finanţate ce pot fi utilizate de unităţile de învăţământ din judeţul şi municipiul Constanţa , respectiv (Legea nr. 354 din 2004 şi H.G. nr. 281 din 1993), care prevede că statele de funcţii se întocmesc în perioada septembrie-octombrie şi au valabilitate pe întreg anul şcolar, vă informăm că nu se pot suplimenta numărul de posturi, urmând să fie discutate pentru anul de învăţământ 2010-2011”.    

Legea care îngheaţă copiii

Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2008 nr. 388/2007, (al cărei obiect îl constituie stabilirea volumului veniturilor şi a structurii acestora, pe capitole şi subcapitole, al cheltuielilor pe destinaţii şi pe ordonatori principali de credite pentru bugetul de stat, bugetele Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, creditelor externe, fondurilor externe nerambursabile, precum şi pentru sumele alocate din venituri proprii, pentru anul 2008), Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa nu poate înfiinţa un nou post în Şcoala din Cobadin. Fie el şi un post absolut necesar, cât mai urgent cu putinţă. Şi dacă tot spune legea că nu se poate, atunci de ce să ne mai batem capul şi să renunţăm la o femeie de serviciu, spre exemplu, pentru ca postul să poată fi ocupat de un fochist? Mai ales că nu mai există cele 30 de sobe ce trebuiau încălzite zilnic de mai multe femei de serviciu, ci o singură centrală, pentru funcţionarea căreia este necesar un singur om. Şi acesta poate fi un singur exemplu prin care s-ar fi putut găsi o soluţie, în parametrii perfect legali.


Fochistul de urgenţă

Hilar sau nu, primarul s-a văzut nevoit să rezolve cumva problema din cel puţin două motive: primul şi cel mai important, copiii ar fi îndurat 6-7 ore pe zi un frig năprasnic, iar pe de altă parte nici un om cu capul pe umeri n-ar sta cu mâinile în sân să admire cum s-ar duce pe apa sâmbetei o investiţie de miliarde de lei, doar pentru că anumite persoane refuză să se agite puţin pentru a găsi soluţii. Aşa se face că edilului nu i-a rămas decât să trimită un angajat din Primăria Cobadin la instruire, timp de două zile, pentru ca mai apoi acesta să îndeplinească rolul de fochist pentru situaţiile de urgenţă din localitate.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top