Litoralul românesc

Românii nu pot beneficia de ajutorul UE, din cauza legislaţiei stupide

Listele de şomaj neactualizate şi lipsa banilor pentru transport sunt principalele motive pentru care făina şi zahărul zac în primării

Suntem săraci şi vrem să fim ajutaţi. Şi când suntem ajutaţi nu putem să beneficiem de mâna pe care ne-o întinde un binevoitor. De ce? Fie din cauza legislaţiei stupide, fie pentru că pur şi simplu nu putem. În acest caz, cei săraci şi care au nevoie de ajutor sunt persoanele cu handicap şi familiile al căror venit mediu nu depăşeşte 450 RON/gospodărie. Binevoitorul este Uniunea Europeană care ajută fiecare familie nevoiaşă cu câte 15 kilograme de făină şi şapte kilograme de zahăr. Din păcate însă, numai în România se poate întâmpla ca ajutoarele să zacă în depozitele primăriilor.

Un articol de Andreea PAVEL

 

Explicaţia e pe cât de simplă, pe atât de stupidă: Fie listele cu şomeri nu sunt actualizate la timp, fie oamenii de la sate nu au bani să ajungă la primăria de care aparţin pentru a-şi ridica zahărul şi făina, ori cel care are grijă de persoana cu handicap nu o poate lăsa nesupravegheată preţ de câteva ore. Iată în rândurile ce urmează cele mai aberante cazuri în care românii nu pot beneficia de ajutorul dat de UE.

Singura soluţie: poliţiştii comunitari să împartă ajutoare din poartă-n poartă

Se pare că aceasta este singura posibilitate pentru ca tonele de făină şi zahăr să nu mai ocupe loc în Primăria Braşov. Administraţia locală are de gând să îi trimită pe angajaţii Poliţiei Comunitare la împărţit de ajutoare. Astfel, conform declaraţiilor edililor, poliţiştii vor umbla din uşă-n uşă cu făina şi zahărul, pe la fiecare familie nevoiaşă. Un exemplu este cel al soţilor Todi. Pe lângă grija aprovizionării cu medicamente şi scutece pentru soţia imobilizată la pat, soţul acesteia mai are şi grija hranei. Todi ştie de ajutorul dat de UE, dar degeaba: nu-şi poate lăsa soţia nesupravegheată nici măcar o oră. Probabil din motive similare, peste 7000 de braşoveni şi-au abandonat coletele cu făină şi zahăr în primărie. Astfel s-au strâns 70 de tone de făină şi, în scurt timp, urmează ca alte 25 să li se alăture.
Ironia sorţii face ca asistaţii din azilele primăriei să aibă mare nevoie de aceste ajutoare şi chiar să fi solicitat ajutorul administraţiei, în zadar însă, dat fiind faptul că legislaţia nu permite acest lucru.

În oraşul lui Johannis, nevoiaşii nu ştiau de ajutoare

Culmea, dar se pare că neamţul se pare că nu şi-a informat îndeajuns cetăţenii (despre care spunea că l-au votat pe Băsescu tocmai ca acesta să nu părăsească primăria) cu privire la ajutorul pe care Uniunea Europeană îl acordă persoanelor cu venituri modeste. Astfel se face că 6000 de locuitori ai Sibiului habar nu aveau că pot primi câteva kilograme bune de făină şi zahăr. Aceasta este explicaţia faptului că doar jumătate dintre sibieni şi-au ridicat ajutorul cuvenit. Primăria Sibiu a făcut un apel către beneficiari, rugându-i să-şi ridice urgent alimentele, pentru că altfel acestea vor fi redistribuite (deşi, administraţia din Braşov a spus că legea nu permite acest lucru): ”Municipalitatea prin intermediul serviciului de Asistenţă Socială roagă toţi beneficiarii să îşi ridice ajutoarele în făină şi zahăr să meargă să şi le ridice. Până în prezent, şi-au ridicat aceste ajutoare doar jumătate dintre beneficiarii înscrişi pe liste”, este declaraţia Mirelei Gligore, purtătorul de cuvânt din cadrul Primăriei Sibiu.

”De ce se vaită autorităţile că rămân cu tone de făină şi zahăr, dacă listele cu şomeri nu sunt actualizate?”

Am primit pe adresa redacţiei o scrisoare din partea unui cetăţean care ne-a explicat motivul pentru care acesta nu poate intra în posesia ajutorului acordat de Uniunea Europeană.
”Stimată redacţie, sunt un şomer indemnizat din 01.11.2009 şi cu părere de rău şi o mare nedumerire constat că după marea trâmbiţare cu făina şi zahărul de la Uniunea Europeană nu primim nimic. Mai concret, în momentul în care am mers la sediu să ridic produsele, mi s-a spus că listele cu şomeri nu au fost reactualizate din data de 28.10.2009. Atunci de ce se mai vaită autorităţile că rămân cu tone de făină şi zahăr pentru că şomerii şi pensionarii nu s-au prezentat să-şi ridice produsele? Şi culmea, doamna de acolo a spus că s-a prelungit programul cu încă trei zile. Pentru cine şi de ce dacă listele cu şomeri nu sunt reactualizate? Sper ca dumneavoastră să aveţi un răspuns şi pentru mine”. Din păcate nu avem, dar ne putem imagina că, aşa cum se întâmplă de obicei, şi de această dată legislaţia românească şi lehamitea funcţionarilor publici îşi spun din nou cuvântul.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top