Fără categorie

Copiii din comuna Crucea, încurajaţi şi premiaţi de italieni

Cine şi cum le-a schimbat părerea despre români?

Din păcate, conflictul dintre italieni şi români a ajuns celebru la scurt timp după cazul Romulus Mailat, în care un român de etnie rromă a ucis o italiancă. Nici toată apa din cascadele şi fluviile lumii n-a mai reuşit să ne spele imaginea pe scena relaţiilor internaţionale. Ba mai mult, românii au ajuns să fie priviţi ca cei mai răi dintre cei mai răi europeni în orice domeniu. O mare parte din contribuţia la acest lucru a aparţinut şi liderilor politici ai României care nu au fost în stare să apere demnitatea celor din diasporă.
Acestea fiind zise, mare ne-a fost mirarea când am aflat de la primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, că pe meleagurile administrate de el lucrurile nu stau deloc aşa. Dimpotrivă, o renumită firmă din Italia a ales să investească în zona respectivă datorită calităţii excelente a solului şi a… oamenilor!

Un articol de Andreea PAVEL

La mijlocul lunii decembrie a acestui an, toţi copiii angajaţilor firmei SC Montresor Agricola Romena SRL, filiala Constanţa (care îşi desfăşoară activitatea în comuna Crucea), au primit câte un cadou de Crăciun, în valoare de 1000 RON, de la reprezentanţii italieni, Matteo Bocchio şi Eduardo Montresor.

Reprezentanţii Montresor: „Vrem să ajutăm copiii să studieze!”

Eduardo Montresor, reprezentantul firmei SC Montresor Agricola Romena SRL s-a arătat încântat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor DEZVĂLUIRI. Astfel am aflat cum renumita firmă italiană a ajuns în comuna Crucea, care sunt planurile de viitor şi ce părere au despre români. Vă invităm să citiţi în rândurile ce urmează răspunsurile investitorului italian.

Dezvăluiri: De ce aţi ales tocmai comuna Crucea?
Eduardo Montresor: Am ajuns aici după o încercare de a colabora cu românii care a durat doi ani. Motivele pentru care am ales această localitate au fost două: reprezentând o firmă care dezvoltă şi investeşte în agricultura ecologică ne-am interesat unde se află în Dobrogea cele mai prielnice terenuri pentru acest lucru. Şi am aflat că această localitate, Crucea, are un potenţial foarte mare. Al doilea motiv fundamental a fost că aici am găsit un sprijin formidabil în administraţia locală, reprezentată de domnul primar. Este un partener foarte important, care ne-a oferit tot sprijinul de care aveam nevoie, mai ales că este pentru prima oară când ne implicăm în astfel de activităţi aici. Noi nu cunoşteam pe nimeni şi nimic atunci când am ajuns aici. El ne-a ajutat cu absolut tot ce aveam nevoie.

Dezv: Care sunt planurile de viitor pe care vreţi să le puneţi în aplicare, în comuna Crucea, pentru locuitorii acesteia?
E.M.: Premiile pe care le-am oferit cu ocazia sărbătorilor de iarnă reprezintă un prim pas în dezvoltarea unei colaborări pe termen lung. Vrem să înfiinţăm, anul ce urmează, o firmă non-profit pentru toţi copiii din localitate care provin din familii cu probleme financiare, dar şi pentru copiii care au rezultate foarte bune la învăţătură. E pentru prima oară când încercăm să ne implicăm în activităţi socio-culturale, dar ne dorim ca acest lucru să devină o tradiţie.

Dezv: Să înţelegem că nu aveţi aceeaşi imagine despre români, pe care o au compatrioţii dumneavoastră?
E.M.: În acest an, chiar dacă este criză economică, Monstresor crede în români şi în România. Un alt aspect de menţionat este că, nouă, românii nu ne-au făcut niciodată probleme. Toate motivele de supărare pe care le-am avut de când sunt aici, de cinci ani, au venit din partea italienilor. Niciodată de la români! Colaborăm foarte bine şi chiar am legat prietenii. Românii sunt serioşi şi muncitori.

Dezv: Veţi dezvolta alte activităţi şi în alte localităţi din Dobrogea?
E.M.: Momentan vrem să ne concentrăm atenţia, lucrul şi resursele în această comună, pentru că avem proiecte ample ce trebuie duse la bun sfârşit. Vrem să le împărtăşim din experienţa noastră în agricultură, românilor de aici. Pe termen lung, sigur, dacă totul va merge bine, de ce nu? Ne vom extinde, probabil şi în alte zone. Dar, momentan, ne canalizăm energia şi activitatea în Crucea.

Primarul comunei Crucea: „E o bucurie să colaborezi cu oameni care ajută copiii”

Gheorghe Frigioi, şeful administraţiei locale din comuna Crucea, ne-a declarat că a fost o bucurie să colaboreze cu „prieteni care vor să ajute copiii din localitate”. Acesta a spus că principalul ajutor pe care l-a oferit reprezentanţilor Montresor a fost acela că „nu i-a deranjat şi i-a lăsat să lucreze”. Primarul s-a arătat fericit că mai există şi oameni dornici de a se implica necondiţionat în activităţi sociale şi culturale şi a vorbit despre reprezentanţii firmei italiene ca despre nişte buni prieteni. La rândul lor, pe toată durata întâlnirii, italienii, dar şi familiile din comună, prezente la festivitate, au avut numai cuvinte de laudă pentru Gheorghe Frigioi.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top