Litoralul românesc

Înregistrările ilegale au destrămat o familie

În ediţia trecută vă prezentam un material referitor la dispoziţiile Legii 677 din 2001, privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

 

Un articol de Andreea PAVEL

De-abia pe 19 august a.c., pe site-ul oficial al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), a fost supus dezbaterii publice (în termen de 10 zile) proiectul unei noi decizii privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supravegherea video. Asta înseamnă că cel puţin până pe 30 august a.c. nu a existat o lege care să determine condiţiile şi contextul legal în care imaginile şi înregistrările pot fi prezentate în instanţă. Practic, aceste capturi cu caracter personal se aflau în afara legii. În ultimele două luni, Iulian Urban împreună cu echipa de la Asistenţă pentru Consumatori (www.urbaniulian.ro, www.asistentapentruconsumatori.ro) au prezentat explicit de ce aceste înregistrări sunt în afara legii. Iată că pe 30 august a.c. a apărut şi prima reacţie a unui şofer căruia aceste înregistrări i-au distrus căsnicia. Sfătuit de un judecător, acesta va da în judecată Poliţia. Până în 2008, în România nu a fost adoptată o lege sau o decizie a ANSPDCP care să reglementeze care sunt normele ce trebuie respectate de aceste camere de supraveghere şi mai ales modul în care datele stocate şi prelucrate se pot folosi împotriva acestora, ori cu referire la posibilitatea consumatorilor filmaţi să îşi exercite dreptul de opoziţie, dreptul de acces la date şi dreptul de intervenţie.

Poliţia, chemată în judecată din cauza fotografiilor – radar

Iată cazul unui şofer, care doreşte să-şi păstreze parţial anonimatul, C.C., şi care susţine că încălcarea dreptului la viaţă privată de către Poliţia Rutieră, i-a distrus căsnicia. Argumentul şoferului? La data incidentului încă nu exista proiectul de lege al ANSPDCP, privind reglementarea cadrului legal de utilizare a capturilor video cu caracter personal.

“Am fost suprins de camerele de supraveghere circulând pe DN1 şi am fost amendat. La proces, la termenul de judecată Poliţia a depus pozele făcute de camerele de supraveghere, eu nu m-am prezentat cerând judecarea cauzei în lipsa mea conform art. 242 din Codul de Procedură Civilă şi instanţa şi-a făcut datoria şi mi-a comunicat acasă un exemplar al pozelor, spre studiu şi pentru a putea să îmi exprim punctul de vedere. Şocul s-a produs când  soţia mea, care de obicei nu citeşte corespondenţa, a văzut că este citaţie, a semnat agentului procedural şi… când am venit seara acasă, aceasta avea deja bagajele făcute. În poze apăream cu amanta, o tipă despre care soţia mea ştia că avusesem o relaţie, însă o asigurasem că s-a terminat. Pur şi simplu poliţia mi-a distrus căsnicia, sunt în divorţ cu nevasta şi vrea să-mi ia şi copiii. În schimb, întrucât am văzut pe site-ul ANSPDCP că abia acum se dezbate un proiect de lege prin care, camerele de supraveghere din ţara asta să fie autorizate şi să proceseze imaginile conform legii 677 din 2001, privind protecţia datelor cu caracter personal, mi-am dat seama că aceste camere şi imaginile înregistrate de ele, sunt nelegale, adică nu respectă dispoziţiile Legii 677 care obligă la respectarea normelor astfel încât să nu se aducă atingere vieţii private. Mi-am dat seama că am dreptul să fiu despăgubit în Justiţie, pentru că Poliţia mi-a făcut praf viaţa privată şi mi-a încălcat intimitatea; am discutat chiar cu un judecator care îmi este amic şi spunea  că o asemenea acţiune ar fi admisibilă, aşa încât vreau ca Poliţia să plătească pentru ce mi-a făcut”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top