Opinii

Începe acțiunea de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu locuitorilor din Cernavodă

Începând cu luna martie, Primăria orașului Cernavodă demarează acțiunea de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu. Fiecare locuitor al orașului Cernavodă va primi, pe bază de semnătură, o doză de iodură de potasiu, constând în două comprimate/blister.
Distribuirea acestor tablete se va face gratuit și nu implică nici un cost din partea beneficiarilor. Tabletele de iodură de potasiu se depozitează în cutie, într-un loc accesibil, cunoscut de toți membrii familiei, la întuneric și ferit de umezeală. Temperatura optimă de păstrare a comprimatelor este între 00C și 300C, iar umiditatea între 40% și 90%. Menționăm că administrarea tabletelor de iodură de potasiu se face numai la recomandarea autorităților sanitare, în cazul unui accident nuclear, doar sub îndrumare medicală. Tabletele distribuite în 2013, a căror valabilitate expiră anul acesta, vor fi predate în momentul primirii tabletelor noi.

 

Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în cazul unui accident nuclear sau radiologic ”un mod de autoprotejare împotriva iodului radioactiv este de a lua pastila de iodură de potasiu (KI). Pastila de KI este mult mai eficientă dacă este luată înaintea expunerii la iod radioactiv. În acest caz, pastila de KI poate asigura o reducere a dozei încasate cu 98%. Dacă este luată la 4 ore după expunerea la iod radioactiv, pastila vă asigură o reducere a dozei încasate cu 50%. Administrarea de pastile KI trebuie făcută în cazul unei urgențe. Astfel de pastile vor fi disponibile și la Centrul de Primire pentru a fi distribuite. Școlile din localitățile din vecinătatea centralei nucleare vor avea cantități suficiente de pastile pentru copii. Personalul școlilor va administra aceste pastile copiilor, atunci când va fi necesar. Pentru personalul care se găsește în tranzit, acesta poate primi pastilele de la Centrul de Primire”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top