COMUNICATE

Inchiziţia de la DGFP pregăteşte eşafodul

Pentru a masca ilegalităţile comise la AFP Murfatlar, cei care au sesizat faptele de corupţie sunt anchetaţi de comisia de disciplină

În urma investigaţiilor efectuate de jurnaliştii DEZVĂLUIRI, vizavi de ilegalităţile comise în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Murfatlar, s-a declanşat la nivelul DGFP Constanţa o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Cloaca finanţiştilor dubioşi de la AFP Murfatlar a fost momentan spartă, dar, urmările par să aibă efecte ilogice asupra celor care au avut curajul să ia atitudine vizavi de ilegalităţile comise acolo. În acest context, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa a instituit o comisie de disciplină, în care au fost anchetaţi toţi (aproape!) cei care au făcut subiectul scandalului de la AFP Murfatlar. În paralel cu ancheta internă a DGFP Constanţa, DNA-ul a luat cunoştinţă de actele de corupţie şi a demarat cercetările în acest caz. În data de 9 iunie 2009, la sediul DGFP Constanţa a avut loc prima şedinţă de interogare a celor implicaţi în scandalul AFP Murfatlar, Comisia de Disciplină constituită în acest sens având rolul de a limpezi cât de cât lucrurile legate de problematica internă a serviciului. Paradoxal însă, comisia a uzitat de forme de interogare parţial transparente, şi cu toate că presa a fost invitată să ia parte la acest gen de anchetă care vizează oameni aflaţi în slujba statului şi interesului public, accesul ziariştilor a fost aprobat exclusiv în cazul a numai doi anchetaţi: Vasile Zaborilă şi Irina Diaconu. Ce-i drept, ambii au solicitat ca anchetarea lor să fie făcută în prezenţa reprezentanţilor mass-media. Restul anchetaţilor au refuzat să fie asistaţi de presă în momentul interogării.
Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

Ilegalităţi ţinute ascunse timp de cinci ani

În cadrul AFP Murfatlar, în ultimii 5 ani, s-au constatat abateri grave de la respectarea legislaţiei române, în speţă Legea 188/1999, Legea 7/2004, OG 92/2003, Legea 571/2004 etc. Unul din tartorii acestor abateri este considerat a fi Oancea Victor în calitate de şef al AFP Murfatlar (mutat ulterior la AFDP Hârşova în urma declanşării acestui scandal), Drăgoi Cristian în calitate de şef serviciu, Radu Ştefan în calitate de consilier în cadrul AFP Murfatlar şi Regep Modin în calitate de inspector. Încălcările legii în cazul celor patru enumeraţi mai sus fac referire la neîndeplinirea  corectă şi eficientă a atribuţiunilor de serviciu, ridicarea de popriri bancare în mod repetat de la contribuabili care înregistrau obligaţii fiscale restante (SC Veming Star SRL, SC Monsolo Trading SRL, SC Pamconstruct Invest SRL, Eco Block SRL şi alţii), eliberarea de certificate de atestare fiscală fără a fi prezentate obligaţiile fiscale restante (SC Mary Mob Design SRL, etc), şantajarea contribuabililor care nu se prezentau în faţa conducerii AFP Murfatlar, întocmirea de referate împotriva funcţionarilor publici care nu se supuneau ordinelor verbale trasate de conducere. Amănunte legate de aceste lucruri le puteţi citi în numărul 106/ 27 aprilie-3 mai, al publicaţiei de investigaţii DEZVĂLUIRI, sau pe site-ul www.dezvaluiri.ro.

Abaterile de la Legea tăcerii sunt pedepsite de comisia de disciplină

În data de 9 iunie a.c., la sediul DGFP Constanţa a avut loc prima şedinţă a comisiei de disciplină la care au fost chemaţi pentru interogatorii Oancea Victor, Drăgoi Cristian, Zaborilă Vasile şi Diaconu Irina. Ceilalţi doi incriminaţi, Radu Ştefan şi Regep Modin nu au fost solicitaţi. Interogatoriul a fost ţinut cu uşile închise pentru Oancea Victor şi Drăgoi Cristian, aceştia neacceptând prezenţa presei în sala unde se desfăşura activitatea comisiei. În schimb, la momentul interogării lui  Zaborilă Vasile şi a Irinei Diaconu, prezenţa presei a fost acceptată, semn că cei doi nu ar fi avut nimic de ascuns în declaraţii. În urma discuţiilor în cazul Zaborilă, acesta din urmă a răspuns concret la toate întrebările puse de membrii comisiei. Zaborilă a solicitat ca până pe 30 iunie a.c., atunci când va avea loc cea de a doua şedinţă a Comisiei de Disciplină a DGFP Constanţa, să fie aduse probe de către cei implicaţi în anchetă, după cum urmează: pontajele în original prin care se poate demonstra lipsa nejustificată de la serviciu a lui Regep Mudin, Cristian Drăgoi şi Oancea Victor, timp în care aceştia plecaseră în concedii de odihnă şi în acelaşi timp erau pontaţi ca şi cum ar fi fost la serviciu; copii după paşaportul lui Regep Mudin prin care s-ar demonstra plecările lui în ţări din afara UE, de exemplu în Turcia, Arabia Saudită etc., timp în care acesta figura ca prezent la serviciu.
Vizavi de prestaţia Comisiei de Disciplină, Vasile Zaborilă a declarat pentru DEZVĂLUIRI:
„Şedinţa comisiei de disciplină din data de 09.06.2009 a fost o încercare de a se aduce acuze împotriva mea, dar se pare că mai există şi membrii în cadrul acestei comisii care ştiu să-şi facă treaba conform reglementărilor legale”. Ce-i drept, în prezenţa reprezentanţilor presei, cele mai competente şi complete întrebări au fost puse de Enciu Cătălin. Preşedintele comisiei Ionuţ Mişa, a fost extrem de reţinut, în schimb nu se ştie cum a reacţionat comisia în timpul interogatoriului lui Oancea sau Drăgoi. 

Hărţuiri sexuale asupra angajatelor de la Fisc

De asemenea, Irina Diaconu a declarat la interogatoriu că a fost hărţuită sexual şi verbal în mai multe rânduri de  către Oancea Victor şi Drăgoi Cristian. Şi asta în contextul în care a fost chemată la interogatoriu în vederea lămuririi situaţiei în care ea a fost acuzată de către cei doi
de faptul că ar fi sustras din calculatoarele lor anumite documente de serviciu. La această acuzaţie, Irina Diaconu a dat un răspuns care a uimit comisia de anchetă. Aceasta a afirmat că cei doi, Oancea şi Drăgoi, de fiecare dată când plecau în concedii „pe blat” şi pontaţi la zi, aceştia îi puneau la dispoziţie parolele de administrare a calculatoarelor  în vederea întocmirii documentelor care le reveneau în sarcină celor doi. De exemplu, Irina Diaconu a şi enunţat parola de administrare a calculatorului lui Drăgoi, aceasta fiind exact Codul Numeric Personal din documentul de identitate al lui Drăgoi. Pe lângă acest lucru, Oancea Victor, Drăgan Cristian şi Radu Ştefan, nu ştiau efectiv să lucreze cu noul program IT, denumit SACF (Subsistemul de Administrare al Creanţelor Fiscale), un program informatic utilizat la sistemul de evidenţe şi efectuare a serviciilor de executare silită şi editare în mod corect şi autorizat al documentelor, program folosit inclusiv şi în cazul popririlor ilegale în care sunt implicaţi. În aceste condiţii, Irina Diaconu era obligată să le predea şefilor lecţii de IT, cu toate că aceştia nu prea dădeau semne că ar pricepe ceva din aceaste cursuri.
La 30 iunie a.c. Comisia de Disciplină a DGFP Constanţa se va întruni din nou în vederea enunţării concluziilor anchetei. Intersant ar fi dacă această Comisie îi va scoate basma curată pe Oancea, Drăgoi, Radu Ştefan şi Regep Mudin, în contextul în care Direcţia Naţională Anticorupţie lucrează deja asiduu la dosarul AFP Murfatlar. În dosarul de la DNA, sunt cercetate fapte de natură puternic penală în cei priveşte pe şefii AFP Murfatlar în special pe Oancea Victor. Conform Notei de Control nr.4447/28.05.2009, întocmită chiar de DGFP Constanţa, la pagina 14 a acestui document se menţionează “având în vedere că şeful AFP Murfatlar, şeful de serviciu şi inspectorul care instrumentează dosarul de executare silită pentru SC Eco Block SRL, nu au cunoştinţă de acest act de executare silită, iar BCR este în posesia adresei de ridicare a poprii, se impune efectuarea unor cercetări cu privire la autenticitatea adresei susmenţionate. Aceste cercetări presupun utilizarea de mijloace (expertiză grafologică) care să identifice persoana care a semnat adresa. Competenţa revine organelor de cercetare penală (adică DNA sau Parchet –n.r.).”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top